Quality Argent Valerie KTK-III

img img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Argent Valerie
Kutsumanimi: Val
Sukupuoli: tamma
Rotu: American Bashkir Curly
Säkäkorkeus: 156 cm

Väri
Genotyyppi: nTo
Fenotyyppi: Ruunikonkimonkirjava
Merkit: tobiano
Syntymäaika: 28.05.2015
Ikä: 8-vuotias
Syntymämaa: Ranska
Rekisteröintimaa: Ranska
Kasvattaja: Pauline Botrel (evm)
Maahantuoja: Lithy (VRL-07127)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH20-081-0017, #PKK3849

Koulutustaso 
Askellajiratsastus: -
Painotuslaji: Askellajiratsastus
Meriitit: Quality, KTK-III

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä neljännessä arvostelutilaisuudessa 23.05.2020 päivänä 60,556 prosentin arviolla pistejakauksin 3.5 / 4 / 4.5 / 9.5 / 9 / 7 / 4.5 / 9.5 / 3 arvonimen Quality.

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan marraskuun kantakirjaustilaisuudessa 30.11.2020 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 16 + 16 + 15 + 16 = 63p.

Luonnekuvaus

Argent Valerie, lempinimeltään Val, on pitkälti lastenratsuksikin kelpaava tamma. Sillä ei ole suurempia pahoja tapoja ja sen selässä ollessaan huomiota täytyy kiinnittää lähinnä tamman turhan rentoon näkemykseen työnteosta. Tamma toimii myös loistavasti muiden hevosten kaverina. Sitä on myös verrattu Bambi elokuvan Kukka-haisunäädäksi tamman lempeyden takia.

Satulan alla Val toimii... kunhan jaksat odottaa. Tamma syttyy hitaasti ja sen herättelemiseksi vaaditaan jonkin verran kokemusta. Toisaalta aloittelijankin voi laittaa sen selkään kunhan ei odota maailmanmestaruustason suorituksia kädenkäänteessä. Pahimmassa tapauksessa se kulkee tasaista tahtia kentällä tai maastossa silmät puoliummessa. Parhaimmassa taas se asettelee jalkansa ajatuksella ja pitää maltillisen ja tyylikkään tasaisen rytmin koko suorituksensa läpi. Ylipäätänsä yhdessä samanaikaisesti muiden ratsukoiden kanssa kisattavissa askellajiluokissa sen tuntee piristyvän jo pelkästään tapahtuman tunnelmasta. Tähän tarvitaan kuitenkin kärsivällisyyttä oikean tekniikan etsimiseen, mutta kun Valin oikeat nappulat löytää niin se on pitkälti automaatti sen jälkeen.

Valin harjaus ja talutus on arvaitenkin helppoa. Tamma torkkuu mielellään harjatessa karsinassa, mutta saattaa käytävällä ottaa muutamia sivuaskelia. Jostain syystä tamma rakastaa yli kaiken kengittäjiä. Jotkut arvailivat että se ystävystyi vanhassa kodissaan paikallisen kengittäjän kanssa, toiset että kengittäjät ovat antaneet sille reilusti herkkuja. Val seisoo kengittäessä paikallaan ja sen jalat pysyy telineissä, mutta se kääntyilee usein kun sen ei enää tarvitse pitää jalkojaan ilmassa. Tamma pudottaa tyypillisesti harjansa ja häntänsä kesäksi mihin tulee kiinnittää huomiota hoitaessa.

Hevosporukassa Val ei pidä merkittävää ääntä itsestään. Jos siltä näkee luimistelua ja toisten ajamista niin se pääasiassa on vaan rauhan tuomiseksi takaisin laumaan. Tamma ei kuitenkaan aktiivisesti vahdi muita vaan toimii lähinnä reaktiona jos joku tulee riehumaan sen lähelle. Sillä on myäs pitkä pinna varsoille ja nuorille hevosille, joten se toimii loistavana seuralaisena emästään erotettaville nuorille. Kaikkea varsatkaan eivät toki saa läpi, enemmän vain.

Historia

Val on kotoisin muutaman american bashkir curly -hevosen omistavalle Pauline Botrelille. Nainen oli intohimoinen rodun harrastaja ja kasvattaja, mutta hänen kasvatustyönsä ei kasvanut ikinä isoihin mittoihin. Pauline työskenteli tammavarsan kanssa huolellisesti ja käytti paljon aikaa sen koulutuksen pohjustukseen. Suurin osa naisen asiakkaista halusi mahdollisimman valmiin hevosen. Kun Val kasvoi tarpeeksi vanhaksi ja oli sanaut peruskoulutuksen, se myytiin.

Tamman osti ranskalainen ratsastuskoulu, jossa Val työskenteli täyspäiväisenä jonkin aikaa. Lopulta ratsastuskoululle tuli paineita uusia hevosiaan puoliverityyppisemmiksi ja askellajihevonen meni taas myyntiin.

Lukariksen Hevoskeskukseen oli ostettu lupaava ori, joka kaipaisi tammaa itselleen. Allergisoimattoman hevosen maineessa oleva american bashkir curly oli kysytty, joten tammaa etsittiin kiireellä. Lopulta vaatimaton tamma löytyi kun joku näki ratsastuskoulun ilmoituksen sosiaalisessa media ja vinkkasi siitä tallin omistajille. Val muutti Suomeen, jossa se pääsisi kisaamaan omassa lajissaan, askellajiratsastuksessa.

Sukutaulu

i. Pirate Jack (evm) ii. Shadow Spirit (evm) iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Viveka (evm) iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. My Heart (evm) ei. My Soul (evm) eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Arctic Ally (evm) eei. tuntematon
eee. tuntematon

Sukuselvitys

i. Pirate Jack oli vaaleansävyinen american bashkir curly. Ori kisasi askellajiratsastuksessa.

ii. Shadow Spirit oli tumma american bashkir curly. Ori kisasi askellajiratsastuksessa.

ie. Viveka oli vilkas american bashkir curly. Tamma kisasi askellajiratsastuksessa.

e. My Heart oli lempeä american bashkir curly. Tamma kisasi askellajiratsastuksessa.

ei. My Soul oli kahdessa lajissa kilpaileva american bashkir curly. Ori kisasi askellajiratsastuksessa.

ee. Arctic Ally oli Kanadasta Ranskaan maahantuotu american bashkir curly. Maahantuonti oli osana isompaa hevoslaumaa, joiden kuljetus hoidettiin kasvattajien toimesta yhteisvoimin. Tamma kisasi askellajiratsastuksessa.

NJ

28.06.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Lämminveritammat - 4/10 - irtoSERT - tuom. Terhi
26.07.2020 - Ljóma - Harvinaiset lämminveritammat - 8/12 - SA

Kuvat vaihdettu piirretyiksi.

29.11.2020 - Ljóma - Piirretyt hevoset yo roduista - 6/8 - SA - tuom. Dimma
PKK

24.10.2020 - Storywoods - Harvinaiset tammat - LKV EO-sert (tuom. Jutta) - BIS4 (tuom. Tuulia)

Päiväkirja

31.08.2020, Kantakirjaustapahtuma, omistaja

Argent Valerie osallistui kuvallisena hevoskantakirjan tapahtumaan, mutta ei saanut kantakirjapalkintoa.

12.09.2020, Tiineystarkastus, omistaja

Val oli astutettu alkuvuodesta ruunikonkirjavalla Splash It In -nimisellä American Bashkir Curly -orilla. Samoihin aikoihin ostetulla hevosparilla oli tarkoitus vahvistaa rodun kantaa Suomessa ja Valin tiineytymistä odotettiin innolla ja pahinta pelättiin hedelmättömyyden kannalta. Onneksi tamma oli vielä nuori joten sormet oli visusti ristissä.

Eläinlääkäri saapui paikalle ultrauslaitteineen ja tunnusteli tamman kohtua ensiksi ilman laitetta. Val säpsyi jonkin verran epämukavuudesta, mutta eläinlääkäri koki että kuvaukseen siirtyminen oli mahdollista. Hänen avustajansa piteli itse laitetta ja eläinlääkäri tunnusteli uudestaan kameran kanssa. Jännitys tiivistyi ja tammaa yritettiin pitää rauhallisena.

Kaikki oli edistynyt kuten odotettiinkin ja tamma oli kantavana! Työntekijät yrittivät pitää hihkaisujaan hiljaisina, ettei tamma pelästyisi. Tänä iltana jalostus- ja askellajitiimi avaisivat samppanjapullon! Valin ja Lassin ensimmäinen varsa on tulossa!

Valmennukset

24.01.2021, Askellajivalmennus, Minni

Hauskan näköinen pörröinen laikkuhevonen oli jo Lithyn kanssa odottelemassa minua saapuessani paikalle. Kysyessäni pörrön rotua minulle kerrottiin että Val oli Amerikan baskir curly ja juttelimmekin hieman rodusta ennen kuin Lithy sai kerätä ohjia hieman paremmin tuntumalle ja lähteä hakemaan Valia reippaammalle käynnille. Tammasta huomasi että se oli tehnyt töitä ratsastuskoulussa joten Lithy sai tehdä paljon puolipidätteitä ja samalla myös ratsastaa Valia eteenpäin jotta tamman liike ei loppunut täysin mutta sai näin myös tammaansa paremmin hereille ja hiljalleen Valin liike alkoi reipastumaan.

Käynnin ollessa hyvää ja sen löytäessä vielä jopa hieman näyttävyyttä oli aika siirtyä ravin pariin. Val olisi halunnut mennä mielummin jotain omaa askellajiaan kuin puhdasta ravia joten Lithy joutui tehdä hieman töitä sen suhteen että raviin saatiin puhdas tahti ja lopulta tamma esittelikin kaunista ja ilmavaa ravia. Käynti ja ravi hiottiin vielä tähänkin suuntaan ennen kuin oli aika siirtyä työstämään laukkaa. Laukkaan siirtyessä Val oli jo paremmin hereillä ja valmiina tekemään töitä joten laukka oli päivän helpoin askellaji työstää. Tietenkin sekin vaati oman osansa ja aikansa, mutta ehkä hieman nopeammin tamma alkoi esittelemään parempaa laukkaa ja sen jälkeen Lithy sai ratsastaa muutamia siirtymiä askellajien välillä hakien siistiä ja suoraa vaihtoa eikä niin että ensimmäiset askeleet olisivat jotain sotkua. Askellajien vaihtuessa puhtaasti niihin haettiin vielä kerran näyttävyyttä ja ilmavuutta niin yksittäisinä askellajeina kuin myös siirtymisten kautta, ennen kuin ratsukko pääsi tekemään itsenäistä loppuverryttelyä. Loppuverryttelyn aikana annoin Lithylle loppupalautteen ja painotin muutamaa valmennuksessa esiin tullutta pointtia, joka tulisi helpottamaan parivaljakon treenaamista kotona. Lopulta oli aika kiitokselle ratsukon jäädessä vielä viimeistelemään loppuverryttelyään.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen