Parting Shot LH

img img
Kuvien © Miia (rakenne), Kioja VRL-13006 (laukka)
Virallinen nimi: Parting Shot LH
Kutsumanimi: Para
Sukupuoli: tamma
Rotu: (Suomalainen) ratsuponi
Säkäkorkeus: 145 cm

Väri
Genotyyppi: ee/Aa
Fenotyyppi: Maksanrautias
Merkit: läsi
Syntymäaika: 20.01.2020
Ikä: 2-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH21-029-0189

Koulutustaso 
Esteratsastus: 120 cm
Painotuslaji: Esteratsastus

Luonnekuvaus

Parting Shot LH, lempinimeltään Para, on pikkupaketti luonnetta täynnä. Kukaan ei tainnut kertoa ponitammalle ettei se ole iso ja mahtava puoliverinen!

Koulutukseen Para vastaa omalla moottorillaan. Ongelmana siinä vaan on että tammalla saattaa olla hyvin suuri mielipide siihen mihin suuntaan lähdetään ja millä vauhdilla. Isojen näkemyserojen sattuessa Para saattaa olla erittäin dramaattinen, mutta kenenkään kimppuun se ei ole käynyt. Toisaalta tamma haluaisi mieluiten tehdä töitä eikä odotella kuuta nousevaa joten pääasiassa se palaa ihmisen luokse päästäkseen tekemään lisää kivoja asioita.

Onneksi poni ilmeisesti viihtyy ihmisseurassa tai ainakin pitää ihmisiä sen verran huvittavana että se seuraa kävelevää ihmistä ja vilkaisee jos niistä saisi jotain hupia irti. Jos kuitenkin ihmisen ja toisen hevosen väliltä voi valita niin Para lyöttäytyy mielummin lajitoveriensa seuraan. Toistaiseksi tamma ei ole löytänyt itselleen tärkeää ihmistä, mutta sitä ei pitkälti nähdä mahdottomana. Sitä ei ole vain vielä toistaiseksi tapahtunut.

Laumassa Para toimii kuin olisi tuplasti isompikokoinen. Se hankkiutuu välillä onegelmiin yrittäessään haastaa isompiaan ja pyrkiessään lauman tai edes pienemmän porukan johtoon. Se tuppaa olemaan ärhäkästi leikkivä myös ruunien kanssa ja jostain syystä ystävystyy useammin toisten tammojen kanssa.

Historia

Para syntyi Lukariksen Hevoskeskukseen kokeiluluontoisena projektina. Tallilla ei ollut aiemmin jalostettu ratsuponeja ja keskus halusi laajentaa rotuvalikoimaansa.

Sukutaulu

i. Superior Grade Ladykiller ii. Cold-Blooded Murder (evm) iii. Hit The Road Jack (evm)
iie. I’m A Rebel (evm)
ie. Miss Universe (evm) iei. Moonlight Shadow (evm)
iee. In The Spotlight (evm)
e. Perfect Block KTK-II ei. Dwarres (evm) eii. Stanley (evm)
eie. Maybach (evm)
ee. Sleepwalker (evm) eei. Picador (evm)
eee. Amore (evm)
1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

i. Ladykiller oli 158 cm korkea tummanruunikko ruotsalainen puoliveriori.

ii. Cold-Blooded Murder oli hiukealla 160 cm korkeustasolla kilpaillut mustanruunikko ruotsinpuoliveriori. 168 cm korkeana sen käytös ja yhteensopivuus viileän etäisen kilparatsastajansa Nils Dahlquist:in kanssa parivaljakko oli myös uhkaavannäköinen pelkästään läsnäolollaan. Kumpikaan heistä ei ollut ainakaan lehdissä ikinä tappeluiden takia, mutta juoruja kuului ties mistä käytöksestä. Ori oli kotoisin keskikokoisesta siittolasta Ruotsissa, mutta sen lisäksi siitä ei ollut sen suuremmin tietoa.

iii. Hit The Road Jack oli vaatimattomammankokoinen 161 cm korkea estehevonen. Sen mataluutta valiteltiin jo nuorten orien tarkastuksissa, mutta irtohypytyksessä ori yllättikin ja kunnolla! Lopulta ori koulutettiin kisakenttiä varten ja se ylsi urallaan 160 cm korkeisiin esteluokkiin! Orilla oli kauniintasainen ruunikko väritys pienillä merkeillä. Se oli kotoisin pienestä yhden henkilön omistamasta tallista. Ori ei melkein käynyt oritesteissään ellei omistajapariskunnan mies olisi ollut niin päättäväinen asian suhteen. Asiaa ei toki myöskään haitannut että rodun testit järjestettiin kokeilumielessä Ruotsissa juuri sopivana vuotena nuorelle orille.

iie. I’m A Rebel oli hyvin vaatimattomankokoinen, vain 150 cm korkea, ruotsinpuoliveritamma. Jotkut sanoivat sen olleen erehdyksessä ratsuponisukuisena päässyt kantakirjaansa, mutta lopulta kukaan ei haastanut tamman papereita. Se oli kuitenkin ihan nätti rakenteeltaan ja sai näyttelykehissä harvoin ollessaan ihan hyvin kehuja. Tamma kantakirjattiin ja kävi muutamia kertoja näyttelyissä, mutta merkittävimmin uraa se teki siitostammana. Sen pieni koko oli joidenkin asiakkaiden mieleen. Tamma myös starttasi muutaman kerran koulu- ja estekentillä, mutta ei koskaan merkittävänkokoisissa luokissa.

e. Block oli 136 cm korkea ruunikko newforestinponitamma.

ei. Dwarres nf, m, 140cm

eii. Stanley nf, rt, 141cm

eie. Maybach nf, m, 142cm

ee. Sleepwalker nf, rnk, 135cm

eei. Picador nf, trnk, 145cm

eee. Amore nf, prnk, 136cm

Päiväkirja

17.03.2021, Irtohypytys, Minni

Maksanrautiasta ponitammaa oltiin jo harjaamassa kun saavuin Lukariseen. Pahoittelin pientä myöhästymistäni ennen kuin aloin juttelemaan ponitammasta, joka esiteltiin minulle Paraksi. Olin luvannut tulla auttamaan tamman irtohypyttämisessä joten suuntasin kohti maneesia parin muun kanssa ja rakensimme kujan valmiiksi ennen kuin Para talutettiin maneesiin. Pikkutamma sai ensin tutustua maneesiin talutettuna ja se talutettiin pariin kertaan kujan lävitse, ennen kuin oli aika päästää se juoksemaan ensimmäisen kerran itse kujasta läpi.

Alkuun pieni ponitamma ei meinannut millään ymmärtää mistä oli kyse, mutta lopulta se juoksi kujasta lävitse suoraan sylissäni pitelemääni ruokasangolle ja näin ollen ponitamma oli helppo ottaa kiinni ja antaa talutettavaksi uudelle kierrokselle. Parin kierroksen jälkeen viimeisen esteen puomeja nostettiin siten että ne olivat ihan miniminimini ristikkona ja näin ollen tehtävää jatkettiin kunnes kaikki esteet olivat ensin miniristikoita ja sen jälkeen hieman isompia ristikoita. Paran keksittyä mitä siltä kaivattiin, alkoi tamman vauhti nousemaan ja muutenkin suorittaminen olemaan paljon aktiivisempaa. Lopulta viimeinen este oli noin 40cm pysty, kahden ensimmäisen ollessa edelleen ristikkoina.

Ensimmäisellä kerralla Para löi liinat kiinni juuri ennen viimeistä estettä, mutta pienellä patistamisella poni saatiin ihan reilun ilmavaran siivittämänä esteestä ylitse ja toisella kerralla sekä pienellä patistuksella poni jatkoikin matkaansa suoraan. Kolmannella kerralla ponitamma oli tainnut keksiä että se ei kuole siihen että viimeinen este ei olekkaan enää ristikkona ja se hyppäsi ainakin edestäpäin katsottuna ihan kivan näköisesti viimeisen esteen. Tämä sai riittää Paralle tältä päivältä ja taluttelin ponitamman loppukäynnit samalla kun muut siivosivat kujan pois, ennen kuin palasimme maneesiin porukalla ja sain vielä harjata maksanrautiaan ponitamman sekä palauttaa sen lopulta tarhaansa.

13.06.2021, Irtohypytys, Tinu

Toisena maneesiin saapui siro ratsuponi Para. Nuori tamma saapui maneesiin korvat hörössä, mutta ehkä aavistuksen jännittyneen oloisena. Hetken mietiskelyn jälkeen Para seurasi esittääjäänsä estekujaan, hennosti puomikasojen yli loikkien. Varsinaiset esteet tamma ylitti kepeästi ja vaivattoman oloisesti, vaikka etenkin aluksi vaikuttikin ehkä hieman epäluuloiselta. Paran askellajit näyttivät lennokkailta ja etenkin tamman esittämä ravi oli kaunista katseltavaa. Tammasta tulee varmasti toimiva esteratsu, kunhan se saa iän myötä hieman lisää varmuutta vieraissa paikoissa toimimiseen.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen