VIR MVA Champion, First Champion, Valio Tamma Bellevué KTK-II, ERJ-II, YLA3

img img
Kuvien © Miia (rakenne), Lithy (estekuva)
Virallinen nimi: Bellevué
Kutsumanimi: Belle
Sukupuoli: tamma
Rotu: Ranskanpuoliverinen 
(Selle Français)
Säkäkorkeus: 165 cm

Väri
Genotyyppi: nG
Merkit: (ruunikon)kimo
Syntymäaika: 05.07.2013
Ikä: 17-vuotias
Syntymämaa: Ranska 
Rekisteröintimaa: Ranska 
Maahantuoja: Layda VRL-14488
Kisaaja: Vappu Nurmi (evm)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH17-121-0043, 
#PKK3613, PKK3613

Koulutustaso 
Rataesteet: 130 cm 
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: ​First Champion, KTK-II,
Valio Tamma, ERJ-II, 
VIR MVA Champion, YLA3
Tavoitteet: YLA, 5 jälk.

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä kuudenessä arvostelutilaisuudessa 12.07.2020 päivänä 70,556 prosentin arviolla pistejakauksin 7 / 9.5 / 7 / 5.5 / 8.5 / 7.5 / 5.5 / 10 / 3 arvonimen ​First Champion.

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan syyskuun kantakirjaustilaisuudessa 30.09.2020 päivänä palkinnolla KTK-II pistein 18 + 19 + 18 + 18 = 73p.

Palkittu Virtuaalisen piirroshevosten keskiarvorakennearvostelun kahdennessatoista eli vuoden 2021 tammikuun tilaisuudessa toisiksi parhaimmalla Valio Tamma -palkinnolla pistein 20.5 + 19.5 + 20 + 19 keskiarvolla 19.75 p. kommentein "Kaunis, keveä tamma, ensivaikutelmaltaan hyvin käyttötarkoitukseensa sopiva. Tarkkaavainen ilme, sievä siro pää. Tilava rintakehä ja esteratsulle soveltuva lapa. Näyttää seisovan takaa ristissä. Kaunis väri ja sopusuhtainen kokonaisuus.".

Palkittu Esteratsastujaoksen laatuarvostelussa 31.05.2022 päivänä ERJ-II -palkinnolla pistein
8 + 40 + 19 + 20 + 6,5 = 93,5 p.

Virtuaalisen Näyttelyjaoksen arvonimi VIR MVA Champion myönnetty 05.10.2022.

Palkittu Virtuaalisessa Yleislaatuarvostelussa 31.08.2022 päivänä YLA3 -palkinnolla pistein
12 + 14,5 + 20 + 17 + 5 = 68,5 p.

Luonnekuvaus

Belle inhoaa klippauskonetta sekä saksia palavalla raivolla. Joka ikinen kerta, kun tamman korva- tai vuohiskarvoja siistitään, saksia tarvitaan johonkin muuhun tai Belle pitäisi klipata, kaksi ihmistä on minimi. Toinen käyttää huulipuristinta, toinen tekee työt. Muutoin tamma varmasti esittelee hampaitaan, ja huulipuristimenkin kanssa se kiemurtelee, polkee jalkaa (ei sentään potki) sekä ylipäätään tekee kaikin tavoin selväksi, ettei tämä tämmöinen nyt miellytä ollenkaan.
Minkään muun hoitotoimenpiteen tai -välineen kanssa kimo ei käy mielipidesotaa. Kengityksen se ohittaa parilla korvanlotkautuksella, eläinlääkäri neuloineen, raspeineen ja muine välineineen ei myöskään aiheita irvistelyä. Harjat, loimet, vesiletku, erilaiset suojat ja pintelit, satula.. mitä näitä nyt on, joka tapauksessa kaikki käy. Tamma ei irvistele, liimaa hampaitaan yhteen tai kavioitaan lattiaan, kiemurtele, pullistele tai tee mitään muutakaan epätoivottua tai protestinkaltaista. Kunhan seisoo tyynen rauhallisesti paikoillaan ihmisen tehdessä, mitä tekee. Halailuista ja rapsutuksista Belle ei välitä, sen sijaan porkkanat sekä lässytysääni sulattavat tämänkin.

Työntekoon kimo suhtautuu samaan aikaan hyvin tiukkapipoisesti sekä palavan intohimoisesti. Herkkä, nopeasti, isosti ja terävästi reagoiva tamma ei sovi aloitteleville ratsastajille, ja kokeneeltakin vaaditaan vähän huumorintajua. Belle saattaa protestoida hyvinkin herkästi melkoisen terävin potkuliikkein tai pukein samalla, edelleen, lähestyen seuraavaa estettä tai jatkaen saamansa sileätehtävän parissa. Kunhan tamman mielenliikkeisiin pääsee jyvälle, sitä pitää aika hurmaavan hauskana persoona turhasta draamailevan, epäloogisen kysymysmerkin sijaan.
Eteenpäinpyrkimyksen puute on viimeinen asia, josta tätä ruutitynnyriä voi syyttää. Sen sijaan rentouden kanssa saa välillä tehdä töitä, samaten sopivan tahdin. Välillä kimo esittää sellaista tikuttavaa Singer-ravia, että se Singerkin on kateellinen siitä tahdista. Tikutusravin lisäksi Belle nostaa herkästi turpaansa turhan ylös, treenaa alakaulaansa ja antaa selkänsä notkahtaa. Kaikki tämä vaatii ratsastajalta silkkihansikkain esitettyjä huomauksia, pehmeää korrektiin muotoon ratsastusta, jottei hevonen kipeytä itseään.

Rentona liikkuessaan Belle on näppärä sileätyöskentelyssä. Ei mikään liitokavio tai maailman osaavin, mutta vaivatta perusjutuista suoriutuva perushyvä liikkuja. Laukkaa tältä tammalta tosin löytyy, se on ehdottomasti Bellen vahvin askellaji. Nopea, ketterä, vahva kimo liikkuukin suorastaan sulokkaasti esteradalla, vaikkei niin kouluaitojen sisällä säväytäkään. Se säväytys jää esteille. Bellellä on hyvä tekniikka, nopeat jalat, ja kunhan tamma on rento, se muistaa käyttää myös kaulaansa ja selkäänsä kunnolla. Estesilmää ja -älyä löytyy parin hevosen verran, ponnistuspaikat tai heikon hypyn korjailu ei koskaan ole ollut kimolle hankalaa. Se osoitti jo ensimmäisissä irtohypytyksissään omaavansa melkoisesti hyvän esteratsun kykyjä, sopivan ratsastajan kanssa ne ovat hioutuneet entisestään.

Belle matkustaa mieluiten yksin, vaikka tuleekin esimerkiksi tarhassa hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Matkanteon aikana se kuitenkin haluaa olla yksin tai ainakin rauhassa ilman hevoskontaktia. Turha matkaseuran turvan läheisyys ja heinäverkon jakaminen saa tamman vain kuopimaan, joskus ihan potkimaankin.
Kilpailupaikalla muut hevoset eivät enää haittaa, vilkkainkaan käsihevos- tai verryttelyalue ei saa tammaa ärsyyntymään. Sen sijan jännittävä, kehonkieleltään jännittynyt ratsastaja on omiaan saamaan myös Bellen korvat savuamaan. Kisaverryttely ei kuitenkaan vaadi mitään ylimääräisiä erikoiskikkoja, se mikä toimii kotona, toimii kisoissakin. Suorituksen aikana kyllä huomaa, että kimo lähti hakemaan ruusuketta, sen verran tosissaan se hakee ponnistuspaikkoja sekä tekee kerta toisensa jälkeen uransa parasta aikaa. Vaikkei Belle kyllä taida oikeasti niiden ruusukkeiden päälle ymmärtää, kunhan rakastaa kisatunnelmaa.

kirjoittanut Lissu T.

Historia

Bellevué eli ensimmäiset vuotensa Ranskassa kuuluisassa kilpahevossiittolassa. Sen emä eli siittolassa yhden jalostuskauden ennen uudelleenmyyntiään. Nuoren tamman kapasiteetti jäi kuitenkin ikäluokkakilpailuissa siittolan standardeille liian vaatimattomaksi ja tamma myytiin kuusivuotiaana Suomeen Lukariksen Hevoskeskukseen.

Haastavuudestaan huolimatta Bellevué onnistui saavuttamaan yhden keskuksen osakkaan lempihevosen statuksen ja se sai reilusti lisähuomiota ja pitkää hihnaa käytökseltään. Kisaurans atamma kuitenkin lopulta hoiti kunnialla ja katkaisi emänisänsä aloittaneen huonon onnen varsapuolella toimien onnistuneena jalostustammana kisauransa jälkeen.

Sukutaulu

i. Beltór (evm) ii. Bonsoir (evm) iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Fille Magnifique (evm) iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Piquéà (evm) ei. Monsieur (evm) eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Beaucoup (evm) eei. tuntematon
eee. tuntematon

Sukuselvitys

i. Beltór oli kotoisin Ranskan suurimmasta ranskanpuoliverisiittolasta. 164 cm korkeaa oria pyöriteltiinkin reilusti ranskalaisissa kisoissa nuortenluokissa 100 cm luokissa, mutta se ei menestynyt mainittavasti ja orilla alettiin kisaamaan sivussa kouluratsastuksessa, jossa se ylsi monen vuoden työnteon jälkeen kokeneen kisaajan ja valmentajan silmän alla jopa Prix St George -luokkiin! Ruunikosta tuli haluttu jalostusori Ranskassa, jossa se otti tammoja vastaan kotisiittolassaan.

ii. Bonsoir syntyi Luxemburgissa pieneen yksityistalliin. Ranskalaissukuisena se kuitenkin vietiin Ranskaan rekisteröitäväksi ja testattavaksi myös jalostustulevaisuutta varten. Mustankimo osoittautui kuitenkin erittäin haastavaksi käsiteltäväksi. Kantakirjatestiensä jälkeen se oli saatavilla yhden kauden ajan jalostusorina, mutta kelpasi vain yhdelle tammalle pakasteena. Ranskanpuoliverinen päätettiin myydä ja se kiersi parien käsien kautta, kunnes löysi tiensä poniratsastusluokista hevosiin siirtyneelle vielä isoissa kehissä tuntemattomalle ratsastajalle. 177 cm korkea ori ruunattiin, mikä olikin Bonsoirille juuri oikea päätös. Ori kisasi uuden omistajans kanssa kisauransa huipulla 160 cm luokissa maailmanmestaruustasolla! Ruuna tienasi omistajalleen reilusti mainetta ja mammonaa ja siitä teetätettiin patsas omistajansa tallin pihalle sen luonnollisen kuoleman jälkeen.

ie. Fille Magnifique syntyi Ranskan suurimassa ranskanpuoliverisiittolassa. Ruunikonkimo tamma ei kiertänyt ikäluokkakilpailuja ja kantakirjaustestejensä lisäksi kisakentillä. Sen estekapasiteetiksi arvioitiin 100-120 cm. Ranskanpuoliverinen toimi siittolan yhteydessä toimivassa ratsastuskoulussa pääasiassa koko elämänsä ja se koulutettiin helpolla tasolla vähän kaikenlaiseen mukavan luonteensa takia. 165 cm korkea tamma yritettiin astuttaa useita kertoja, mutta sillä oli tapan jäädä tyhjäksi. Lopulta tamma varsoi kuitenkin ainoaksi jälkeläisekseen jääneen orivarsansa. Fille Magnifique ehti elää kolmessa eri ratsastuskoulussa elämänsä aikana kunnes se kuoli vanhuuteen.

e. Piquéà syntyi isänsä kanssa samaan ranskalaiseen kilpatalliin. 168 cm korkealle tammalle asetettiin erittäin suuret saappaat täytettäväksi ja isänsä ainoana varsana sen käsittely kävi lopulta niin hermostuneeksi, että tamman kasvatus kärsi. Isänsä mustankimoa väriä kantava Piquéà oli kasvatuksensa ja pumpulissa pitämisensä jälkeen kasvasassa määrin hankala käsitellä ja kouluttaa. Sillä kisattiin 140 cm luokissa lähikaupungeissaan reilusti vaikka ranskanpuoliverinen ei vaan tienannut. Sillä vaihdettiin kisaajaakin, mikä ei ainakaan auttanut statistiikkaa. Lopulta tamma joutui myytäväksi kodista kotiin ja lopulta se kuoli traileritapaturmassa. Siitä jäi isänsä tapaan vain yksi varsa.

ei. Monsieur syntyi ranskalaiseen kasvavaan kisatalliin. Mustankimoa kerettiin näkemään vain rotunsa ikäluokkakilpailuissa ja rekisteröintitesteissä ennen sen ennenaikaista tapaturmaista kuolemaa. 161 cm korkea ori ehti saavuttaa vain 110 cm estekorkeuden elämänsä aikana ja uskottiin, että se olisi yltänyt korkeampiin luokkiin vanhempana. Sen sanottiin olleen erittäin hyväluonteinen ja helppo koulutettava, vaikka sen tekninen osaaminen ei ollut ikäluokkaansa nähden merkittävästi parempi. Ranskanpuoliverisen tapaturmpa tapahtui sen ensimmäisellä jalostuskaudella ja siltä jäi maailmaan vain yksi postitetusti hedelmöitetty varsa.

ee. Beaucoup oli synnyinmaassaan Ranskassa tunnettu rautiaankimo kisahevonen ja jalostustamma. 172 cm korkea kylmänviileä tamma myytiin kerran isosta synnyinsiittolastaan kisaajalleen, jonka omistuksessa se oli tapaturmaiseen kuolemaansa asti. Ranskanpuoliverista nähtiin useasti 160 cm esteluokissa kotimaassaan ja ulkomailla. Sen kisaura ei ollut rahaikkaimmasta päästä, mutta sen kaikki seitsemän itsesynnytettyä ja kolme alkiosiirrettyä varsaa olivat kysyttyjä.

Jälkeläiset
01.06.2020 - sf-o. LH D’Artagnan - i. First Champion Cavanaugh d'Grand KTK-II, ERJ-II
01.08.2021 - sf-o. Carusello LH - i. First Champion Cavanaugh d'Grand KTK-II, ERJ-II
05.10.2022 - fwb-t. Lukaris Carnation - i. Superior Grade Satisfaction
25.05.2023 - fwb-t. Lukaris Bohème - i. Toussnint

Kilpailukalenteri

ERJ-Cup

30.06.2020 - Harmony Sporthorses - 130 cm - 4/20
ERJ (47 sij.)

15.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - 120 cm - 6/43
11.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 1/36
14.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 6/36
18.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 5/36
20.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 120 cm - 6/36
27.05.2020 - De Civitate Deorum - 130 cm - 1/30
28.05.2020 - De Civitate Deorum - 130 cm - 1/30
02.06.2020 - Cloudfield - 130 cm - 5/50
07.06.2020 - Cloudfield - 130 cm - 4/50
03.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 3/46

04.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 6/46
08.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 6/46
10.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 4/46
25.06.2020 - KK Bailador - 120 cm - 2/46
16.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 1/40
22.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 5/40
27.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 5/40
28.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 6/40
30.06.2020 - Kannelniemi - 130 cm - 1/40
01.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 5/40

03.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 1/40
05.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 3/40
06.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
09.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 1/40
13.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
19.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 1/40
20.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 6/40
21.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 2/40
26.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 4/40
27.06.2020 - Koemans Trakehners - 130 cm - 1/40

01.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 4/50
10.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 7/50
13.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 5/50
13.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 2/50
16.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 3/50
16.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 7/50
18.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 4/50
18.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 3/50
23.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 6/50
28.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - 110 cm - 7/50

17.07.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 130 cm - 2/26
04.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 3/50
06.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 5/50
08.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 5/50
07.07.2020 - Prime Sporthorses - 130 cm  - 5/37

09.07.2020 - Prime Sporthorses - 130 cm  - 3/37
17.07.2020 - Ruskavaara - 130 cm - 5/28
PKK

Rakenneluokat

3 kpl KTK-sert, 5 kpl EO-sert, 1 kpl LKV, 2 kpl EM

30.04.2020 - Zeiton Sporthorses - Muut lämminveriset ratsuhevoset - EO-sert, EM: Väri - tuom. Odelie
08.05.2020 - Encore - Lämminveriset tammat - EO-sert - "Luokassa oli monta upeaa, ehdottomasti 
luokkavoiton ja tuomarin silmään KTK-sertin arvoista tammaa!" - tuom. Lissu
15.05.2020 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Hevostammat - EO-sert - tuom. Odelie
21.06.2020 - Zen - Lämminveriset tammat - LKV, KTK-sert - tuom. Aksu
18.07.2020 - Zen - Puoliveritammat - EO-sert - tuom. Pölhö
24.10.2020 - Storywoods - Puoliveriset tammat - KTK-sert (tuom. Pölhö)
29.05.2020 - Encore - Puoliveriset tammat - "Hienoja, viimeisen päälle näyttelykuntoon 
kiillotettuja, urheiluhevosia. Todella tasainen luokka." - EO-sert, EM: Väri - "Uskomattoman upeasti 
toteutettu haastavampi väritys. Tammalla on hyvät leimat ja erinomainen kaulanliittymä." (tuom. Kics)
20.11.2020 - Le Manoir de Schepper - Rakenne: Belgian-, hollannin- ja ranskanpuoliveritammat (BWP, 
KWPN, Selle Français) - "Kovatasoinen luokka, upeita tammoja." - KTK-sert (tuom. Lissu)

Muut luokat

1 kpl KM

(estekuva)
13.12.2020 - Seppele - Muu kuva: Kisakuva - KM - tuom. Anne
"Selkeä kisakuva, jossa on myös keskittyneen suorituksen meininkiä. Esteen puomiasetteluun on 
kiinnitetty hienosti huomiota. Kynän jälki voisi olla hieman pienepää, ts. kuvan voisi piirtää 
isompana, jotta tietokneelta katsottuna ei tunnu, että on "nenä kiinni paperissa" ja yksittäiset 
kynänjäljet sulautuisivat paremmin kokonaisuudeklsi =) Terhakan näköinen hevonen ja mittasuhteet 
ovat kunnossa."
VSN

11.06.2020 - Kurjenpesä - Piirretyt puoliveritammat - SW1 - (4-4-4-4-4-4-3½-4-4-4=39,5p) 
- tuom. dookie
NJ 

07.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Piirretyt puoliveriset - 1/6 - BIS3, MVA-SERT 
- tuom. Terhi
07.08.2020 - Kurjenpesä - Piirretyt hevostammat - 4/7 - irtoSERT - tuom. Lissu T.
03.12.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - MVA-SERTin metsästys - Piirretyt hevoset - 1/1 
- irtoSERT (tuom. Terhi) BIS1, MVA-SERT (tuom. Terhi)

Päiväkirja

27.01.2017, maahantuoja kuvailee hevosta, Layda
Tamma isolla T:llä, tämän tytön kanssa et välty kiukkuilulta!

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen