LH Finnigan

img img img
Kuvien © Lithy (VRL-07127), R. (este)
Virallinen nimi: LH Finnigan
Kutsumanimi: Naga
Sukupuoli: ori
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 171 cm

Väri
Genotyyppi: EE/Aa/nO
Fenotyyppi: ruunikonkirjava
Merkit: frame overo-merkinnät, 
heräsilmät
Syntymäaika: 09.11.2020
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH20-031-0331, 
#PKK3892, PKK3892

Koulutustaso 
Kenttäratsastus: CIC2
Painotuslaji: Kenttäratsastus

Luonnekuvaus

Naga kaipaisi elämänsä kertojaääneksi Antero Mertarannan tai vastaavan eläytyjän, sen verran menevä, tekevä ja intohimoinen tämä hevonen kaikessa on. Ruoka, tuo yksi elämän suurimmista nautinnoista, hurjat pukit laitumella, piehtarointi siinä tarhan suurimmassa kurakossa, tyylikkäästi ja varmasti ylitetty tarkkuuseste kenttäkilpailuissa.. Naga ei elä puolivaloilla vaan täysillä. Osaa ori onneksi rauhoittuakin, vaikka voisi se Mertaranta myös niitä rauhallisia käyntimaastoja sekä aamu-usvaisia laidunhetkiä selostaa.

Voimaa löytyy kuin pienestä kylästä, ruutia ainakin kahdelle hevoselle, päättäväisyyttä ja keskittymiskykyä sitten jo puolen kilpailuluokan verran. Edes nuorena orhina Nagan energisyys ei purkautunut päämäärättömänä kohkaamisena (tarha- ja laidunrallit pois lukien), vaan se on aina ollut erittäin hyvin kuulolla keskittyen täysillä. Ikinä ori ei ole kuumunut niin pahasti, että kontrolli on kadonnut, eikä tämä muutenkaan ryöstä, pukittele, tee omia askelkuvioitaan tai muutenkaan sooloile. Näin hyvää tiimipelaajaa ei aina löydy edes ihmisporukasta! Ori malttaa kuunnella ohjeet loppuun toimien niiden mukaan, se ei ennakoi tai kokeile, osuisiko arvaus seuraavasta tehtävästä oikeaan. Se ei myöskään oio kulmissa tai muutenkaan luistele töistään, näin uskomatonta työmoraalia saa hakea. Kaiken päälle Nagalla on hyvät liikkeet ja vielä parempi hyppytekniikka, loistava estesilmä sekä tasapaino, se on rohkea, kykenee korjaamaan omia sekä ratsastajan pikkuvirheitä, ei kuitenkaan ole niin tyhmä, että yrittää hypätä väkisin.. Joskus tuntuu, että tällä hevosella on älyä puolen tallin verran. Ja se on kuulkaa ihana tunne, kun se äly raksuttaa yhteisen suorituksen, ei sooloilun, eteen.
Mertarannan selostus sopii niin koulutreenin kuin esteiden taustalle, Naga suorittaa jokaista lajia sekä kaikkea muutakin, mitä sen kanssa keksitään kokeilla, samalla tunteen palolla. Parhaimmillaan ori on ehdottomasti (maasto)esteillä, vaikkei koulukoekaan mikään minimiprosentein läpi lipsuteltu ole. Tarkkuus sekä täsmällisyys ovat orin suurimmat hyveet kouluradalla, ja jos ori vain voisi, se opettelisi radat itsekin ulkoa voidakseen tehdä vielä parempaa yhteistyötä ratsastajansa kanssa. Aloittelijoiden kanssa ori tekee simppeleitä perusjuttuja ja on hyvä kaveri uusien asioiden opetteluun, Naga kun ei hermostu oikein mistään, muttei myöskään tee automaattina asioita vähän sinne päin menevillä avuilla.

Korvat innokkaana pystyssä, ryhti kuin sotilaalla, kaikin puolin valmiina kuin partiolainen – Naga on huvittava ja ihastuttava samaan aikaan, kun sitä hoitaa. Tästä hevosesta näkee, miten se on kiinnostunut ihmisestä sekä ympäristöstään, ja kuinka se odottaa pyyntöä nostaa jalkansa, avata suunsa kuolaimia varten tai lähteä liikkeelle. Naga rakastaa kuivattua ruisleipää sekä tuntuu himoitsevan banaankuoria, ja kyllähän kaikki ruoka maistuu hyvältä ja tulee syötyä. Siistikin tämä on, karsina on yksi tallin nopeimpia siivota, minkä lisäksi orilla on hyvin siistit ruoka- ja juomakupit. Siisteys tosin karisee kurakeleillä, koska kaikissa rapakoissa kieriminen on ihanaa, mutta sentään karsina on aina helppotöinen siivota. Kengitys, madotus, raspaukset, ihan kaikki sujuu vaivattomalla rutiinilla, Naga on oikea hevosmaailman mallikansalainen kaikissa käsittelytilanteissa. Taluttaessa kävellään taluttajan tahdissa, tammoille korkeintaan vähän hörähdetään, muttei aleta huutamaan, eikä toisille oreille tarvitse ruveta machoilemaan. Lastaus sekä matkustaminen sujuvat sillä samalla innokkaan yhteistyöhaluisella rutiinilla kuin kaikki muukin.

Suorituksensa aloittava tai ihan viimeistään lopettava Naga se vasta Mertarantaa kaipaisikin, siinä on tunnetta ja taitoa saman verran kuin Suomen maaleissa. Kuten arvata saattaa, tätä kaveria ei tarvitse kisapaikoilla hävetä, ori käyttäytyy erinomaisesti myös vieraissa paikoissa ja on niin verryttelyissä kuin radalla oma, ihana itsensä. Kisajännitys tosin saa Nagan laittamaan vielä yhden lisävaihteen päälle, se tuntuu tosissaan ymmärtävän kotitreenien ja kilpailutilanteen eron. Palkintojenjaossa sitten ollaankin niin rinta rottingilla, niin ratsu kuin ratsastajakin.

kirjoittanut Lissu T.

Historia

LH Finnigan syntyi loppuvuodesta Lukariksen Hevoskeskukseen, etelä-Suomeen. Orivarsa oli isänsä viides ja emänsä toinen, joten osattiin jo pitkälti arvioida mitä varsasta tulisi vanhempana. Se oli kokeilevampi yhdistelmä kenttäratsastusta varten ja varsalla tulisi luultavasti olemaan tarpeeksi moottoria harrastajallekin jos siitä ei jalostusoria saataisikaan. Jos ei muuten niin sen väri ainakin hoitaisi orille uuden kodin! Emän overogeeni periytyi kasvattajien iloksi, joten varsan tulevaisuus olisi taattu!

Sukutaulu

i. Quality
Norbert von Apfel
KTK-III, KRJ-II
ii. Norman von Apfel
(evm)
iii. Nachfühlen (evm)
iie. Halina von Apfel (evm)
ie. Macarena von Apfel
(evm)
iei. Macario (evm)
iee. Schrei (evm)
e. Fantasia II ei. Luck Dragon (evm) eii. Creek Pike (evm)
eie. Celtic Lassie (evm)
ee. Phoenix (evm) eei. Jaybird (evm)
eee. Sugar Dolly (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

Emänisä Luck Dragon oli mustapohjainen overo-kirjava täysiveriori. Dragon teki lyhyen, mutta menestyksekkään laukkauran Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kaksi- ja kolmivuotiskausilla kilpaillut ori oli paitsi komea näky radoilla, myös tunnettu erityisen hyvästä lähtövoimastaan. Tavallisesti ori ponnistikin heti lähtöporteista johtoon ja johti starttinsa maaliin saakka. Muiden taakse jäädessä Dragon herkästi lannistui ja jäi himmailemaan. Oria on käytetty jalostukseen runsaasti vaihtelevalla menestyksellä.

Emännisänisä Creek Pike oli musta mukavasti juossut täysiverinen laukkahevonen. Keskimatkoja suosinut ori ei koskaan menestynyt suuremmissa arvokilpailuissa, mutta juoksi hienoja startteja tasoa alempana toisinaan voittaenkin. Pikellä oli vaikuttava sijoitusprosentti ja paljon räjähtävää nopeutta lähdössä, yleensä vauhtia ei kuitenkaan enää loppusuoralla riittänyt venyttämään oria voittoon saakka. Siitoksessa Pikeä käytettiin lähinnä kotitilalla, varsoja jäi parikymmentä, joista vain muutama menestyi laukkaradoilla merkittävästi.

Emänisänemä Celtic Lassie oli ruunikkopohjainen overo siitostamma. Lassie ei koskaan asettanut kavioitaan kilparadoille saakka, oltuaan alkukoulutuksesta saakka hankala hevonen selästä. Maastakäsin pääosin kiltti täysiveritamma sopi kuitenkin jalostukseen loistavan rakenteen ja hyvän suvun ansiosta. Lassien lukuisat jälkeläiset eivät yleensä perineet emänsä haastavaa luonnetta juoksijana, vaan olivat pääosin menestyksekkäitä juoksijoita.

Emänemä Phoenix teki pitkän uran laukkahevosena. Kaksivuotiaana kilpailemisen aloittanut täysiverinen ruunikko juoksi seitsemänvuotiaaksi saakka menestyen huipulla saakka hienosti. Tamma keräsi nimiinsä jopa kaksi suurta arvokilpailuvoittoa, ja myöhemmin sen varsat olivat todella haluttuja tullessaan myyntiin. Valitettavasti hyväluonteinen Phoenix kuitenkin tiinehtyi heikosti ja sai vain kolme jälkeläistä useista yrityksistä huolimatta. Tamma myös menehtyi jo 15-vuotiaana ähkyn seurauksena.

Emänemänisä Jaybird oli yksi aikansa tunnetuimpia laukkahevosia Irlannissa. Voitettuaan kotimaassaan melkein kaiken voitettavissa olevan ruunikko matkasi myös oman kilpailumaansa ulkopuolella useissa arvokilpailuissa, usein menestyen ja toisinaan voittaenkin. Siitokseen siirtymisen jälkeen täysiverinen astui yhden kauden Irlannissa ennen myyntiä Yhdysvaltoihin, missä orin osti varakas hevoskasvattaja suurella summalla. Yhdysvaltojen puolella Jay astui vielä pitkään.

Emänemänemä Sugar Dolly oli äärettömän kaunisrakenteinen rautias. Rakenne ei kuitenkaan oikein auttanut tammaa laukkaradoilla, vaan suoritukset kilpailuissa jäivät usein vaatimattomiksi jännityksen vuoksi. Muutaman kerran Dolly väläytteli kykyjään radoilla, mutta ensimmäisen kilpailukauden jälkeen hermostuneen tamman hermoja päätettiin säästää, ja se siirrettiin jalostukseen. Loppuikänsä Dolly elikin kotitilallaan saaden yhteensä kahdeksan emäänsä paremmin juossutta varsaa.

kirjoittanut VRL-10444

Kilpailukalenteri

NJ

26.07.2021 - Lukariksen Hevoskeskus - Piirretyt suomenpuoliverimaitovarsat - 3/3 - KUMA 
- tuom. Lissu T.
PKK

25.11.2021 - Virtuaalitalli Atlas - Varsat (kaikki) - LKV EO-sert (tuom. Marjahilla) 
- BIS2 (tuom. aksu)
19.12.2021 - Virtuaalitalli Seppele (Seppele Cup) - Rakenne: Varsat - HY - tuom. Pölhö
- ”Ponimainen, mittasuhteilta onnistunut ja kaunisilmeinen pieni orinalku.”
25.08.2021 - Storywoods Dressage Center (tulosarkisto) - Puoliveriset orivarsat - HY - tuom. Anne 
01.09.2023 - Gren & Gaertner - Rakenne: orivarsat - EO-sert - tuom. Miuku
28.09.2023 - Kelme - Hevosvarsat (orit) - EO-sert - tuom. Miuku
10.11.2023 - Metsätalli - Rakenne: Varsat - EO-sert 
- "Kokonainen luokallinen söpöjä, megapitkäjalkaisia ja persoonallisia hevosenalkuja!" 
- tuom. ScrewDriver
KERJ

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

2440.59 pistettä, taso 6/5

nopeus 590.10 p.
kestävyys 608.12 p.
hyppykapasiteetti 623.61 p.
rohkeus 618.76 p.
kuuliaisuus ja luonne 220.42 p.
tahti ja irtonaisuus 294.88 p.

Päiväkirja

13.06.2021, Tilannekatsaus, omistaja

Naga on näyttävänliikkeinen ori. Nuoren kestävyydessä ei ole vielä sanomista, mutta hyppytekniikkaa joudutaan varmaankin hiomaan. Juoksuttaessa on helppo saada näyttävyyttä irti, mutta keskittymisen takaisin saaminen hypyn jälkeen on vaikeampaa. Käyttäytyy ikänsä ja sukupuolensa mukaisesti muiden hevosten seurassa tallissa ja tarhassa.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen