​First Champion Lukan Laulatti

img img
Kuvien © Lithy (VRL-07127)
Virallinen nimi: Lukan Laulatti
Kutsumanimi: Lati
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomenhevonen (ratsu)
Säkäkorkeus: 151 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/aa/Gg/nSpl
Fenotyyppi: (Mustankirjava) kimo
Merkit: siniset silmät, suomenkirjava
Syntymäaika: 16.05.2020
Ikä: 2-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Rekisteröintimaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH20-018-0404, 
#PKK3890, PKK3890

Koulutustaso 
Kenttäratsastus: Helppo
Kouluratsastus: Helppo B
Rataesteet: 110 cm
Maastoesteet: 100 cm
Painotuslaji: Kenttäratsastus
Meriitit: ​First Champion

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä seitsemännessä arvostelutilaisuudessa 09.08.2020 päivänä 68,333 prosentin arviolla pistejakauksin 5 / 7.5 / 7 / 6.5 / 5.5 / 4.5 / 7 / 9 / 9.5 arvonimen ​First Champion.

Luonnekuvaus

Lukan Laulatti, lempinimeltään Lati, on pääpiirteiltään omanlaisensa tuuliviiri.

Kentällä Lati on suomenhevoseksi epätyypillisen irtonainen liikkeissään ja tavallaan jopa näyttävä! Sen kapasiteetti on valtava ja tekniikka pääasiassa puhdas. Tamma loistaa paineen alla kilpailuissa, mutta saattaa olla koulukentällä välillä turhan kärsimätön ja tekee epätasaisia suorituksia. Toisaalta Lati suosii omaa mukavuuttaan yli ratsastajan pyynnön, joten vaikka ampiaisen pistäessä se ei ratsastajansa tunnetiloja pahemmin mieti.

Hoitaminen on sitten Latin haastavin alue. Tamma ilmaisee mielipiteensä samalla hienovaraisuudella kuin muille hevosillekin, kovalla hampaalla ja montaa kertaa varoittelematta. Sillä on selkeä preferenssi miehiin ympärillään. Naiset saattavat saada isomman määrän kiukuttelua ja haastamista osakseen.

Laumassa Latilla on tiukka henkilökohtainen kupla. Sinne eksyneet hevoset, jotka eivät ole tamman parhaita kavereita saavat nopeasti hammasta. Vieraissa paikoissa tamma tarhataan mieluiten temperamentikkuutensa vuoksi yksin varmuuden vuoksi. Erityisesti kisamatkoilla ei ole hyvä ottaa puru- ja potkuriskejä kumpaankaan suuntaan vieraiden hevosten kanssa.

Historia

Lati syntyi Lukariksen Hevoskeskuksessa keskuksen toiseksi suomenhevoskasvatiksi. Lukariksen Hevoskeskus oli suurikokoinen ja Latin koulutuksesta vastasi Lukariksen kouluratsastustiimi. Latin väritys oli iloinen ja toivottu yllätys, sillä tamman isä valittiin pääasiassa kisameriittiensä pohjalta. Latista odotettiin rohkeaa ja kilpailukykyistä kenttäratsua.

Sukutaulu

i. Pukatti
KTK-II, SLA-I, ERJ-I
ii. Uuvartti (evm) iii. Varttimaili (evm)
iie. Niemen Nelli (evm)
ie. Pinka (evm) iei. Pinko-Poika (evm)
iee. Arkeetta (evm)
e. Laula Lujempaa ei. Arki (evm) eii. Maanantai (evm)
eie. Luomuleipä (evm)
ee. Missä Onni On
(evm)
eei. Karaoke (evm)
eee. Univiikko (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Uuvartti
Musta, 144 cm säkäinen, Uunoksi kutsuttu Uuvartti on esteratsastuksessa menestynyt pienhevosori. Isän puolelta ravisuku on tuonut vauhtipäätä ja tahdikkaan ravin, mikä toisaalta on kostautunut kouluradoilla. Vauhdikas pikkuori onkin ratsastettaessa hieman malttamaton ja syöksyy esteille salaman lailla. Käsiteltäessä ori on kuitenkin lempeän rauhallinen ja oikea pusuttelu kaveri. Uunoa ei ole paljoa käytetty jalostukseen ja jälkeensä jo eläköitynyt herrasmies on jättänyt vain kymmenkunta jälkeläistä. Ori periyttää hyvää luonnettaan ja vahvaa raviaan.

iii. Varttimaili
Musta, 149 cm säkäinen ravipiireissä Pienenä Mustana tunnettu ori oli ravivarma, vain muutamasti laukannut. Pieni ja sisukas Varttimaili ei voittanut turhan usein, mutta sijoituksia parhaimmilla kausilla tuli lähes joka startista. Pienen kokonsa ja huonon voittoprosentin myötä ei Varttimailia juuri käytetty ravijalostukseen. Pienhevosia ja ratsuja ori jätti jälkeensä hieman enemmän, mutta kokonais jälkeläismäärä jäi viiteentoista. Rohkea ori oli myös jääräpäinen ja määrätietoinen kaveri, suorastaan suomalainen mies konsanaan. Turhaan kuhnailuun ja rupatteluun ei aikaa ollut, työt tehtiin silloin kun piti. Useampaa tallityttä ori myös onkin vetänyt perässään kuin pulkkaa, mutta onneksi hankalat luonteenpiirteet eivät ole jälkipolville periytyneet. Varttimaili lopetettiin 18-vuotiaana, sen karattua ja jäätyä rekan tönäisemäksi.

iie. Niemen Nelli
Ruunikko läsipäinen pienhevostamma, jota kutsuttiin Nelliksi. 143 cm korkea Niemen Ratsastuskoulun kasvatti myytiin lahjakkaalle oppilaalle kisakäyttöön. Koulu- ja esteratsastuksessa aina kansallisella tasolla asti kilpaillut Nelli kuitenkin loukkaantui, minkä jälkeen kilpailu-ura oli ohitse. Hieno ja helposti käsiteltävä, alkuun tahmeaksikin kuvailtu tamma sai elää hyvän loppuelämän asiantuntevassa kodissa. Nelliä ei laitettu kiertoon, ja eläinlääkärin useiden arvioiden jälkeen tamma sai siirtyä siitoseläkkeelle. Nelli sai kaksi komeaa varsaa, rautiaan, jo nuorena ruunatun Nellin Nepparin ja mustan oriksi jääneen Uuvartin. Nelli periytti jälkeläisilleen hyvän käsiteltävyytensä, ihmisläheisyytensä ja pienen kokonsa. Tamma lopetettiin 26 vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

ie. Pinka
Rautias, suurimerkkinen Pinka on 140 cm säkäinen. Tamma on kilpaillut kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa ja on jopa yksilövaljakkona päässyt kansalliselle tasolle saakka. Nopea ja näppärä pikkutamma loistaa tarkkuuskokeella, mutta koulurata niin ratsain kuin kärryt perässä on mukavaa katseltavaa herkän hevosen edetessä täsmälleen pyyntöjen mukaisesti. Pinka on yleensä ottaen reippain ottein käsiteltävä tamma. Se kyllä näyttää kaapin paikan, mikäli ihminen ei sitä tee. Mikään hirviö tamma ei kuitenkaan ole ja sen pinna on yllättävän pitkä. Vaikeimpina kiimapäivinä kyllä korvat käyvät niskassa ja etuhampaat vilahtavat. Tamma on saanut vain yhden jälkeläisen, Pukatin ja varsan tarkoituksena oli ainoastaan helpottaa vaikeita kiimoja. Tamma periytti jälkeläiselleen vahvaa laukkaansa ja herkkyyttään.

iei. Pinko-Poika
Rautias pienimerkkinen Pinko-Poika oli 143 cm korkea. Ori kilpaili kouluratsastuksessa ja oli kantakirjattuna toiselle palkinnolle. Ratsuna ori oli eteenpäin pyrkivä, usein etupäästä raskas, jos ei sitä heti alkuun saanut kuulolle. Pinka-Poika vaati käsittelijältään tarkkoja rajoja, mutta vaaralliseksi tai hankalaksi sitä ei voinut koskaan luonnehtia, lähinnä kokeilunhaluiseksi. Pinko-Poika lopetettiin vakavan onnettomuuden seurauksena tämän ollessa 6 vuotias. Ori kerkesi kantakirjauksensa jälkeen astumaan vain muutaman tamman, joista yksi jäi kantavaksi.

iee. Arkeetta
Suurilla merkeillä varustettu vaaleanpunarautias Arkeetta oli 137 cm korkea pienhevostamma. Tamma syntyi yksityisessä omistuksessa, mistä se sai ensimmäisen varsansa. Arkeetta myytiin ratsastuskouluun, josta se sopimattomuutensa takia lähti kiertoon ja lopulta päätyi kymmenen vuotta myöhemmin pienhevoskasvattajalle. Arkeettaa usein kuvailtiin vaikealuontoiseksi ja ihmisvihaiseksi, mutta todellisuudessa se ei koskaan kunnolla oppinut luottamaan ihmisiin. Viimeisimmän omistajansa luona tamma sai vielä kaksi jälkeläistä ja se oppi pikkuhiljaa luottamaan omistajaansa. Tamma periytti nokkeluuttaan ja herkkyyttään, eivätkä onneksi sen hankalimmat luonteenpiirteet periytyneet. Arkeetta lopetettiin sen ollessa 20 vuotias.

kirjoittanut Hazel (VRL-14333)

ei. Arki eli Ari on erityisesti kouluratsuna menestynyt kaunisrakenteinen kimo ori. Värin ja menestyksensä ansiosta tämä hieman herkkähipiäisempi ori on ollut suosittu hevonen myös jalostuskäytössä, ja onkin jättänyt useita kymmeniä jälkeläisiä. Arin omistajien ja jälkeläisten omistajien pettymyksistä Lalla on kuitenkin yksi ainoista orin kimoista varsoista, koulukentillä Arin jälkeläiset tosin ovat menestyneet mukavasti.

eii. Maanantai on vanhan kansan hevosmiehen omistama musta ori. Maanantaita ei ole useita kertoja kilpailemassa nähty, joskus nuoremmilla päivillään omistaja koetti ajaa orilla kilpaa, mutta se yritys kaatui jo koelähtöön orin laiskistuessa radalla silmissä. Hyväluonteinen ori on kuitenkin toiminut useiden lähialueen lasten ensimmäisenä kosketuksena hevosiin ja myös mukavana maastoratsuna kaikille vauhtia pelkäämättömille.

eie. Luomuleipä on jonkin verran kouluratsastuksessa harrasteratsuna kilpaillut kaunis kimotamma. Luomun omistaja oli hieman arka täti-ihminen, joka lähinnä ratsasteli äärimmäisiin asti kiltillä tammalla kotioloissa ja toisinaan kävi helpoissa koululuokissa vaihtelevalla menestyksellä. Luomulla olisi ollut kapasiteettia vaikka mihin, mutta tätiparan pää ei oikein kestänyt kilpailemista. Eräänä kesänä omistaja sai päähänsä astuttaa Luomun, sitä ei kukaan tiedä miksi varsan isäksi valikoitui Maanantai, mutta näin kävi ja syntyi tamman ainoa jälkeläinen, Arki.

ee. Missä Onni On eli Omni oli täydellisen tavallinen rautias tamma. Hieman itsepäinen ajoittain, muuten aivan loistohevonen. Tamma teki kohtalaisen hyvän uran esteratsuna kilpaillen sijoittuen metrin luokkiin saakka, vaikka sen ratsastaja vaihtui muutamaan otteeseen. Omni loukkaantui tarhassa kymmenen vuoden iässä ja siirtyi kevyempään käyttöön, saaden vanhempana myös neljä varsaa.

eei. Karaoke on loistavan esteuran tehnyt kookas herrasmies. Jalostusorina kapasiteettinsa lisäksi Ookke on tunnettu loistavasta luonteestaan. Se on rohkea, mutta sekä ihmisiä että muita hevosia kohtaan kohtelias. Ookella on kuusitoista varsaa, jotka ovat kaikki kilpailleet esteitä tai kenttää hyvin menestyen.

eee. Univiikko eli Untuva oli pienikokoinen ja vikkelä hevonen, joka myytiin viiden vuoden iässä kasvattajaltaan suoraan ratsastuskouluun. Tamma teki ratsastuskoululla pitkän uran tuntiratsuna, sai kaksi jälkeläistä ja kilpaili ratsastuskoulun oppilaiden kanssa este- ja kouluradoilla vaihtelevalla menestyksellä 80cm ja helpon B:n luokkiin saakka. Untuva oli suosittu opetushevonen, mutta menehtyi valitettavassa kuljetusonnettomuudessa 15-vuotiaana.

kirjoittanut VRL-10444

Kilpailukalenteri

PKK

img
15.11.2020 - Saariston hevosopisto - Rakenne: Suomenhevosvarsat - HY (tuom. Jassu)
”Suloinen, siro tammavarsa. Takajalkojen asento selkeästi liian takana, kinnerkulmaus liioiteltu. 
Etujalat hyvät. Pitkähkö runko ja massava kaulan alaosa, mittasuhteet onnistuneet.”
20.11.2020 - Le Manoir de Schepper - "Ihania kuvia ja suorastaan hykerryttävän hauska luokka 
erilaisten piirtotekniikoiden, varsojen rotukirjon, sekä ikähaarukan vuoksi! Mahtavaa nähdä 
laajemmalla skaalalla eri ikäisiä varsoja pelkkien maitovarsojen sijaan. Todella kauniita kuvia, 
liikkeen tuntua, harkittuja väripaletteja - silkkaa silmäniloa kuva toisensa jälkeen." 
- Rakenne: Kaikkien hevosrotujen varsat - HY (tuom. Lissu)
13.12.2020 - Seppele - Rakenne: Varsat - HY - tuom. Anne

img
15.11.2020 - Saariston hevosopisto - Muu kuva: Vapaa kuva suomenhevosille - KM (tuom. Anne)
"Kivanoloista ja persoonallista kädenjälkeä. Poseerausmainen kuva, joka viittaa enemmän 
rakennekuvaan, mutta käy myös kesäisestä varsakuvasta laitumella."
NJ

26.07.2021 - Lukariksen Hevoskeskus - Piirretyt nuoret hevosvarsat - 2/3 - KUMA - tuom. Lissu T.

Päiväkirja

19.09.2021, Irtohypytystilaisuus nuorille, felissa

Latilla oli todella näyttävä laukka ja se myös hyppäsi hyvällä tekniikalla suurimman osan hypyistä. Sen suoritus ei kuitenkaan ollut kovin tasainen tänään, vaan huonompia lähestymisiä osui paljon joukkoon, mikä korjaantunee rutiinilla ja kokemuksella.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen