Fantasia II

img img img
Kuvien © Marjahilla (rakenne), Lithy (muu)
Virallinen nimi: Fantasia II
Kutsumanimi: Tassi
Sukupuoli: tamma
Rotu: Englantilainen täysiverinen 
(sprinter-tyyppinen)
Säkäkorkeus: 172 cm

Väri
Genotyyppi: AA/Ee/nOlw
Fenotyyppi: Ruunikonkirjava
Merkit: overo, sabino, vej sukka, lsi
Syntymäaika: 31.07.2013
Ikä: 5-vuotias
Syntymämaa: Yhdysvallat
Rekisteröintimaa: Yhdysvallat
Kasvattaja: M. Josephson (evm)
Maahantuoja: Katariina A. (VRL-13828)
Omistaja: Lithy, VRL-07127
Rekisterinumero(t): VH20-006-0086, 
#35017, PKK3644

Koulutustaso 
Laukkaratsastus: Sileä
Painotuslaji: Laukkaratsastus

Luonnekuvaus

Täysiverisen tapaan herkkähipiäinen ja kipakka. Kuumenee helposti. Pitää muista hevosista. Sopii myös laukkaradoille, edustaa sprintterityyppiä.
Katariina A. (VRL-13828)

Historia

Tassi syntyi Yhdysvalloissa laukkatallille. Tamman väri kiinnosti jalostusmielessä useita paikallisia, joten tamma toimi siitostammana ja ohitti laukkauransa alkuvuodet. Lopulta sitä käytettiin vähän kokeilumielessä radalla, mutta omistajat eivät olleet tyytyväisiä tamman tulokseen ja päättivät myydä sen. Tassi vaihtoi muutaman kerran kotia ja lopulta tuotiin Eurooppaan, missä se päätyi muutaman välikäden kautta Lukariksen Hevoskeskukseen.

Sukutaulu

i. Luck Dragon (evm) ii. Creek Pike (evm) iii. Running Wild (evm)
iie. Lucky Julie (evm)
ie. Celtic Lassie (evm) iei. Just Dandy (evm)
iee. Boogaloo (evm)
e. Phoenix (evm) ei. Jaybird (evm) eii. Unbridled Gold (evm)
eie. Be Home By Midnight (evm)
ee. Sugar Dolly (evm) eei. Stroll On Down (evm)
eee. Seattle Mountain (evm)

Sukuselvitys

Isä Luck Dragon oli mustapohjainen overo-kirjava täysiveriori. Dragon teki lyhyen, mutta menestyksekkään laukkauran Yhdysvaltojen länsirannikolla. Kaksi- ja kolmivuotiskausilla kilpaillut ori oli paitsi komea näky radoilla, myös tunnettu erityisen hyvästä lähtövoimastaan. Tavallisesti ori ponnistikin heti lähtöporteista johtoon ja johti starttinsa maaliin saakka. Muiden taakse jäädessä Dragon herkästi lannistui ja jäi himmailemaan. Oria on käytetty jalostukseen runsaasti vaihtelevalla menestyksellä.

Isänisä Creek Pike oli musta mukavasti juossut täysiverinen laukkahevonen. Keskimatkoja suosinut ori ei koskaan menestynyt suuremmissa arvokilpailuissa, mutta juoksi hienoja startteja tasoa alempana toisinaan voittaenkin. Pikellä oli vaikuttava sijoitusprosentti ja paljon räjähtävää nopeutta lähdössä, yleensä vauhtia ei kuitenkaan enää loppusuoralla riittänyt venyttämään oria voittoon saakka. Siitoksessa Pikeä käytettiin lähinnä kotitilalla, varsoja jäi parikymmentä, joista vain muutama menestyi laukkaradoilla merkittävästi.

Isänemä Celtic Lassie oli ruunikkopohjainen overo siitostamma. Lassie ei koskaan asettanut kavioitaan kilparadoille saakka, oltuaan alkukoulutuksesta saakka hankala hevonen selästä. Maastakäsin pääosin kiltti täysiveritamma sopi kuitenkin jalostukseen loistavan rakenteen ja hyvän suvun ansiosta. Lassien lukuisat jälkeläiset eivät yleensä perineet emänsä haastavaa luonnetta juoksijana, vaan olivat pääosin menestyksekkäitä juoksijoita.

Emä Phoenix teki pitkän uran laukkahevosena. Kaksivuotiaana kilpailemisen aloittanut täysiverinen ruunikko juoksi seitsemänvuotiaaksi saakka menestyen huipulla saakka hienosti. Tamma keräsi nimiinsä jopa kaksi suurta arvokilpailuvoittoa, ja myöhemmin sen varsat olivat todella haluttuja tullessaan myyntiin. Valitettavasti hyväluonteinen Phoenix kuitenkin tiinehtyi heikosti ja sai vain kolme jälkeläistä useista yrityksistä huolimatta. Tamma myös menehtyi jo 15-vuotiaana ähkyn seurauksena.

Emänisä Jaybird oli yksi aikansa tunnetuimpia laukkahevosia Irlannissa. Voitettuaan kotimaassaan melkein kaiken voitettavissa olevan ruunikko matkasi myös oman kilpailumaansa ulkopuolella useissa arvokilpailuissa, usein menestyen ja toisinaan voittaenkin. Siitokseen siirtymisen jälkeen täysiverinen astui yhden kauden Irlannissa ennen myyntiä Yhdysvaltoihin, missä orin osti varakas hevoskasvattaja suurella summalla. Yhdysvaltojen puolella Jay astui vielä pitkään.

Emänemä Sugar Dolly oli äärettömän kaunisrakenteinen rautias. Rakenne ei kuitenkaan oikein auttanut tammaa laukkaradoilla, vaan suoritukset kilpailuissa jäivät usein vaatimattomiksi jännityksen vuoksi. Muutaman kerran Dolly väläytteli kykyjään radoilla, mutta ensimmäisen kilpailukauden jälkeen hermostuneen tamman hermoja päätettiin säästää, ja se siirrettiin jalostukseen. Loppuikänsä Dolly elikin kotitilallaan saaden yhteensä kahdeksan emäänsä paremmin juossutta varsaa.

kirjoittanut VRL-10444

Jälkeläiset
10.06.2020 - xx-t. Fantasy Orb LH - i. Bergeron xx
15.09.2020 - fwb-o. LH Finnigan - e. Quality Norbert von Apfel KTK-III

Kilpailukalenteri

Laukkajaos

Statistiikka
ungraded, 1: 0-0-0-0, vs. 800 v€, voitot 0 %, sijoitukset 0 % 
  
Sileä  

5yo 14.05.2020 Briarwood Stables, maiden 7f T, 5/8, 800 v€
Näyttelyt (PKK)

1 kpl KTK-sert, 1 kpl EO-sert, 1 kpl EM

06.06.2024 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Muut hevoset (ei pv, PRE tai PSL) - KTK-sert, EM: Tekniikka - tuom. jodochus
13.06.2024 - Blacklake - Rakenne: Kaikki tammat - EO-Sert - tuom. Valo

Päiväkirja

31.12.2021, Kantakirjaustapahtuma, Lithy

Osallistui hevoskantakirjan osallistumiskriteerittömään erikoisarvosteluun jääden palkinnotta.

Valmennukset

17.03.2021, Laukkavalmennus, Minni

Kirjava täysiverinen katseli uteliaana ympärilleen kun saavuimme paikalle. Vaihdoin Tassiksi esitellyn ratsun jockeyn kanssa muutaman sanan ennen kuin otin hevosen ohjat käsiini ja minut puntattiin tamman selkään. Olin löytänyt tammalle treenikaveriksi pari muutakin ratsukkoa joten lämmittelimme hevosia rauhassa ja vähän katsoimme miten hyvin kaikki hevoset pelasivat yhteen. Alkuun Tassi oli ihan rauhallinen ja mukava ratsastaa niin kauan kun menimme vain käyntiä tai hidasta hölkkää, mutta mitä lähemmäs laukkaa alettiin päästä sitä enemmän tamman kierrokset nousivat.

Ensimmäiset laukkavedot olivat kunnon kaaos, mutta hiljalleen aloin löytämään nappuloita, joilla Tassi ei nelistänyt kuin kaistapää. Hevosten oltua verryteltynä kunnolla oli aika ottaa muutama laukkalähtö. Ensimmäinen yritys oli tuhoon tuomittu jo ennen kuin olimme saaneet hevoset lähtöaitioihin. Kuitenkin lopulta ensimmäisestä yrityksestä saatiin jotain toimivaa ja seuraavalle kierrokselle osattiin tehdä muutamia korjauksia, joilla saatiin onnistunut lähtö aikaan.

Pari ensimmäistä kierrosta otettiin hieman hitaammin ja tunnustelevammin ennen kuin oli aika nostaa panoksia ja lähteä tekemään kisamaisempia suorituksia. Antaessamme hevosten hieman palautua ensimmäisistä vedoista ja valmistautuessamme toisiin teimme toisten jockeyden kanssa vielä muutaman viilauksen suunnitelmiimme, ja lopulta oli aika ratsastaa hevoset taas kerran lähtöaitioihin ja ottaa ensimmäinen kunnon kisanomainen treeni. Tassi ei lähtenyt ihan niin räjähtävästi liikkeelle kuin olin kirjavan tamman odottanut lähtevän joten se hieman yllätti minua. Seuraavalla kierroksella mä olin paremmin hereillä ja sainkin Tassin lähtemään vähän reippaammin ja me saatiin parempi juoksu. Kolmannella kierroksella sitten ei ollutkaan muuta kuin vain istua tamman selässä kirjavan hoitaessa kaiken itse. Tämä startti sai jäädä viimeiseksi ennen kuin aloimme jäähdyttelemään hevosia ja verryttelemään niitä vähän ennen kuin oli aika palauttaa Tassi omistajalleen.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen