Kuollut 04.06.2023 päivänä 21-vuotiaana karattuaan ja hukuttuaan suohon.

Superior Grade, Best Mare Harlequinia KTK-III, KRJ-II, YLA2

img img img
Kuvien © Vera Fürst, lupa
Virallinen nimi: Harlequinia
Kutsumanimi: Lintsi
Sukupuoli: tamma
Rotu: Westfaleninhevonen
Säkäkorkeus: 168 cm

Väri
Fenotyyppi: rautias
Syntymäaika: 05.03.2015
Ikä: 21-vuotias
Syntymämaa: Saksa
Rekisteröintimaa: Saksa
Kasvattaja: Alexandr Wirth (evm)
Maahantuoja: Amanda
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH15-048-0071

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Grand Prix
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: KTK-III, ​Superior Grade, 
Best Mare, KRJ-II, YLA2

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan vuoden 2016 heinäkuun tilaisuudessa KTK-III -palkinnolla.

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä seitsemännessä arvostelutilaisuudessa 09.08.2020 päivänä 81,667 prosentin arviolla pistejakauksin 9 / 7.5 / 7 / 9.5 / 8 / 9 / 9 / 8.5 / 6 arvonimen ​Superior Grade ollen myös arviointipäivän paras tamma lisäarvonimellä Best Mare.

Palkittu Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa 31.05.2022 päivänä KRJ-II -palkinnolla pistein
7,5 + 40 + 14 + 22 + 15 = 98,5 p.

Palkittu Virtuaalisessa Yleislaatuarvostelussa 31.08.2022 päivänä YLA2 -palkinnolla pistein
25 + 13 + 20 + 16 + 6,5 = 80,5 p. Hevonen sai erikoismaininnan: Tilaisuuden parhaat rakennepisteet.

Luonnekuvaus

Vannon, että Lintsi ymmärtää puhetta ja lukee ajatuksia. Ei ole mitenkään päin mahdollista, että hevonen reagoi toistuvasti ihmisten ajatuksiin ja puheisiin niin täsmällisesti kuin mitä tämä nelijalkainen meedio. Täysin tavanomaiselta, rautiaalta puoliveriseltä näyttävä Lintsi on kyllä kirjaimellisesti se ihmisen mieli. Alkuun näitä ei edes hoksannut. Tamma ei yleensä kävele portille vastaan, mutta jos sille on etukäteen sanonut "tänään on kiire, ois kiva jos tulisit portille etkä jäisi peränurkkaan", Lintsi myös tulee portille vastaan. Sanot "vasen takanen", niin rautias nostaa vasemman takasen. Muiden hevosten kauhistellessa tuulessa huojuvaa, puuhun sidottua mutta osin irronnutta suunnistuslappua Lintsi rauhoittuu välittömästi jonkun puuskahtaessa ääneen, että se on suunnistusrasti, jolle ei pitäisi uhrata edes sivuaskelta.

Onhan tämmöinen arjessa äärettömän näppärää, vaikkakin outoa. Ja varmasti tällekin on jokin looginen selitys. Lintsi on ilmiselvästi älykäs hevonen, joka oppii uutta nopeasti vähillä toistoilla, tajuaa syy-seuraus -suhteet aika lailla heti, osaa availla simppeleitä hakoja, portteja sekä vetoketjuja.. Ihan aina tamma ei tee, mitä pyydetään, esimerkiksi se portille vastaan tuleminen onnistuu vain jos sitä tosissaan kiireen takia tarkoittaa. Silkasta ihmisen mukavuudenhalusta tamma ei tule vastaan, vaan tuntuu nauravan itsekseen kaksijalkaisen tarpoessa ensimmäisissä kunnon hangissa tarhan perälle.
Pyysi Lintsiltä näitä arkea helpottavia pikkujuttuja tai ei, tamma on melkoisen simppeli hoitaa. Se ei arastele mitään asiaa kahta kertaa, joten kaikki puhinat ja pöhinät erilaisille hoitovälineille sun muille ovat jääneet sinne nuoruusvuosille. Kengitykset, eläinlääkärin toimenpiteet, klippaus, kaiken maailman saksimiset, suihkimiset ja letitykset ennen kisoja, arkiset hoidot ja loimitukset.. Kaikki sujuu, tämä on just niin helppo hevonen kuin hyvätapaisen, oikein opetetun, ihmiseen luottavan hevosen kuuluu ollakin.

Kortit, kämmenen viivat, teenlehdet tai kristallipallot eivät kuulu Lintsin työkuvaan. Sen sijaan vähemmän mystiset, suorastaan arkiset avo- ja sulkutaivutukset, laukanvaihdot ja sen sellaiset täyttävät tamman treeni- ja työkalenterin. Ratsun opin alkeet rautias oppi hämmästyttävän nopeasti, eikä se kauaa ihmetellyt vaativampiakaan koululiikkeitä. Teknisen puolen oivallukset kävivät nopeasti, sen sijaan luontaista tasapainoa sekä lihaksistoa työstettiin vähän pidemmän aikaa. Lintsille oikea kierros on aina ollut haastavampi kuin vasen, mikä näkyi melko pitkään myös arvostelupapereissa. Innokkaasti, hyvillä mielin töihin lähtenyt (edelleen lähtevä) rautias ei koskaan turhautunut toistoihin tai haastavamman kierroksen treenaamiseen. Eipä tämä tänäkään päivänä, nyt molempiin kierroksiin tasavahvana ratsuna, turhaudu oikein mihinkään ratsastajan kovia, jäykkiä apuja lukuun ottamatta.
Kevyin, elegantein askelin sekä pehmein, sujuvin vaihdoin askelten sisällä ja välillä siirtymiset tekevä Lintsi nauttii paitsi työskentelystä, myös yleisöstä. Kilpailuissa tamma onkin parhaimmillaan, siinä on vielä vähän lisää keveyttä, yritteliäisyyttä, eteenpäinpyrkimystä. Paljon sanottu, sillä jo kotosalla rautias liikkuu sellaisella hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä ja yritteliäisyydellä, että siitä riittäisi ammennettavaa naapurikarsinoihinkin!

Kerran palkintojenjaossa palkintoruusukkeita kannettaan korissa, josta ne nostettiin ripustettavaksi hevosten suitsiin. Edellisen ratsukon kohdalla koria kantanut nainen nauroi, miten kori on sen kokoinen, että hevoset voisivat ihan itse ottaa palkintonsa samalla, kun hän kättelee ratsastajaa. Arvatkaa kahdesti, kurottautuiko Lintsi noukkimaan ruusukkeensa (vieläpä oikean värisen), hyvin kohteliaasti ja varoen. Saimme aika kummeksuvia katseita, enkä minä osannut edes myhäillä tietäväisesti.

kirjoittanut Lissu T.

Historia

Lintsi ostettiin Lukariksen Hevoskeskukseen vuonna 2017. Paljon papereita myyntitilanteesta on mennyt hukkaan, mutta nykyiset omistajat arvioivat tamman asuneen ennen ostoa Alondrassa, Saksassa.

Sukutaulu

i. Harlequin (evm) ii. Heriberto (evm) iii. Herminius (evm)
iie. Quirina (evm)
ie. Commedia dell'Arte (evm) iei. Capitano II (evm)
iee. Acantha (evm)
e. Quintella von Kirschental (evm) ei. Quincy (evm) eii. Quasimodo (evm)
eie. Kassiopeia (evm)
ee. Damiana von Kirschental (evm) eei. Darijo (evm)
eee. Neriana (evm)

Sukuselvitys

Isä Harlequin oli tunnettua kouluhevoslinjaa edustanut punarautias. Tämä 171 senttinen westfaleninhevonen osoittikin täysin odotetusti suurta lahjakkuutta kouluradoille jo nuorella iällä. Ori menestyi erinomaisesti ikäluokkakilpailuissa ja ollessaan hieman vanhempi pärjäsi melko hyvin myös kouluratsastuksen huippuluokissa. Valitettavasti Harlequin ei koskaan päässyt esittelemään täyttä potentiaaliaan sen uran useiden ratsastajavaihdosten vuoksi, mutta siitokseen siirtymisen jälkeen raudikon varsat ovat nostaneet orin profiilia erinomaisena periyttäjänä.

Isänisä Heriberto oli poikansa tavoin rekisteröity westfaleninhevoseksi. Ruunikko kilpaili pitkän uran kouluratsastuksessa aloittaen grand prix -luokissa tavattoman nuorena, jo kahdeksan vuoden iässä. Saman ratsastajan kanssa lähes kymmenen vuotta loistavasti menestyttyään ori palkittiin jalostusarvosteluissa ensimmäisellä palkinnolla ja se siirtyi jalostuspuolelle. Heriberto periytti jälkeläisilleen todella voimakkaasti rakennettaan, ja monet sen lukuisista varsoista menestyivät hyvin kouluratsuina.

Isänemä Commedia dell'Arte oli yksi Heriberton omistajan oriaan varten hankkimista westfaleninhevostammoista. Orin tavoin Commedia oli 170 senttiä korkea ja ruunikko, mutta toisin kuin Heriberto, sillä ei ole kummoisia kilpailutuloksia. Erittäin hyväsukuinen Commedia päätyi nuorella iällä harrastelijalle, missä mukavaluonteinen hevonen toimi kotipihan koristeena ja hyvän mielen ratsuna. Omistajan lopettaessa hevosharrastuksen Commedia tuli markkinoille ja Heriberton omistaja osti sen, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi. Tamman viidestä jälkeläisestä neljä päätyivät kilpailemaan menestyen kouluratsastuksessa.

Emä Quintella von Kirschental oli kasvattajansa ylpeys. Ruunikko 165 senttinen hevonen oli neljäs jäsen kasvattajan itse kasvattamassa westfaleninhevosten linjassa. Quintella oli myös linjan ensimmäinen kasvattajan omasta orista teetetty varsa ja menestyi erityisen hyvin jo maitovarsana näyttelyissä. Äärimmäisen sievä tamma kilpaili näyttelyiden lisäksi kasvattajansa ratsuna vaativalle tasolle saakka siitosarvon lisäämiseksi, vaikka Quintellalla olisi todennäköisesti riittänyt kapasiteetti korkeammallekin. Kahdentoista vuoden iässä tamma siirtyi pääasiallisesti siitokseen hyvin menneen jalostusarvostelun jälkeen.

Emänisä Quincy oli kouluradoilla melko hyvin menestynyt 170 senttinen ori, jonka Quintellan kasvattaja osti siitoskäyttöön hevosen koulu-uran päätettyä. Mustanruunikko hevonen ei ollut erityisen kaunis, vaikka sen rakenne kohtuullinen olikin. Tämä rajoitti kyseisen westfalenhevosen jalostuskäyttöä, koska oli tärkeä valita orille sopivia tammoja. Hieman rujon ulkomuodon vuoksi Quincy ei ollut suosittu siitosori omistajansa tallin ulkopuolella, vaikka sen varsat osoittautuivatkin pääosin hyvin pärjääviksi hevosiksi.

Emänemä Damiana von Kirschental oli kasvattajansa neljäs kasvatti koskaan, ja ensimmäinen tamma. Mustankimo Damiana sai nuoresta iästä saakka vähän erikoiskohtelua, ja ehkä juuri sen vuoksi westfalentammasta kuoriutuikin hieman riiviö. Tämä 170 senttinen ja hyvärakenteinen tamma ei luonteensa vuoksi juurikaan päässyt kilpailemaan, vaikka muutoin sillä kaikki hyvän kouluhevosen piirteet olikin. Kotiratsuna toiminut Damiana löysi kutsumuksensa varsottuaan ensimmäisen kerran, tamma oli äärimmäisen huolehtiva emä kaikille varsoilleen.

kirjoittanut VRL-10444

Jälkeläiset
19.11.2019 - westf-o. LH Cyrillon - i. Quality Norbert von Apfel
13.01.2016 - westf-t. Ch, First Champion Romina von Lark KTK-II, 3* Prospect - i. Premier Romei du Roe KRJ-I
29.06.2015 - westf-o. Winzig von Lark KTK-III, KRJ-I - i. Wahnfriede KRJ-I, KTK-II
22.05.2020 - westf-t. LH Diamondia - i. Quality Norbert von Apfel KTK-III
27.12.2020 - westf-t. Henrietta LH - i. Quality Norbert von Apfel KTK-III

Kilpailukalenteri

KRJ
Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

6680.51 pistettä, taso 11/11

Kuuliaisuus ja luonne 3011.63 p
Tahti ja irtonaisuus 3668.88 p
VSN
20/60 pistettä

24.12.2015 - Alondra - westfaleninhevostammat - 02/02 RCH (+10p) - tuom. taffel
30.04.2020 - Lallybroch - Westfalen, tammat - 2/5 - RCH (+10p) 
- 4+4+4+3,5+4,5+3+3,5+3,5+3+3,5 = 36,5p

Valmennukset

19.02.2021, Kouluvalmennus, Minni

Rautiaasta tammasta huomasi jo kaukaa että siinä on potentiaalia ja tervehtiessäni tuon ratsastajaa hän kertoi että Lintsi olisi GP tason asioita taitava tamma ja sen olleen opetusmestarina ennen muuttoaan Lukariseen. Ollessani hieman paremin perillä tamman nykyisestä tasosta saatoin pyytää ratsastajaa keräämään ohjat uudelleen käsiinsä ja ensin vain hakemaan tamman hyvään ja aktiiviseen käyntiin.

Tamman käynnin ollessa heräteltynä sai ratsastaja siirtää Lintsin hieman uran sisäpuolelle ja ratsukko pääsi takaosa käännösten pariin. Alkuun Lintsi vaikutti hieman siltä että tamma ei viitsisi askeltaa kunnolla mutta huomautettuani ratsastajalle asiasta tuo sai tamman heräteltyä siten että se alkoi astumaan aktiivisemmin ja tehtävän suorittaminen tuntui lähtevän sujumaan paljon paremmin. Ratsukko sai hioa tehtävää vielä toiseenkin kierrokseen ennen kuin oli aika siirtyä etuosakäännösten pariin. Muistutin ratsastajaa pitämään huolen heti alusta alkaen siitä että Lintsi liikkuisi silti reippaasti tehtävän aikana koska nyt se tuntui hieman jäävän hidastelemaan ja varmistelemaan että ratsastajalla olisi varmasti tarpeeksi aikaa omalta osaltaan ratsastaa tehtävä lävitse.

Lopulta tehtävä sujui hyvin molemmissa kierroksissa joten ratsastaja sai siirtää Lintsin raviin ja ravissa haettiin vain sulavia siirtymiä harjoitusravista koottuun raviin ja takaisin sekä harjoitusravista lisättyyn raviin ja siitä koottuun raviin. Lintsi toimi jokaisessa tehtävässä hyvin ja lopuksi ratsukko sai ottaa laukkaa ja siinä tehdä niin kokoamista kuin laukanvaihtojakin askeleessa. Lintsi suoritti kaikki tehtävät todella hyvin ja ilman mitään isompia mutinoita. Antaessani ratsastajalle loppupalautetta valmennuksesta muistutin tuota ratsastamaan varsinkin alkuun Lintsiä hieman reippaammin tehtäviin jotta se ei hidastelisi ja omalla tavallaan varmistelisi että ratsastaja kerkeää mukaan tehtävään. Tamma voisi mielummin olla alkuun vaikka jopa hieman liiankin reipas kuin liian hidas.

30.12.2021, Kouluvalmennus, VRL-10444

”Muistanko oikein, että tämän kanssa oli ollut vähän vaikeuksia laukkatyöskentelyssä?” kysyin seuratessani sievän raudikon verryttelyä ratsastajan kanssa.
”Joo, ei mitään vakavaa, se suorittaa edelleen kaiken mitä pyydetään, mutta siirtymissä se on tuntunut mulle vähän hitaalta”, tamman ratsastaja selitti ja nyökkäsin.
”Okei, onko teillä ollut mitään muutoksia varusteissa tai muutta?” jatkoin keskustelua ratsukon ravatessa varsin letkeästi yksinkertaista uraa verryttelyksi.
”Meille tuli tiimiin toinen ratsastaja mukaan pari kuukautta takaperin, mutta ei muuta, ja sen kanssa on ilmeisesti sujunut ihan hyvin. Hierojakin kävi viime viikolla, ja kaikki oli siltä osin kunnossa”, nyökkäilen taas ratsastajan selitykselle ja totean, että kyse saattaa vain olla hevosen tottumuksesta uuteen ratsastajaansa, minkä vuoksi se on alkanut reagoida vähän eri tavalla tutunkin kuskin kanssa.

Ongelman ollessa esillä selvästi laukassa, siirryttiin verryttelyn ja lyhyen ravijakson jälkeen suoraan tähän askellajiin. Ongelma, kuten ratsastaja jo oli selventänyt, oli pieni, ja minulle hevosta tuntematta olisi saattanut mennä hevosen yleisen rauhaisan temperamentin piikkiin jos ratsastaja ei olisi sitä erikseen maininnut. Erityisesti nostoissa ja vaihdoissa Lintsi näytti jäävän askeleen verran hitaaksi ratsastajan pyytäessä toimintaa. Seurasin aluksi ratsukon ensimmäisen laukkatehtävän suoritusta, ennen ratsastajan ohjeistamista.
”Okei, se näyttää sille, että tarvitsisi jo ihan vähän aiemmin ja vähän voimakkaammin sulta tukea siirtymiin. Voi olla, että sen uudempi ratsastaja alkaa valmistella jo aiemmin, ja se on nyt tottunut siihen. Se ei ole mitenkään huono juttu, jos vain itse muistat ja pystyt mukautumaan. Koita aloittaa siirtymän valmistelu paria askelta ennen kuin tavallisesti, ja testataan niin.”

Muutamien yritysten ja hienosäätöjen kautta Lintsi saatiin toimimaan pääasiallisen ratsastajansa kanssa hienosti, ja ratsastaja alkoi jo saada kiinni tamman hieman muuttuneista asetuksista.
”Hyvin ratsastat, muistat vain kommunikoida sen toisenkin ratsastajan kanssa ja käyt vaikka seuraamassa kun hän ratsastaa Lintsiä välillä, niin pysytte kaikki tilanteen tasalla”, annoin loppukommentiksi ennen seuraavaa valmennettavaa ratsukkoa.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen