Quality Splash It In

img img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Splash It In
Kutsumanimi: Lassi
Sukupuoli: ori
Rotu: American Bashkir Curly
Säkäkorkeus: 154 cm

Väri
Genotyyppi: nTo
Fenotyyppi: ruunikonkirjava
Merkit: tobiano
Syntymäaika: 08.06.2015
Ikä: 5-vuotias
Maahantuoja: Lithy (VRL-07127)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH20-081-0016

Koulutustaso 
Askellajiratsastus: -
Painotuslaji: Askellajiratsastus
Meriitit: Quality

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä neljännessä arvostelutilaisuudessa 23.05.2020 päivänä 63,333 prosentin arviolla pistejakauksin 8 / 7.5 / 3.5 / 3.5 / 4 / 7 / 8 / 8.5 / 7 arvonimen Quality.

Luonnekuvaus

Splash It In, lempinimeltään Lassi, on oman elämänsä tee-se-itse -mies. Orin suurimpana ongelmana tuntuu olevan se ettei askellajiratsastusta pääse suorittamaan yksilösuorituksena. Se kuitenkin selkeästi haluua tehdä ja yrittää, mutta toiminnan suuntaus on sitten vähän toinen asia. Kokeneella ratsastajalla Lassi näyttää hienoja puhtaita askellajeja, mutta vähän unisempi ratsastaja saa ratsustaan vaan omia henkisiä ruubinkuutioitaan selvittelevän henkisesti muualla olevan olennon. "Muualla" ollessaan Lassia ei kuitenkaan kannata pelästyttää heiluttelemalla kättä tai muutenkaan, sillä se on helppo pelästyttää lähietäisyydeltä ja pelästytettynä siitä ei tuppaa saamaan tarpeeksi hyvää kisasuoritusta irti. Maastakäsiteltäessä Lassi on todella mukava oriksi ja ihan yleisesti hevoseksikin. Se pyrkii ihmisseuraan hevosten sijasta, mikä tekee sen talutuksesta erittäin helppoa. Varoituksista huolimatta muutaman hoitajan on nähty kävelyttävän oria ilman riimunarua maastolenkeilllä.

Historia

Splash It In syntyi pohjois-Yhdysvalloissa. Sen kasvatti Suomesta kotoisin oleva Teniön pariskunta. Pariskunnan hevoset asuivat vuokrapaikoilla lähitallilla, jossa oli juuri ja juuri mahdollisuus kasvattaa pienimuotoisesti. Orivarsa oli synnyttyään pieni harmi, vaikka varsa itsessään oli suunniteltu ja haluttu. Orin pitäminen vuokratallilla olisi hankalaa ja ruuna veisi karsinapaikkaa tammalta, joka voisi varsoa lisää kasvatteja. Pariskunta mainosti varsaansa kaikilla alustoilla mitkä tiesivät ja lopulta Lukariksen hevoskeskuksesta otettiin yhteyttä.

Myynti ei kuitenkaan tapahtunut täysin mutkattomasti, sillä kasvattaja olisi halunnut myydä orivarsan nuorempana kun rahtifitmat sitä suostuivat kuljettamaan. Muutaman päivän yhteydenottojen jälkeen löytyi toinen curlyhevoskasvattaja, joka suostui ottamaan orin koulutettavaksi ja asumaan väliajaksi.

Lopulta Lassiksi Suomessa kutsuttu ori pääsi hevoskeskukseen asti ja sen koulutusta päästiin syventämään.

Sukutaulu

i. Drakholmer (evm) ii. Bo Nanza (evm) iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Lo Yeller (evm) iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Vegas Happening (evm) ei. Attila Done It (evm) eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Lacy Landais (evm) eei. tuntematon
eee. tuntematon

Sukuselvitys

i. Drakholmer oli omanlaisensa monitoimihevonen. Ruunikonkirjavana se oli suosittu hevonen asiakaskäytössä ja oriksi sopuisan luotneensa takia kokeneemmat asiakkaat saivat myös ratsastaa sillä pieniä vaelluslenkkejä. 157 cm korkea ori kisasi hyvin maltillisesti, mutta keräsi elämänsä aikana kuitenkin muutaman sijoituksen. Se ei ollu jalostukseen saatavilla kuin muutaman kauden ja sai niinä noin seitsemän jälkeläistä. Se periytti usein tasaisuutta, mutta ei kaikista näyttävimpitä askellajeja.

ii. Bo Nanza oli ainutlaatuinen American Bashkir Curly -ori. Sen erikoisaskellajikisojen suoritukset olivat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa harrastajien muistoissa pitkään rodun mestaruuskisojen voiton jälkeen. 156 cm korkean ruunikonkirjavan käytös ei ollut tunnettu täydellisyydestään, mutta satulan alla itsevarmat liikkeet toimivat orin eduksi. Bo Nanza jätti sen verran jälkeläisiä, että joissain maissa sen käyttöä jouduttiin rajoittamaan.

ee. Lacy Landais oli mustankirjava american bashkir curly -tamma. Se oli rotunsa tammaksi erittäin isokokoinen, säkäkorkeudeltaan jopa 160 cm! Se oli onneksi rauhallinen ja jätti, vaikka elikin uransa pitkälti siitoshevosena pienellä tallilla. Lacy Landaisilla kisattiin muutaman lähdön verran askellajiratsastuksessa keskiverroin tuloksin ja se esiintyi pari kertaa paikallisen kylän pienissä rotuesittelyissä. Tamma syntyi ja kuoli samalla tilalla rakastettuna ja siltä lähti maailmalle 9 varsaa.

Jälkeläiset
02.01.2021 - o. Valeriano LH - e. Quality Argent Valerie KTK-III

Kilpailukalenteri

NJ

26.07.2020 - Ljóma - Harvinaiset lämminveriorit - 11/12 - SA - tuom. Miia Maria
05.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Lämminveriset - 4/4 - tuom. Terhi
26.07.2021 - Lukariksen Hevoskeskus - Piirretyt harvinaiset orit - 4/4 - tuom. Lissu T.

Päiväkirja

10.07.2020, Rotuesittely, kirjoittanut omistaja
Esittelin rotuesittelyn varanneille asiakkaille perusasiota tallistamme, jalostusohjelmastamme ja itse American Bashkir Curly -rodusta kun hoitaja talutti Splash It In:iä pihalle. Kerroin rodull tyypillisestä ominaisuudesta pudottaa karvat kesäksi. Ryhmän edellä edestakaisin talutettava Lassi liikkui nuorelta orilta odotettavan reipaasti, mutta hoitajalla oli hyvä tahti ettei ori täysin kyllästynyt. Lassin hoitaja oli mukavan kokenut nuorien kanssa. Vastasin muutamaan kysymykseen ja jatkoin kertomista Lassin erikoisuudesta karvojen pudottamiseen. Orilla pysyi kiitettävä määrä karvaa myös kesäisin, niin että sen kiharakarvaisuus näkyi miellyttävästi ympäri vuoden. Samaa ei voinut valitettavasti sanoa tallimme toisesta American Bashkir Curly -tammasta. Juttelimme hetken todennäköisyyksistä, että näiden kahden varsat tulisivat pudottamaan kiharansa kesäksi ja mahdollisesti jouhensa. Mainitsin lopuksi uudestaan rodun hypoallergeenisuuden ja jatkoimme tallin kahvilatiloihin lounaalle.

31.12.2021, Kantakirjaustapahtuma, Lithy

Osallistui hevoskantakirjan osallistumiskriteerittömään erikoisarvosteluun jääden palkinnotta.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen