Superior Grade Ladykiller KTK-II

img img img
Kuvien © Roshoeve
Virallinen nimi: Ladykiller
Kutsumanimi: Kille
Sukupuoli: ori
Rotu: Ruotsalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 158 cm

Väri
Fenotyyppi: Tummanruunikko
Syntymäaika: 13.06.2015
Ikä: 16-vuotias
Syntymämaa: Ruotsi
Rekisteröintimaa: Ruotsi
Kasvattaja: A. Björkman (evm)
Maahantuoja: Katariina A. (VRL-13828)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH20-043-0005

Koulutustaso 
Rataesteet: 130 cm
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: Superior Grade, KTK-II

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä kuudenessä arvostelutilaisuudessa 12.07.2020 päivänä 76,667 prosentin arviolla pistejakauksin 6.5 / 6.5 / 9.5 / 6.5 / 8 / 10 / 6 / 10 / 6 arvonimen Superior Grade.

Palkittu Virtuaalisessa Puoliverikantakirjassa 31.04.2021 päivänä KTK-II -palkinnolla pistein 18 + 18 + 17 + 18 = 71 p.

Historia

Ladykillerin nimen takana on surullinen tapahtuma, kun sen emä Miss Universe menehtyi varsomisen jälkeisiin komplikaatioihin varsan ollessa vasta vuorokauden ikäinen. Tämä oli kova takaisku ruotsalaiselle esteratsastajalle Anders Björkmanille, jonka silmäterä ruunikko Miss Universe oli – eikä suotta, sillä tamman kanssa Anders oli noussut ensimmäistä kertaa kansainvälisen esterankingin kymmenen parhaan joukkoon. Ladykillerille löytyi onneksi samasta tallista keinoemo muutama päivä aikaisemmin varsoneesta tammasta, joka otti orin suojiinsa oman varsansa lisäksi. Tallihenkilökunta katsoi kauhistuneena vieressä, kun päivä päivältä vahvistuva Killeksi kutsuttu orivarsa piinasi isoveljeään ja emäänsä riehumalla, puremalla ja potkimalla minkä kerkesi. Lopulta meno äityi sen verran hurjaksi, että Kille täytyi vieroittaa suunniteltua aikaisemmin. Sehän orille sopi vallan mainiosti – varamutsi olikin ihan tyhmä ja isoveli se vasta hanurista oli. Andersin ei tarvinnut kahta kertaa miettiä laittaako Kille myyntiin vai ei, sillä pelkästään katsoessaan tummanruunikkoa oria, sai se miehen verenpaineen kohoamaan.

kirjoittanut Sylvi

Luonnekuvaus

Killellä on neutraali suhtautuminen ihmisiin. Kaksilahkeiset mahdollistavat sen elämään tietynlaisia asioita, kuten säännölliset murkina-ajat sekä mahdollisuuden painaa päätöntä laukkaa esteareenalla. Ei se nyt ihmisiä vihaakaan, mutta on totta, ettei sillä ole järin suuria ja lämpimiä tunteita mitä tulee tallihenkilökuntaan. On harvinaista herkkua, että Kille olisi karsinassa tai tarhassa vastassa korvat hörössä ja silloinkin jos se on, niin se yleensä haluaa jotain. Hoitotoimenpiteet sujuvat Killen kanssa kyllä, kunhan muistaa kenen kanssa on tekemisissä. Jämäkkää auktoriteettia tarvitaan, sillä Kille nappaa varmasti pomon viitan harteilleen sillä sekunnilla, kun se huomaa siihen olevan tilaisuus. Kovakalloinen ja suorastaan pirullinen pomo ei ole hyvä juttu, etenkin kun se painaa useamman sata kiloa, joten suosittelen pitämään käskyvallan ihan omissa hyppysissä. Killeä tulee aina taluttaa orikuolaimella, sillä vaikka se ei olekaan järin suurikokoinen, on siinä voimaa kuin pienessä kylässä ja se jyrää helposti taluttajansa kanveesiin, jos sille päälle sattuu. Mainittakoon myös, että Killellä on uskomaton kyky pistää palasiksi kaikki sen ulottuvissa olevat tavarat. Jos haluaa pitää irtaimistonsa ehjänä, kannattaa varjella niitä Killeltä, sillä tämän orin karsina on tunnettu siitä, että saranat repsottavat muutaman päivän välein ja lautaseinä on jatkuvasti lommoilla. Killen raivopäisen tuhoamisvimman kohteeksi on joutunut myös harjapakit, riimut, loimet ja viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä tarhan katos. En tiedä vieläkään, miten Kille onnistui repimään peltiseinän irti, mutta niin se vain siinä onnistui.

Koska Killen molemmat vanhemmat ovat menestyneitä 160cm tasolla, asetettiin myös Killelle suuria tavoitteita esteratsastuksen saralla. Sen kovatahtoisuuden ajateltiin olevan vain positiivinen piirre laadukkaalle kilpahevoselle, mutta lopulta se oli juuri se ominaisuus, minkä vuoksi Kille ei koskaan noussut huipputasolle asti. Ei sen olisi tarvinnut mikään herkkä unelmaratsu olla, mutta kun se oli kaikkea muuta - kiukkuinen, kuuma, haluton ja arvaamaton. Hyppykapasiteettia Killellä kyllä on, vaikka sinne 160cm tasolle, mutta kun menestykseen tarvitaan muutakin kuin ponnistusvoimaa. Esimerkiksi esteiden välit olisi hyvä pystyä ratsastamaan ilman venkoilua, pukittamista tai kuolaimeen puremista. Onneksi vähän pienemmillä esteillä jää enemmän tilaa virheille ja Killen kanssa pääsee menestymäänkin, jos vain selässä on ammattitaitoinen ja kokenut ratsastaja. Muutenkin Killen kanssa parhaisiin tuloksiin pääsee sellainen ihminen, joka on tehnyt pitkään ja hartaasti töitä orin kanssa. Koska Killen kanssa on niin haastavaa päästä yhteisymmärrykseen, on uskomaton tunne, kun yhtäkkiä huomaat ratsastavasi nollaradan kauniisti kuolaimella laukkaavan virkeän orin kanssa. Se hetki korvaa kaikki ne hikikarpalot ja kyyneleet, joita orin kanssa on vuodatettu. Ainakin siihen asti, kun Kille nappaa kuolaimen tiukasti hampaiden väliin, vetää korvat luimuun ja jyrää pukkiloikalla itsensä lähintä okseria kohden…

kirjoittanut Sylvi

Sukutaulu

i. Cold-Blooded Murder (evm) ii. Hit The Road Jack (evm) iii. Novus (evm)
iie. Arriba (evm)
ie. I’m A Rebel (evm) iei. Runaway (evm)
iee. Angeline (evm)
e. Miss Universe (evm) ei. Moonlight Shadow (evm) eii. Take a Picture (evm)
eie. 21st Century Girl (evm)
ee. In The Spotlight (evm) eei. Konrad (evm)
eee. Covergirl (evm)

Sukuselvitys

i. Cold-Blooded Murder oli hiukealla 160 cm korkeustasolla kilpaillut mustanruunikko ruotsinpuoliveriori. 168 cm korkeana sen käytös ja yhteensopivuus viileän etäisen kilparatsastajansa Nils Dahlquist:in kanssa parivaljakko oli myös uhkaavannäköinen pelkästään läsnäolollaan. Kumpikaan heistä ei ollut ainakaan lehdissä ikinä tappeluiden takia, mutta juoruja kuului ties mistä käytöksestä. Ori oli kotoisin keskikokoisesta siittolasta Ruotsissa, mutta sen lisäksi siitä ei ollut enempää tietoa.

ii. Hit The Road Jack oli vaatimattomammankokoinen 161 cm korkea estehevonen. Sen mataluutta valiteltiin jo nuorten orien tarkastuksissa, mutta irtohypytyksessä ori yllättikin ja kunnolla! Lopulta ori koulutettiin kisakenttiä varten ja se ylsi urallaan 160 cm korkeisiin esteluokkiin! Orilla oli kauniintasainen ruunikko väritys pienillä merkeillä. Se oli kotoisin pienestä yhden henkilön omistamasta tallista. Ori ei melkein käynyt oritesteissään ellei omistajapariskunnan mies olisi ollut niin päättäväinen asian suhteen. Asiaa ei toki myöskään haitannut että rodun testit järjestettiin kokeilumielessä Ruotsissa juuri sopivana vuotena nuorelle orille.

ie. I’m A Rebel oli hyvin vaatimattomankokoinen, vain 150 cm korkea, ruotsinpuoliveritamma. Jotkut sanoivat sen olleen erehdyksessä ratsuponisukuisena päässyt kantakirjaansa, mutta lopulta kukaan ei haastanut tamman papereita. Se oli kuitenkin ihan nätti rakenteeltaan ja sai näyttelykehissä harvoin ollessaan ihan hyvin kehuja. Tamma kantakirjattiin ja kävi muutamia kertoja näyttelyissä, mutta merkittävimmin uraa se teki siitostammana. Sen pieni koko oli joidenkin asiakkaiden mieleen. Tamma myös starttasi muutaman kerran koulu- ja estekentillä, mutta ei koskaan merkittävänkokoisissa luokissa.

e. Miss Universe oli nimestään huolimatta varsin vaatimaton ruotsinpuoliveritamma. Ruunikko pärjäsi ikätesteissään keskinkertaisesti, eikä loistanut nuorena näyttelykehissäkään. Mitään isoa vikaa siinä ei ollut, mutta sen keskinkertaisuus vai sen hiljaisen luonteen takia eniten ihmisten mieleen. Miss Universe oli pidemmille ratsastajille jalostettua linjaa ja sen säkäkorkeus ylis 165 senttimetriin asti. Se hyppäsi ikäluokkatesteissä ja -kilpailuissaan tasaisesti 120 cm korkeita luokkia. Joskin vähän turhan tasaista tahtia. Tammasta odotettiin paljon, mutta sen isoimmaksi meriitiksi jäi sen kiitettävä ura siitostammana.

ei. Moonlight Shadow oli kotialueellaan tunnettu rataesteori. Se hyppäsi pääasiassa 120 luokkia, mutta kisasi harvemmin myös 140 cm luokissa onnistuneesti. Ruunikon orin omistaja ja kisaaja ei terveytensä takia ollut erityisen innostunut matkustelusta kisojen perässä, joten orin lopullinen kapasiteetti jäi mysteeriksi. Ne jotka kerkesivät 167 cm korkean ruotsinpuoliverisen kisakentillä näkemään kuitenkin puhuivat sen hyppykyvystä hyvää, ellei ollut sitten orin suurimpia kilpakumppaneita. Muutamasta tallipaheesta puhuttiin puoliveriseen liittyen, mutta uutisotsikoissa sitä ei negatiivisessa valossa näkynyt. Se jätti yhden jalostuskauden aikana vain muutaman varsan, jotka menivät pääasiassa harrasteratsuiksi.

ee. In The Spotlight oli näyttävä ruunikko ruotsinpuoliveritamma. 166 cm korkeana ja ryhdikkäänä se ei kerennyt edes saattamaan loppuun hyvin alkanutta rataestekilpailu-uraansa kun varsakyselyt alkoivat kasaantumaan. Lopulta vaatimattomalta tilalta oleva tamma myytiin parin kaupungin päähän pohjoiseen isoon siittolaan. In The Spotlight jäi hyvin kantavaksi vähän välttävistäkin oreista, mutta se ei periyttänyt omia ominaisuuksiaan kovin vahvasti. Välillä sen varsat eivät edes muistuttanut luonteeltaan kumpaakaan vanhempaansa, mikä hämmensi varsojen ostajia suuresti. Siittolan omistajat joutuivat myymään tamman lopulta tappiolla yksityiskisaratsuksi tamman odotuksiin verraten vaatimattomiin 100 cm rataesteluokkiin.

Jälkeläiset
25.05.2020 - swb-t. LH Frostbite - e. Icy
20.01.2020 - rp-t. Parting Shot LH EV-I - e. Block

Kilpailukalenteri

ERJ (56 sij.)

ERJ-Cup
30.06.2020 - Harmony Sporthorses - 130 cm - 2/20

11.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - 120 cm - 5/43
13.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - 120 cm - 6/43
11.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 6/36
16.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 5/36
20.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 5/36
17.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 6/36
30.05.2020 - De Civitate Deorum - 130 cm - 5/30
30.05.2020 - Kuuran Suomenratsut - 120 cm - 6/40
01.06.2020 - Cloudfield - 130 cm - 5/50
04.06.2020 - Cloudfield - 130 cm - 3/50

05.06.2020 - Cloudfield - 130 cm - 2/50
02.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 3/46
03.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 4/46
14.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 3/46
01.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 6/40
03.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 2/40
08.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 3/40
12.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 4/40
21.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 4/40
21.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 4/40

23.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 2/40
05.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 3/40
06.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 4/40
08.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 1/40
15.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 5/40
16.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 3/40
17.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 4/40
18.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 2/40
21.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 3/40
23.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40

24.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
25.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 4/40
27.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 5/40
27.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
28.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
02.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 2/50
04.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 6/50
08.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 6/50
09.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 1/50
11.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 3/50

11.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 7/50
19.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 5/50
19.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 6/50
27.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 2/50
28.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 6/50
29.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 4/50
03.07.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 130 cm - 4/26
24.07.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 130 cm - 2/26
22.06.2020 - Adina - 130 cm - 2/6
03.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 4/50

04.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 2/50
05.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 5/50
07.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 4/50
08.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 1/50
11.07.2020 - Prime Sporthorses - 130 cm  - 5/37

15.07.2020 - Ruskavaara - 130 cm - 1/28
NJ

09.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Ruotsinpuoliveriset - 3/4 - irtoSERT (tuom. alaera)
18.04.2021 - Adina - Harvinaiset puoliveriset - 7/8 - SA (tuom. Jannica)

Päiväkirja

n. 2017, Maahantuoja kuvailee hevosta, Katariina A.

Itse pirun oikea käsi. Suunnittelee aina jotain. Tekee mitä tahansa päästäkseen pois töistä. Tykkää myös hajottaa paikkoja.

Valmennukset

24.01.2021, Estevalmennus, Minni

Tummanruunikko ori näytti siltä että se voisi singota ratsastajansa missä tahansa hetkessä maata kiertävälle radalle, joten alkupuheet pidettiin lyhyinä ja siirryttiin heti vain tekemisen pariin. Tehtävät pidettiin matalina ja enemmänkin Lithy ja Kille saivat keskittyä tempoon ja ponnistuspaikkaan, sekä suoraan lähestymiseen.

Ensimmäisillä kerroilla Kille olisi halunnut antaa vain vauhdin korjata virheet, mutta muutamalla muutoksella ori alkoi hiljalleen kuunnella satulasta tulevia neuvoja ja näin ollen ratsukko ei edennyt esteille kuin päätön kana, vaikka korkeudet olivat niin matalia että Kille olisi varmasti pääsyt reippaalla käynnilläkin esteiden ylitse. Hitaasti, mutta varmasti orin meno rauhoittui ja se alkoi suorittamaan paremmin joten esteitä voitiin nostaa ja nyt Kille joutui jo myös hieman nostamaan jalkojaan. Loppua kohden ratsukko sai suorittaa myös erilaisia teitä ja lähestymisiä esteille kun Kille oltiin saatu kuuntelemaan ratsastajaansa ja rastukon meno ei ollut enään ihan niin kamikazeilua kuin mitä se oli jossain kohtaa valmennusta ollut.

Vielä ennen kuin valmennus päätettiin, sai ratsukko suorittaa kokonaisen radan kisakorkeudella ja tällä radalla Lithy sai kiinnittää huomiota tempoon sekä siihen että Kille vastaisi oikeasti tuon apuihin juuri silloin kun avut annetaan, eikä vasta joskus kolmen metrin kuluttua. Ehkä pieni väsymyskin alkoi jo painamaan orin jaloissa mutta rata sujui todella hyvin ja suorittaminen alkoi näyttämään jo semmoiselta että sillä varmasti pärjäisi kisoissa. Paria pientä kohtaa ratsukko sai vielä hioa, ennen kuin olin tyytyväinen ja Lithy sai siirtää orinsa loppuraveihin. Kevennellessään muistutin tuota siitä miten Killen menoa voisi jo alusta asti rauhoittaa sekä millaisilla tehtävillä orin menohalua olisi helppo hieman himmata ja mikä voisi siivittää ratsukkoa koko ajan parempiin tuloksiin.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen