Virallinen nimi: Parting Shot LH Kutsumanimi: Para Sukupuoli: tamma Rotu: (Suomalainen) ratsuponi Poniveriprosentti: 50 % Säkäkorkeus: 145 cm Väri Genotyyppi: ee/Aa Fenotyyppi: maksanrautias Merkit: läsi |
Syntymäaika: 20.01.2020 Ikä: 6-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Kisaaja: Lucia Vulpes (2024-kesäkausi) Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH21-029-0189, #PKK4388, PKK4388 Koulutustaso Esteratsastus: 120 cm Painotuslaji: Esteratsastus Meriitit: EV-I, pkkKTK-III, pKTK-III Tavoitteet: estekuva, kisaus porrastetuissa, kantakirjaustilaisuudessa käynti |
Palkittu Virtuaalisen estevarsalaatuarvostelun laatuarvostelussa 28.02.2022 päivänä palkinnolla EV-I pistein
6 + 10 + 5 + 3 + 2 + 7 = 33 p.
Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.01.2023 päivänä 117. kantakirjaustilaisuudessa KTK-III-palkinnolla pistein 14,5 + 15,5 + 12,5 = 59,03 %.
Palkittu Virtuaalisen Ponikantakirjan toukokuun kantakirjaustilaisuudessa 20.05.2024 päivänä palkinnolla KTK-III pistein
16 + 16 + 18 + 16 = 66 p.
Parting Shot LH, lempinimeltään Para, on pikkupaketti luonnetta täynnä. Kukaan ei tainnut kertoa ponitammalle ettei se ole iso ja mahtava puoliverinen!
Koulutukseen Para vastaa omalla moottorillaan. Ongelmana siinä vaan on että tammalla saattaa olla hyvin suuri mielipide siihen mihin suuntaan lähdetään ja millä vauhdilla. Isojen näkemyserojen sattuessa Para saattaa olla erittäin dramaattinen, mutta kenenkään kimppuun se ei ole käynyt. Toisaalta tamma haluaisi mieluiten tehdä töitä eikä odotella kuuta nousevaa joten pääasiassa se palaa ihmisen luokse päästäkseen tekemään lisää kivoja asioita.
Onneksi poni ilmeisesti viihtyy ihmisseurassa tai ainakin pitää ihmisiä sen verran huvittavana että se seuraa kävelevää ihmistä ja vilkaisee jos niistä saisi jotain hupia irti. Jos kuitenkin ihmisen ja toisen hevosen väliltä voi valita niin Para lyöttäytyy mielummin lajitoveriensa seuraan. Toistaiseksi tamma ei ole löytänyt itselleen tärkeää ihmistä, mutta sitä ei pitkälti nähdä mahdottomana. Sitä ei ole vain vielä toistaiseksi tapahtunut.
Laumassa Para toimii kuin olisi tuplasti isompikokoinen. Se hankkiutuu välillä onegelmiin yrittäessään haastaa isompiaan ja pyrkiessään lauman tai edes pienemmän porukan johtoon. Se tuppaa olemaan ärhäkästi leikkivä myös ruunien kanssa ja jostain syystä ystävystyy useammin toisten tammojen kanssa.
Para syntyi Lukariksen Hevoskeskukseen kokeiluluontoisena projektina. Tallilla ei ollut aiemmin jalostettu ratsuponeja ja keskus halusi laajentaa rotuvalikoimaansa ja mahdollistaa junnukisaprojektinsa hevoskantaa rotuponeista laadukkaampiin ja urheilullisempiin poneihin. Emäksi valittiin newforestinponitamma Block, koska sen synnynnäiset ominaisuudet olivat niin vahvat sen huonoista kokemuksista tulleiden huonoista tavoista huolimatta. Emän tiineys sujui kokeneesti ja varsa syntyi ongelmitta. Tammavarsan kehitystä seurattiin tarkasti ja sen kasvatussuunnitelmaan ei sisällytetty näyttelyttämistä nuorena varsana.
Paran ensimmäiseksi saavutukseksi nousi estevarsojen laatuarvostelun ensimmäinen palkinto ja ikäluokkansa parhaan palkinto. Siltä pohjalta oli hyvä lähteä syventämään ratsukoulutusta kilpailemista varten. Myös näyttelyura lähti vahvaan nousuun Näyttelyjaoksen kun Para ansaitsi kantakirjakelpoisuuden ensimmäisistä näyttelyistään nelivuotiaana.
i. Superior Grade Ladykiller KTK-II |
ii. Cold-Blooded Murder (evm) |
iii. Hit The Road Jack (evm) |
iie. I’m A Rebel (evm) | ie. Miss Universe (evm) | iei. Moonlight Shadow (evm) |
iee. In The Spotlight (evm) |
||
e. Perfect Block KTK-II |
ei. Dwarres (evm) | eii. Stanley (evm) |
eie. Maybach (evm) | ee. Sleepwalker (evm) | eei. Picador (evm) |
eee. Amore (evm) |
1 polvi, 1 kokonainen
Suvussa on 50 % ruotsinpuoliveristä ja 50% newforestinponia.
Sukuselvitys
i. Ladykiller oli 158 cm korkea tummanruunikko ruotsalainen puoliveriori.
ii. Cold-Blooded Murder oli hiukealla 160 cm korkeustasolla kilpaillut mustanruunikko ruotsinpuoliveriori. 168 cm korkeana sen käytös ja yhteensopivuus viileän etäisen kilparatsastajansa Nils Dahlquist:in kanssa parivaljakko oli myös uhkaavannäköinen pelkästään läsnäolollaan. Kumpikaan heistä ei ollut ainakaan lehdissä ikinä tappeluiden takia, mutta juoruja kuului ties mistä käytöksestä. Ori oli kotoisin keskikokoisesta siittolasta Ruotsissa, mutta sen lisäksi siitä ei ollut sen suuremmin tietoa.
iii. Hit The Road Jack oli vaatimattomammankokoinen 161 cm korkea estehevonen. Sen mataluutta valiteltiin jo nuorten orien tarkastuksissa, mutta irtohypytyksessä ori yllättikin ja kunnolla! Lopulta ori koulutettiin kisakenttiä varten ja se ylsi urallaan 160 cm korkeisiin esteluokkiin! Orilla oli kauniintasainen ruunikko väritys pienillä merkeillä. Se oli kotoisin pienestä yhden henkilön omistamasta tallista. Ori ei melkein käynyt oritesteissään ellei omistajapariskunnan mies olisi ollut niin päättäväinen asian suhteen. Asiaa ei toki myöskään haitannut että rodun testit järjestettiin kokeilumielessä Ruotsissa juuri sopivana vuotena nuorelle orille.
iie. I’m A Rebel oli hyvin vaatimattomankokoinen, vain 150 cm korkea, ruotsinpuoliveritamma. Jotkut sanoivat sen olleen erehdyksessä ratsuponisukuisena päässyt kantakirjaansa, mutta lopulta kukaan ei haastanut tamman papereita. Se oli kuitenkin ihan nätti rakenteeltaan ja sai näyttelykehissä harvoin ollessaan ihan hyvin kehuja. Tamma kantakirjattiin ja kävi muutamia kertoja näyttelyissä, mutta merkittävimmin uraa se teki siitostammana. Sen pieni koko oli joidenkin asiakkaiden mieleen. Tamma myös starttasi muutaman kerran koulu- ja estekentillä, mutta ei koskaan merkittävänkokoisissa luokissa.
ie. Miss Universe oli nimestään huolimatta varsin vaatimaton ruotsinpuoliveritamma. Ruunikko pärjäsi ikätesteissään keskinkertaisesti, eikä loistanut nuorena näyttelykehissäkään. Mitään isoa vikaa siinä ei ollut, mutta sen keskinkertaisuus vai sen hiljaisen luonteen takia eniten ihmisten mieleen. Miss Universe oli pidemmille ratsastajille jalostettua linjaa ja sen säkäkorkeus ylis 165 senttimetriin asti. Se hyppäsi ikäluokkatesteissä ja -kilpailuissaan tasaisesti 120 cm korkeita luokkia. Joskin vähän turhan tasaista tahtia. Tammasta odotettiin paljon, mutta sen isoimmaksi meriitiksi jäi sen kiitettävä ura siitostammana.
iei. Moonlight Shadow oli kotialueellaan tunnettu rataesteori. Se hyppäsi pääasiassa 120 luokkia, mutta kisasi harvemmin myös 140 cm luokissa onnistuneesti. Ruunikon orin omistaja ja kisaaja ei terveytensä takia ollut erityisen innostunut matkustelusta kisojen perässä, joten orin lopullinen kapasiteetti jäi mysteeriksi. Ne jotka kerkesivät 167 cm korkean ruotsinpuoliverisen kisakentillä näkemään kuitenkin puhuivat sen hyppykyvystä hyvää, ellei ollut sitten orin suurimpia kilpakumppaneita. Muutamasta tallipaheesta puhuttiin puoliveriseen liittyen, mutta uutisotsikoissa sitä ei negatiivisessa valossa näkynyt. Se jätti yhden jalostuskauden aikana vain muutaman varsan, jotka menivät pääasiassa harrasteratsuiksi.
iee. In The Spotlight oli näyttävä ruunikko ruotsinpuoliveritamma. 166 cm korkeana ja ryhdikkäänä se ei kerennyt edes saattamaan loppuun hyvin alkanutta rataestekilpailu-uraansa kun varsakyselyt alkoivat kasaantumaan. Lopulta vaatimattomalta tilalta oleva tamma myytiin parin kaupungin päähän pohjoiseen isoon siittolaan. In The Spotlight jäi hyvin kantavaksi vähän välttävistäkin oreista, mutta se ei periyttänyt omia ominaisuuksiaan kovin vahvasti. Välillä sen varsat eivät edes muistuttanut luonteeltaan kumpaakaan vanhempaansa, mikä hämmensi varsojen ostajia suuresti. Siittolan omistajat joutuivat myymään tamman lopulta tappiolla yksityiskisaratsuksi tamman odotuksiin verraten vaatimattomiin 100 cm rataesteluokkiin.
e. Block oli 136 cm korkea ruunikko newforestinponitamma.
kirjoittanut Lithy
ei. Dwarres on estepuolella kilpaillut 140 senttinen newforestinponiori. Dwarres ei koskaan päässyt näyttämään lahjojaan korkeammilla estetasoilla tai suurissa kilpailuissa, mutta se kuljetti useita kotitilansa omistajaperheen lapsia turvallisesti läpi esteratojen näiden ensimmäisinä kilpailuvuosina. Asuinalueellaan komea musta poni tunnettiinkin erityisesti tasaisesta luonteestaan, ja siksi meriiteiltään vaatimaton poni oli suosittu jalostuksessa lähialueella niinä kahtena vuonna, joina sitä jalostukseen tarjottiin. eii. Stanley oli rautias kouluradoilla menestynyt newforestinponi. Tämä 141 senttinen ori omasi kokoisekseen todella vaikuttavat liikkeet, ja onkin kilpaillut Suomen vaativia luokkia vastaavissa luokissa kotimaassaan Australiassa. Kouluratojen lisäksi ori on käynyt hyvällä menestyksellä myös näyttelykehissä. Jalostuksessa ori ehti valitettavasti toimia vain yhden kauden ennen äkillistä menehtymistään. eie. Maybach on alkujaan Iso-Britanniassa syntynyt musta newforestinponitamma. Palkitusta suvusta tuleva kaunisrakenteinen ja kilttiluonteinen 142 senttinen poni toimi Australiaan myyntinsä jälkeen viisi vuotiaasta alkaen siitostammana. Se ehti kuitenkin menestyä näyttelyponina Iso-Britanniassa ennen muuttoa uuteen kotiinsa. Maybach on saanut seitsemän jälkeläistä, kaikki yhtä ratsuponia lukuun ottamatta newforestinponeja. ee. Sleepwalker syntyi ja eli koko ikänsä samalla tilalla Australiassa. Pienikokoinen 135 senttinen newforestinponitamma kilpaili helpoissa este- ja koululuokissa nuoruudessaan, muttei menestynyt merkittävästi. Loistavan luonteensa vuoksi ruunikonkimo tamma kuitenkin pärjäsi kilparatsun uraansa huomattavasti paremmin kotiratsuna ja siitostammana saaden useita jälkeläisiä. Block on Sleepwalkerin viimeinen ja kuudes jälkeläinen sekä ainoa tammavarsa. eei. Picador on osa pitkää ja tunnettua Iso-Britannialaista newforestinponien orilinjaa, ja linjan ainoa ulkomaille myyty poni. Picador kilpaili hyvällä menestyksellä esteponina Iso-Britanniassa, ja myytiin esteuran ja loukkaantumisen jälkeen siitosoriksi Australiaan, missä tummanruunikonkimo poni elelikin vielä vuosia saaden lukuisia jälkeläisiä. Picadorin jälkeläiset ovat tunnettuja hyvästä luonteesta ja kimosta väristä, joka vastoin todennäköisyyksiä periytyi lähes kolmelle neljäsosalle orin jälkeläisistä. eee. Amore oli pienen kotitallin kasvatti, ja eli kyseisellä tallilla 15 vuoden ikään saakka kilpaillen välillä pienissä paikallisissa kilpailuissa, mutta tavallisesti toimien vain puskaratsuna. Tamma oli kuitenkin rakenteeltaan varsin passeli ja muutoinkin varsin sievä poni, joten omistajan lopettaessa hevosharrastuksen muuton vuoksi ruunikonpäistärikkö myytiin Aia Filnsonille siitostammaksi. Vain 136 senttinen tamma sai siitostamman uransa aikana kolme jälkeläistä, joista Sleepwalker on toisena syntynyt.kirjoittanut VRL-10444
PKK (laukkakuva) 15.10.2021 - Metsätalli - Muu kuva: Hevonen sisätiloissa - KP, EM: Ilmeikkyys - tuom. k. - ”Ilmeikäs hevonen, hyvää valon käyttöä erityisesti hevosen rungossa.” 10.05.2022 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Muu kuva: Vapaa kuva poneille - KP (EM: Yksityiskohdat) - tuom. aksu (irtohyppykuva) 10.05.2022 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Casual-luokka poneille - ei erityismainintaa - tuom. Alexiina C. - "Siro poni hyppää kauniisti ja ilmavasti, kuin ballerina. Utelias ja lempeä ilme tekee siitä kauniin. Kuvassa voisi yksinkertaisesta luonnosmaisesta tekniikasta huolimatta olla enemmän syvyyttä, varjoja ja väriskaalan vaihtelua. Tausta toimii utuisena ja pehmeänä." |
NJ 16.06.2022 - Adina - Piirretyt ratsuponit - 2/3 - irtoSERT - tuom. Jannica |
ERJ Saavuttanut tavoitetasonsa porrastetuissa kilpailuissa. 3034.25 pistettä, taso 7/6 Hyppykapasiteetti 992.49 Rohkeus 1032.52 Kuuliaisuus ja luonne 1009.24 |
Tarinallisesti merkittävät kisat Näissä on mukana kisatuloksia ilman sijoituksia. ERJ 18.05.2024 - Power Jump kvaali 2024 - Hamilton Bravo, Ranska - Warm Up 120cm - 33/85 - 4 vp 72.067 s - ei palkintoa - rats. Lucia Vulpes 19.05.2024 - Power Jump kvaali 2024 - Hamilton Bravo, Ranska - Kvaaliluokka 120cm - 40/93 - 4 vp 73.819 s - ei palkintoa - rats. Lucia Vulpes |
01.01.2023, Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjatilaisuus, Lithy
Osallistui tammikuussa PKK:n 117. kantakirjatilaisuuteen saaden PKK:n KTK-III-palkinnon. Rakenteen arvio alla.
"14,5 + 15,5 + 12,5 = 59,03 %
- Kiitettävät leimat. Hyvin pitkä, kantamaton runko ja suuriluiset jalat, sekä suuret kaviot. Kaulan ja rungon liittymä ventoinen. Hyvä, kuiva pää. Aivan ihastuttava väri. Tekniikka siisti."
17.03.2021, Irtohypytys, Minni
Maksanrautiasta ponitammaa oltiin jo harjaamassa kun saavuin Lukariseen. Pahoittelin pientä myöhästymistäni ennen kuin aloin juttelemaan ponitammasta, joka esiteltiin minulle Paraksi. Olin luvannut tulla auttamaan tamman irtohypyttämisessä joten suuntasin kohti maneesia parin muun kanssa ja rakensimme kujan valmiiksi ennen kuin Para talutettiin maneesiin. Pikkutamma sai ensin tutustua maneesiin talutettuna ja se talutettiin pariin kertaan kujan lävitse, ennen kuin oli aika päästää se juoksemaan ensimmäisen kerran itse kujasta läpi.
Alkuun pieni ponitamma ei meinannut millään ymmärtää mistä oli kyse, mutta lopulta se juoksi kujasta lävitse suoraan sylissäni pitelemääni ruokasangolle ja näin ollen ponitamma oli helppo ottaa kiinni ja antaa talutettavaksi uudelle kierrokselle. Parin kierroksen jälkeen viimeisen esteen puomeja nostettiin siten että ne olivat ihan miniminimini ristikkona ja näin ollen tehtävää jatkettiin kunnes kaikki esteet olivat ensin miniristikoita ja sen jälkeen hieman isompia ristikoita. Paran keksittyä mitä siltä kaivattiin, alkoi tamman vauhti nousemaan ja muutenkin suorittaminen olemaan paljon aktiivisempaa. Lopulta viimeinen este oli noin 40cm pysty, kahden ensimmäisen ollessa edelleen ristikkoina.
Ensimmäisellä kerralla Para löi liinat kiinni juuri ennen viimeistä estettä, mutta pienellä patistamisella poni saatiin ihan reilun ilmavaran siivittämänä esteestä ylitse ja toisella kerralla sekä pienellä patistuksella poni jatkoikin matkaansa suoraan. Kolmannella kerralla ponitamma oli tainnut keksiä että se ei kuole siihen että viimeinen este ei olekkaan enää ristikkona ja se hyppäsi ainakin edestäpäin katsottuna ihan kivan näköisesti viimeisen esteen. Tämä sai riittää Paralle tältä päivältä ja taluttelin ponitamman loppukäynnit samalla kun muut siivosivat kujan pois, ennen kuin palasimme maneesiin porukalla ja sain vielä harjata maksanrautiaan ponitamman sekä palauttaa sen lopulta tarhaansa.
13.06.2021, Irtohypytys, Tinu
Toisena maneesiin saapui siro ratsuponi Para. Nuori tamma saapui maneesiin korvat hörössä, mutta ehkä aavistuksen jännittyneen oloisena. Hetken mietiskelyn jälkeen Para seurasi esittääjäänsä estekujaan, hennosti puomikasojen yli loikkien. Varsinaiset esteet tamma ylitti kepeästi ja vaivattoman oloisesti, vaikka etenkin aluksi vaikuttikin ehkä hieman epäluuloiselta. Paran askellajit näyttivät lennokkailta ja etenkin tamman esittämä ravi oli kaunista katseltavaa. Tammasta tulee varmasti toimiva esteratsu, kunhan se saa iän myötä hieman lisää varmuutta vieraissa paikoissa toimimiseen.
16.03.2020, Estevarsojen laatuarvostelu, Lithy
Varsalaatuarvosteluun lähdettiin helmikuussa hyvin pienellä porukalla. Mukana oli Paran hevosvahvistukseksi vain vanhempi tammakaveri matkustusta varten. Kokenut tuomari ei ollut kasvavan nuoren rakenteeseen äärimmäisen tyytyväinen, mutta arvioi sen hiukan pistekeskiarvoa paremmaksi. Toivottavasti junnu tasaantuisi vanhetessaan. Paran suvun tuloksista saatiin sitten enemmän kiitosta ja täydet pisteet, mistä olimme iloisesti yllättyneitä. Käytöspisteetkin olivat täydet. Rohkeutta Paran liikkumisesta ei toki puuttunut! Saa vaan nähdä kuinka paljon jarrua sen kanssa joutuisi kisatessa käyttää. 70 - 90 cm irtohypytysesteillä tekniikka pääsikin tällä samalla rohkeudella unohtumaan kun nuorikko menikin kujaa kovalla kiireellä ja oisteitä rokoteltiin. Vielä heikommin toki meni liikkeiden kanssa kun esittäjä oli Paran mielestä lähtemättömän hidas ja sotki menemään kuin mikäkin showhackney.. Eihän tamma ole ollut hackneyhevostemme kanssa samalla laitumella? Voisiko se oppia niiden liikkeet?
Oli miten oli niin tammavarsa jäi kyllä monen osallistujan ja avustajayleisön mieliin ja kaikista haasteista huolimatta mukaan tuli jaettu Tilaisuuden paras 2-vuotias ja EV-I -palkinnot!
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen