Quality Norbert von Apfel KTK-III, KRJ-II

img img img img img img
Kuvien © Kazmere Stud, lupa
Virallinen nimi: Norbert von Apfel
Kutsumanimi: Nooa
Sukupuoli: ori
Rotu: Westfaleninhevonen
Säkäkorkeus: 170 cm

Väri
Genotyyppi: Ee
Fenotyyppi: musta
Syntymäaika: 29.01.2015
Ikä: 15-vuotias
Syntymämaa: Saksa
Rekisteröintimaa: Saksa
Kasvattaja: Apfel Sportpferde (evm)
Maahantuoja: Alondra, VRL-10878
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH15-048-0061

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Prix St. Georges
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: Quality, KTK-III, KRJ-II

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa 30.06.2020 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 17 + 17 + 17 + 17 = 68p.

Sai Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessa arvostelutilaisuudessa 10.03.2017 päivänä 63,889 %:n arviolla arvonimen Quality.

Palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa 30.09.2023 päivänä KRJ-II -palkinnolla
pistein 7,5 + 40 + 20 + 20 + 5,5 = 93 p.

Luonnekuvaus

Omassa mielessään Nooa on suurin piirtein seuraava Totilas tai Valegro. Niin mielellään kuin sellaisen kansainvälisen supertähden talliinsa ottaisi, tämä meidän orimme edustaa vähän vaatimattomampaa osastoa, niin liikkeiltään kuin kapasiteetiltaan. Hyvä kouluratsu se silti on, ei vain ihan Grand Prix -tähti.

Herran luulot omasta erinomaisuudestaan yltävät tähtistatusta pidemmälle. Harva hevonen on yhtä tarkka ratsastajastaan, käsittelijöistään, juomavedestään.. no, mistään, kuin mitä Nooa. Eikä tätä tietenkään kärsi komentaa ei edes pyytää korjaamaan käytöstään, sellainenhan on vallan kunnianloukkaus ja saa Nooan vallan vetämään henkeä tyrmistyksestä. ”Kuinka kehtaatkin, eksä tiedä kuka mä oon?!” Ori ei ole erityisen kovassa huudossa tallityöntekijöiden keskuudessa (kappas kummaa), ja valitettavasti myöskään tallityöntekijät eivät ole kovassa huudossa Nooan pienessä itsekeskeisessä mielessä. Aina joku harjaa turhan kovalla harjalla käyttäen liikaa tai liian vähän voimaa, kuljetussuojat ovat ihan saatanalliset kapistukset joita saa ja ihan pitääkin protestoida potkimalla, hampaiden raspaus on kamalaa, pesuvesi väärän lämpöistä, et muuten varmaan mittaa lämpöä hyi, vesiastiassa on jonkun toisen hengitystä ei voi juoda, ihan saastunutta, ja heinätkin ovat väärän sävyisiä. Niin, tämähän on tosiaan kaiken päälle nirsokin. Melassivesikään ei aina kelpaa, pitäisi varmaan olla kemisti saadakseen aikaiseksi Juuri Oikean Vahvuista juomaa Hänen Nirppanokkaisuudelleen. Talutettaessakin Nooa käyttäytyy kuin kiukutteleva uhmaikäinen, mikäli ihminen kehtaa kyseenalaistaa herran tarjoaman kävelyvauhdin. Voitte kuvitella, millainen show lastaaminen pahimmillaan on.. Parhaimmillaan ori toki kävelee ongelmitta kerrasta kyytiin. Matkaseuran kanssa onkin sitten tarkkaa, stressaavan seuralaisen kanssa Nooa stressaa itsensä hikeen ja vatsansa kuralle, kuopiva, potkiva seura taas saa Nooan kuopimaan ja potkimaan kahta kauheammin. Aina rauhallinen seurakaan ei ole hyvä, kaiketi haju on väärä.

Kaikesta nurinasta ja valituksesta huolimatta tätä kyllä käsittelee. Ei se ole sellaista nuoruuskesien hevosleirin tuoksuista ihanaa arkea, mutta kyllä tämän hoitaa.

Ratsastus onkin sitten vallan toinen tarina. Haaveissaan Nooa lyö kaikki vastustajansa laudalta Grand Prix -radoilta, vaikkei tämä ole eläessään GP-rataa nähnytkään. Liikkeet ovat kyllä hyvät ja näyttävät, eivät vain siinä mittakaavassa, jossa Nooan harhat kulkevat. Omista taidoistaan sokaistunut hevonen on tajuttoman tarkka ratsastajastaan, eikä varmasti ymmärrä ensimmäistäkään virhettä vaan vetää saman tien herneen nokkaan ja diivakohtauksen päälle. Moni diivaksi kutsuttu tähti jää tämän hevosen dramatiikalle toiseksi, siitä kyllä täydet pisteet Nooalle.
Nooa on osaava, näyttävä hevonen, vaikkei nyt niille Grand Prix -radoille ylläkään. Se on ryhdikäs, parhaimmillaan kevyen ja vaivattoman näköisesti liikkuva vakuuttava kouluratsu. Ei se karismaattisin (kaiketi suuret luulot ja yliyrittäminen syövät esiintymistä, olo on kuin katsoisi vähän heikompaa näyttelijää joka periaatteessa osaa työnsä, muttei saa välitettyä tunnetta), mutta tasollaan riittävä ja uskottava. Pahimmillaan Nooa taas kauhoo joka jalka eri suuntaan turpa kohti taivasta ja silmät päässä pyörien, kun ratsastajan pohje olikin liikaa kantapäätä. Todella herkkä, liiaksikin, ja niin överidramaattisen suurireaktioinen, ettei se enää edes kauhistuta, se vain väsyttää. Ja maastoonhan tämän kanssa ei voi mennä, siellä on likaista ja ties mitä. Mieluiten kunnolla ilmastoitu maneesi, kiitos! Kenttä menee just ja just, paitsi jos sataa, on liian kylmä, tuulee turhan kovaa tai väärästä suunnasta, on helle.. No, niin.

Kilpailuissa Nooa on mielestään parhaimmillaan, kisahoitajan mielestä rasittavimmillaan ja ratsastajan mielestä työläimmillään. Ori ei kestä ollenkaan, jos sitä ohjataan kävelemään eri suuntaan kuin mihin se ajatteli kävellä, vaan heti on kaikki huonosti ja elikko jää paikoilleen vinkumaan jalkaansa polkien kuin kliseinen hemmoteltu kakara, jolta kiellettiin elämänsä ensimmäisen kerran jotain. Ratsastaminen on vielä tarkempaa kuin kotioloissa. On itse asiassa ihan mielenkiintoinen kysymys, miksi tämän kanssa edes vaivautumaan kisaamaan – olisi edes lähes satavarma ruusukehai, vaan kun ei! Ehkä se on jokin pieni masokismi, tai sitten se mahtava tunne, kun tuomaristo palkitsee paitsi ruusukkeella, mutta ennen kaikkea kauniilla sanoilla haastavan hevosen hyvästä ratsastamisesta.

kirjoittanut Lissu T.

Sukutaulu

i. Norman von Apfel (evm) ii. Nachfühlen (evm) iii. Naldo (evm)
iie. Sechste Gefühl (evm)
ie. Halina von Apfel (evm) iei. Haywood Heck (evm)
iee. Grunall (evm)
e. Macarena von Apfel (evm) ei. Macario (evm) eii. Macbeth (evm)
eie. Lustige Feier (evm)
ee. Schrei (evm) eei. San Marino (evm)
eee. Valériane (evm)

Sukuselvitys

i. Norman von Apfel oli 171cm korkea punaruunikko westfaleninhevosori. Se kisasi menestyksekkäästi kouluratsastuksessa pääasiassa Intermediate II -tasolla, mutta ylsi urallaan muutaman kerran Grand Prix -tason sijoille. Ori oli erittäin kysytty ja haluttu jalostusori sen suorituskyvyn, mutta myös tasaisen luonteensa ansiosta. Hyväluonteinen ori oli aina miellyttävä käsitellä ja tyylikäs näky kilpailupaikoilla. Norman sai lähes sata jälkeläistä, joista moni menestyi sen tapaan kouluradoilla. Ori menehtyi kuitenkin vakavaan suolenkiertymään 17-vuotiaana.

ii. Nachfühlen oli näyttävä suurikokoinen ori. Se oli säkäkorkeudeltaan 170cm korkea ja väriltään kaunis punarautias. Tämä westfaleninhevonen ihastutti erityisesti upealla ulkomuodollaan, ja onkin kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Nachfülen menestyi näyttelyiden lisäksi myös kouluradoilla. Orilla ei kilpailtu kovinkaan pitkään, mutta se ehti kilpailu-uransa aikana voittaa ainakin PSG-luokkia. Näyttävät liikkeet ja korrekti rakenne saivat sen olemaan kysytty jalostusori, ja se saikin lukuisia jälkeläisiä elämänsä aikana.

kirjoittanut sonya

iii. Naldo oli 170cm korkea vaaleanpunaruunikko westfaleninhevonen.

iie. Sechste Gefühl oli 170cm korkea ruunikko westfaleninhevonen.

kirjoittanut Lithy

ie. Halina von Apfel oli 169cm korkea tummanruunikko westfaleninhevonen, jonka erittäin lupaavana alkanut kilpailu-ura päättyi vakavaan loukkaantumiseen. Halina taituroi aina Intermediate-tasolla tahkoten tasaisesti kovia prosentteja. Loukkaantumisen jälkeen se ei kuitenkaan kuntoutunut enää aivan ennalleen, joten tamma jätettiin siitoskäyttöön. Halina osoittautui loistavaksi emäksi ja nautti elämästään suurella laitumella. Se sai elämänsä aikana 6 varsaa, joille se periytti rauhaisaa luonnettaan ja lahjakkuuttaan kouluratsastukseen.

kirjoittanut sonya

iei. Haywood Heck oli 168cm korkea mustanruunikko westfaleninhevonen.

iee. Grunall oli 169cm korkea punaruunikko westfaleninhevonen.

kirjoittanut Lithy

e. Macarena von Apfel oli 167cm korkea mustanruunikko westfaleninhevonen. Tamma oli lahjakas kouluratsu ja osasi liikkeitä aina GP-tasolta, mutta sillä ei kuitenkaan kilpailtu kovinkaan korkealla tasolla, sillä se ei viihtynyt lainkaan kilpailuissa ja alisuoritti jatkuvasti. Macarena oli luonteeltaan kiltti ja seurallinen, ja rakenteeltaan kaunis. Se päätettiin astuttaa muutamaan kertaan, toivoen että myös sen jälkeläiset omaisivat taipumuksen kouluratsastukseen. Tamma sai lopulta 4 varsaa, ja eli itse pitkän elämän, aina 31-vuotiaaksi.

ei. Macario oli 168cm korkea westfaleninhevonen, joka oli osaava mutta haastava ori. Sitä ei ollut kaikista helpoin käsitellä, mutta sen liikkeet olivat erittäin lennokkaat ja näyttävät. Niiden ansiosta se menestyi hienosti kouluratsastuksessa. Se jäi kuitenkin melko nopeasti kilpailueläkkeelle päästyään PSG-tasolle, sillä se oli niin haastava kilpailutilanteissa. Macario sai kuitenkin lukuisia jälkeläisiä, joille se periytti loisteliasta liikettään. Mustankimo ori menehtyi 20-vuotiaana pahaan suolitukokseen.

kirjoittanut sonya

eii. Macbeth oli 169cm korkea musta westfaleninhevonen.

eie. Lustige Feier oli 165cm korkea ruunikonkimo westfaleninhevonen.

kirjoittanut Lithy

ee. Schrei oli kaunis tummanruunikko westfalentamma, joka oli luonteeltaan maailman ystävällisin hevonen. Se oli miellyttävä käsitellä ja ratsastaa, sekä yritti aina parhaansa. Schrei oli 167cm korkea ja kilpaili omistajansa kanssa vaativalla tasolla. Tamma astutettiin muutamaan kertaan, ja se sai yhteensä 3 varsaa. Jälkeläisilleen se periytti kultaista luonnettaan ja yritteliästä asennettaan. Tamma jatkoi kilpailemista melko vanhaksi, kunnes se siirtyi kevyempään käyttöön 22-vuotiaana.

kirjoittanut sonya

eei. San Marino oli 166cm korkea rautiaankimo westfaleninhevonen.

eee. Valériane oli 171cm korkea punaruunikko westfaleninhevonen.

kirjoittanut Lithy

Jälkeläiset
30.06.2015 - westf-t. Noelle von Lark (kadonnut) - e. Elektra
01.01.2016 - westf-o. Norton Prime - e. Premier Jalastar
19.11.2019 - westf-t. LH Cyrillon (VH20-048-0011) - e. Superior Grade, Best Mare Harlequinia KTK-III
22.05.2020 - westf-t. LH Diamondia - e. Superior Grade, Best Mare Harlequinia KTK-III
15.09.2020 - fwb-o. LH Finnigan - e. Fantasia II
27.12.2020 - westf-t. Henrietta LH - e. Superior Grade, Best Mare Harlequinia KTK-III

Kilpailukalenteri

KRJ

Kilpailee porrastetuissa.

4122.34 pistettä, taso 8/7

Kuuliaisuus ja luonne 1763.33p
Tahti ja irtonaisuus 2359.01p
VSN

30.04.2020 - Lallybroch - Westfalen, orit - 4/6 - RCH - 3,5+4+3,5+4+3+3,5+3,5+4,5+3+4 = 36,5 p.

31.07.2020 - Adina - Ratsastusluokka puoliverisille - 12/12 - 4-2-3½-2½-2½= 14,5p 
- tuom. Spookiness

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen