​First Champion Laula Lujempaa

img img img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Laula Lujempaa
Kutsumanimi: Lalla
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomenhevonen (ratsu)
Säkäkorkeus: 158 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/aa/Gg
Fenotyyppi: (mustan)kimo
Merkit: tj polvisukat
Syntymäaika: 20.01.2016
Ikä: 17-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Rekisteröintimaa: Suomi
Maahantuoja: Daisy
Kisaaja: Hanna Marttinen (evm)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH17-018-0568, 
#PKK2447, PKK2447

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Helppo B
Rataesteet: 100 cm
Kenttäratsastus: Helppo
Ajokoulutettu
Painotuslaji: Yleispainotus
Meriitit: ​First Champion
Tavoitteet: KTK, KRJL, ERJL, KERJL, 
YLA, 5 jälk.

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä seitsemännessä arvostelutilaisuudessa 09.08.2020 päivänä 74,444 prosentin arviolla pistejakauksin 9 / 9 / 5 / 9.5 / 10 / 7 / 6 / 5 / 6.5 arvonimen ​First Champion.

Luonnekuvaus

"Kaipaatko lastausapua?" Vastaus on kyllä, joka ikinen kerta. Lalla on niin hankala ja vastahankainen lastata, ihan sama miten paljon sitä lahjoo ruoalla, käyttää liinoja, käsittelyguruja, naksutinkoulutusta, käsinukkeshow’ta ja mitä näitä nyt on. Lallaa lastatessa tulee vain itku, etenkin, kun tamma kuitenkin matkustaa täydellisen rauhallisena ja tyytyväisenä heiniään mutustellen sekä mahdollisen matkaseuransa kanssa seurustellen. Tämän hevosen kanssa on ihan oikeasti kokeiltu kaikki mahdollinen ja vähän mahdotonkin lastauskursseilta lähtien, eikä mikään ole tuonut toivottua muutosta. Joten tässä on sitten se hevonen, jota lastataan toista ja joskus kolmattakin tuntia, mikäli arvon rouva ei suvaitse kävellä lastaussiltaa ylös. Toisinaan tamma kyllä kävelee kerrasta kyytiin, ja silloinkin tekee mieli itkeä. Ilosta.

Lastausongelmiensa lisäksi Lalla karsastaa kengittäjää, joskin vain takastensa suhteen. Etujalkoja saa vuolla ja muokata muutoinkin vaikka koko päivän, takasten kohdalla varttikin on liikaa. Tamma nykii takasiaan melko usein ja voimakkaasti, ei sentään potki. Tähän ne ongelmat sekä ikävä käytös sitten jäävätkin, kaikilta muilta osin tammaa voi vain kehua. Se on todella fiksu, nopeasti asiat hoksaava ja erilaiset temput (tavaroiden noukkiminen, "tassun" antaminen, kumartaminen..) oppiva pikku älykkö, joka tajusi sähkölangan ja kaiken muunkin puolet nopeammin kuin muut ikäisensä, joihin tätä vertaan. Harjattava, pestävänä sekä muutenkin puunattavana seisominen on pelkästään kivaa, lapset eivät ärsytä, tallikissat sekä -koirat ovat kivoja.. Lalla tulee toimeen kaikkien kanssa, mukautuu uusiin tilanteisiin helposti eikä ahdistu, mikäli tarhajärjestys vaihtuu tai elämässä tapahtuu jokin muu muutos. Talutettaessakin Lalla toimii kuin hyvin koulutettu koira, ja todennäköisesti tämän kanssa pärjäisi tokossa koirien seassa. Näin fiksu, filmaattinen ja muutoin hienokäytöksinen lady, ja sitten lastautuminen on sellainen maailmanluokan (asenne)ongelma!

Peltolaukat, esteradat, kärrylenkki, kouluvalmennus.. Lalla ei ehkä ole huippu missään, vaan ei sen väliä, kun se on tasaisen perushyvä monessa. Kapasiteettiakin on aivan tarpeeksi, ja kyllähän hyvä, varma, rohkea yleishevonen on aina painonsa arvoinen kultaa. Niin ajaen kuin ratsastaen tammasta löytyy ominaisuuksia, joita niin aloittelijat kuin konkarit arvostavat. Se on rohkea, vakaa, varma ja luotettava, sopivan herkkä ja eteenpäinpyrkivä sekä anteeksiantavainen aloittelijoiden virheille. Täysi automaatti Lalla ei kuitenkaan ole, perusjutut se tekee vähän vajavaisemmillakin ohjeilla, mutta kyllä jo pohkeenväistö pitää osata pyytää eikä vain toivoa.
Liikeihmehän tämä ei ole. Askellus on kuitenkin tasaista ja suoraa, eikä tamma kopsi omia kinttujaan. Ryhti on matalanpuoleinen, turpa ei kuitenkaan kynnä maata, ja pyydettäessä Lallasta löytyy kyllä ryhtiä ja jopa ylväyttä. Muutenkin kuin omistajan vaaleanpunaisten lasien läpi katsottuna. Tamma on tarkka ja täsmällinen, se suorittaa saamansa tehtävät juuri pyydettäessä, ei lähde tekemään mitään ennakkoon tai tahallaan hidastele. Niin rata- kuin maastoesteillä tamman varmuus, rohkeus sekä hyvä tasapaino yhdessä ratsastajalle todella helpon hypyn kanssa tekevät tästä koko tallin suosikin. Mikään kaikkein nopein hevonen tämä ei ole, vaikka jaloista saadaankin irti ihan tarpeeksi vauhtia oman tason ratojen ruusukesijoille. Yllättävän ketterä ja näppärä hevonen, todella esteälykäs kaveri, joka käyttää etenkin jalkojaan kivasti. Lalla ei pelkää tai ihmettele mitään estetyyppiä, ja on erityisesti esteillä kaikille sopiva luottoratsu ja opetusmestari.

Kisapaikoille meneminen (sekä sieltä kotiin palaaminen..) on lastausongelmien vuoksi puuduttavaa. Itse suoritukset sen sijaan ovat yleensä pelkästään positiivisia. Lalla ei kerää pöllöenergiaa vieraissa paikoissa, vaan pysyy omana, järkevänä itsenään, käyttäytyy hyvin ja suorittaa verkasta suorituksen viimeiseen askeleeseen tasaisen varmaan tyyliinsä.

kirjoittanut Lissu T.

Historia

Laula Lujempaa ostettiin Lukarikseen samasta huutokauppatapahtumasta kuin suomenhevosori Hei Haloo.

Sukutaulu

i. Arki (evm) ii. Maanantai (evm) iii. tuntematon
iie. tuntematon
ie. Luomuleipä (evm) iei. tuntematon
iee. tuntematon
e. Missä Onni On (evm) ei. Karaoke (evm) eii. tuntematon
eie. tuntematon
ee. Univiikko (evm) eei. tuntematon
eee. tuntematon

Sukuselvitys

i. Arki eli Ari on erityisesti kouluratsuna menestynyt kaunisrakenteinen kimo ori. Värin ja menestyksensä ansiosta tämä hieman herkkähipiäisempi ori on ollut suosittu hevonen myös jalostuskäytössä, ja onkin jättänyt useita kymmeniä jälkeläisiä. Arin omistajien ja jälkeläisten omistajien pettymyksistä Lalla on kuitenkin yksi ainoista orin kimoista varsoista, koulukentillä Arin jälkeläiset tosin ovat menestyneet mukavasti.

ii. Maanantai on vanhan kansan hevosmiehen omistama musta ori. Maanantaita ei ole useita kertoja kilpailemassa nähty, joskus nuoremmilla päivillään omistaja koetti ajaa orilla kilpaa, mutta se yritys kaatui jo koelähtöön orin laiskistuessa radalla silmissä. Hyväluonteinen ori on kuitenkin toiminut useiden lähialueen lasten ensimmäisenä kosketuksena hevosiin ja myös mukavana maastoratsuna kaikille vauhtia pelkäämättömille.

ie. Luomuleipä on jonkin verran kouluratsastuksessa harrasteratsuna kilpaillut kaunis kimotamma. Luomun omistaja oli hieman arka täti-ihminen, joka lähinnä ratsasteli äärimmäisiin asti kiltillä tammalla kotioloissa ja toisinaan kävi helpoissa koululuokissa vaihtelevalla menestyksellä. Luomulla olisi ollut kapasiteettia vaikka mihin, mutta tätiparan pää ei oikein kestänyt kilpailemista. Eräänä kesänä omistaja sai päähänsä astuttaa Luomun, sitä ei kukaan tiedä miksi varsan isäksi valikoitui Maanantai, mutta näin kävi ja syntyi tamman ainoa jälkeläinen, Arki.

e. Missä Onni On eli Omni oli täydellisen tavallinen rautias tamma. Hieman itsepäinen ajoittain, muuten aivan loistohevonen. Tamma teki kohtalaisen hyvän uran esteratsuna kilpaillen sijoittuen metrin luokkiin saakka, vaikka sen ratsastaja vaihtui muutamaan otteeseen. Omni loukkaantui tarhassa kymmenen vuoden iässä ja siirtyi kevyempään käyttöön, saaden vanhempana myös neljä varsaa.

ei. Karaoke on loistavan esteuran tehnyt kookas herrasmies. Jalostusorina kapasiteettinsa lisäksi Ookke on tunnettu loistavasta luonteestaan. Se on rohkea, mutta sekä ihmisiä että muita hevosia kohtaan kohtelias. Ookella on kuusitoista varsaa, jotka ovat kaikki kilpailleet esteitä tai kenttää hyvin menestyen.

ee. Univiikko eli Untuva oli pienikokoinen ja vikkelä hevonen, joka myytiin viiden vuoden iässä kasvattajaltaan suoraan ratsastuskouluun. Tamma teki ratsastuskoululla pitkän uran tuntiratsuna, sai kaksi jälkeläistä ja kilpaili ratsastuskoulun oppilaiden kanssa este- ja kouluradoilla vaihtelevalla menestyksellä 80cm ja helpon B:n luokkiin saakka. Untuva oli suosittu opetushevonen, mutta menehtyi valitettavassa kuljetusonnettomuudessa 15-vuotiaana.

kirjoittanut VRL-10444

Jälkeläiset
16.05.2020 - t. Lukan Laulatti - i. Pukatti KTK-II, SLA-I, ERJ-I
01.07.2020 - t. FF Lukan Liverrys - i. Pikajuoja KTK-III
08.06.2021 - t. Lukan Laulujoutsen - i. ​First Champion Hei Haloo KTK-III

Kilpailukalenteri

PKK

4 kpl EO-sert, 7 kpl HY, 2 kpl EM

(2017 rakennekuva)
09.07.2017 - Niiranvaaran oriasema - Rakenne: kylmäveritammat - aksu - HY
08.05.2020 - Encore - Kylmäveriset tammat - tuom. Lissu - EO-sert, EM: Hevosen väri
18.07.2020 - Zen - Kylmäveritammat - HY, EM - "EM tekniikasta." - tuom. Pölhö
19.8.2020 - Sumulahti - Rakenne: käsinpiirretyt hevoset - EO-sert - tuom. Lissu
15.11.2020 - Saariston hevosopisto - Rakenne: Suomenhevostammat - HY (tuom. Tuulia)
15.11.2020 - Saariston hevosopisto - EM-luokka: Suomenhevosille - EM: Hevosen väri (tuom. Tuulia)
“Hevosen väri hyvin onnistunut.”
13.12.2020 - Seppele - Suomenhevostammat - HY - tuom. Anne
"Melko hyvät leimat. Pysytvarpainen, seisoo edestä supussa. Runko sporttisen mallinen, hyvä, 
lihaksikas kaula, ahdas niska. Pää pienehkö muuhun runkoon perrattuna. Kaunista, 
persoonallista väritystyötä."
14.08.2021 - Saariston hevosopisto (Saariston Työhevospäivät) - Kylmäveritammat - HY - tuom. Anne
19.12.2021 - Virtuaalitalli Seppele (Seppele Cup) - Rakenne: Suomenhevostammat - EO-sert 
- tuom. Jodochus
15.10.2021 - Metsätalli - Rakenne: Suomenhevoset - EO-sert - tuom. Pölhö

(2022 rakennekuva)
10.04.2022 - Stal Felis - Rakenne: Tammat (ei puoliveriset) - HY - tuom. Anne
29.05.2022 - Seppele - Kylmäveritammat - HY - tuom. Anne
26.08.2023 - Stable Misang - rakenne: kylmäveriset - HY - tuom. Marjahilla
VSN

(2017 rakennekuva)
20.07.2017 - Niiranvaaran oriasema - Piirretyt Suomen(pien)hevostammat 
- 3½-3-2½-3½-3½-3½-3½-4-4-3½=34,5p

(2022 rakennekuva)
22.07.2023 - Storywoods - Rakennekuvalliset suomenhevostammat - 4/4 - tuom. Launi
NJ

(2022 rakennekuva)
12.09.2022 - Adina - Piirretyt suomenhevoset - 3/3 - irtoSERT - tuom. Jannica
12.09.2023 - Adina - Piirretyt suomenhevoset - 3/3 - irtoSERT - tuom. Jannica
22.09.2023 - Adina - Piirretyt suomenhevoset - 4/5 - SA (eitarv irto) - tuom. Jannica
30.09.2023 - Adina - Piirretyt suomenhevostammat - 4/4 - tuom. Elisa
KERJ (45 sij.)

06.08.2017 - Mandelbacke - Helppo - 1/14
01.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 2/30
02.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 4/30
06.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 1/30
18.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 5/30
03.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 5/30
06.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 5/30
11.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 1/30
12.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 3/30
17.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 1/30

11.09.2017 - Turmeltaja - Helppo - 3/30
17.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 4/30
20.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 2/30
26.09.2017 - Wolf Sporthorses - Helppo - 4/30
12.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 4/30
13.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 4/30
14.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 1/30
19.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 1/30
26.09.2017 - Hukkapuro - Helppo - 4/30
06.11.2017 - Kaihovaara - Helppo - 5/30

05.12.2017 - Duán Stable - Helppo - 5/30
06.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - Helppo - 2/40
09.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - Helppo - 6/40
02.05.2020 - Syyn Kartano - Helppo - 3/40
07.05.2020 - Syyn Kartano - Helppo - 1/40
11.05.2020 - Vaalama - Helppo - 3/34
28.05.2020 - Vaalama - Helppo - 2/34
25.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - Helppo - 6/50
20.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 2/50
21.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 3/50

25.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 2/50
12.05.2020 - Aamun tila - Helppo - 7/50
27.05.2020 - Syyn Kartano - Helppo - 4/40
10.06.2020 - Farbranch Irish Draughts - Helppo - 2/40
12.06.2020 - Farbranch Irish Draughts - Helppo - 2/40
07.06.2020 - Chowter Sporthorses - Helppo - 6/40
02.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 4/50
06.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 6/50
18.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 2/50
23.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo - 3/50

02.05.2020 - Syyn Kartano - Helppo - 3/40
07.05.2020 - Syyn Kartano - Helppo - 1/40
27.05.2020 - Cloudfield - Helppo - 2/50
28.05.2020 - Cloudfield - Helppo - 2/50
03.06.2020 - Vaalama - Helppo - 2/40
ERJ (51 sij.)

17.05.2020 - Cloudfield - 90 cm- 5/50
10.05.2020 - Koistila - 100 cm - 7/50
16.05.2020 - Koistila - 100 cm - 1/50
18.05.2020 - Koistila - 100 cm - 3/50
21.05.2020 - Koistila - 100 cm - 2/50
22.05.2020 - Koistila - 100 cm - 6/50
25.05.2020 - Koistila - 100 cm - 1/50
26.05.2020 - Koistila - 100 cm - 6/50
27.05.2020 - Koistila - 100 cm - 7/50
27.05.2020 - Koistila - 100 cm - 4/50

14.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 100 cm - 7/66
17.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 100 cm - 7/66
22.05.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 6/40
27.05.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 2/40
29.05.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 6/40
11.05.2020 - Walia - 100 cm - 4/40
15.05.2020 - Walia - 100 cm - 2/40
16.05.2020 - Walia - 100 cm - 6/40
18.05.2020 - Walia - 100 cm - 2/40
20.05.2020 - Walia - 100 cm - 4/40

22.05.2020 - Walia - 100 cm - 3/40
25.05.2020 - Walia - 100 cm - 6/40
03.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 5/40
05.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 1/40
07.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 3/40
08.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 5/40
10.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - 100 cm - 4/40
22.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 4/40
23.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 3/40
02.06.2020 - Tiiron ratsutalli - 100 cm - 4/50

04.06.2020 - Tiiron ratsutalli - 100 cm - 5/50
08.06.2020 - Tiiron ratsutalli - 100 cm - 1/50
08.06.2020 - KK Bailador - 100 cm - 2/88
14.06.2020 - KK Bailador - 100 cm - 3/88
17.06.2020 - KK Bailador - 100 cm - 3/88
21.06.2020 - KK Bailador - 100 cm - 3/88
28.06.2020 - KK Bailador - 100 cm - 6/88
07.06.2020 - Silver Hoof - 100 cm - 2/15
14.06.2020 - Silver Hoof - 100 cm - 3/18
13.07.2020 - Tuontitalli Gråsparv - 100 cm - 3/30

20.07.2020 - Tuontitalli Gråsparv - 100 cm - 5/30
03.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 100 cm - 7/50
06.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 100 cm - 1/50
10.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 100 cm - 6/50
22.07.2020 - Golden Leaves - 100 cm - 2/40
10.07.2020 - Prime Sporthorses - 90 cm  - 5/50
13.07.2020 - Prime Sporthorses - 60 cm  - 3/32
13.07.2020 - Prime Sporthorses - 90 cm  - 2/50
12.07.2020 - Ruskavaara - 100 cm - 1/30
19.07.2020 - Ruskavaara - 90 cm - 2/30

19.07.2020 - Ruskavaara - 100 cm - 2/30
KRJ (60 sij.)

04.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Helppo B - 2/40
09.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Helppo B - 3/40
10.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Helppo B - 5/40
12.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo B - 3/42 - (77,500 %)
13.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Helppo B - 2/43 - (82,813 %)
16.07.2020 - Golden Leaves - Helppo B - 5/30 - (72,500 %)
12.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Helppo B - 2/47
16.07.2020 - Kåtnäsin tila - Helppo B - 6/40
13.08.2020 - Maldwyn - Helppo B - 4/40
14.08.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40

19.08.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40
27.08.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40
03.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - KN Special - 2/15
06.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Helppo B - 4/42
06.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - KN Special - 1/15
07.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - KN Special - 2/15
08.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - KN Special - 1/15
06.09.2020 - Lindgård - helppo B - 2/33
07.09.2020 - Lindgård - helppo B - 3/33
11.09 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 6/40

14.09 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 1/40
14.09 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 2/40
15.09 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 3/40
02.10.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Helppo B - 1/50
05.10.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Helppo B - 5/50
16.10 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - HeB - 1/40
18.10 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - HeB - 5/40
19.10 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - HeB - 1/40
21.10 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - HeB - 5/40
14.11.2020 - Yemene - Helppo B - 4/40

20.11.2020 - Yemene - Helppo B - 1/40
01.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 4/50
06.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 1/50
09.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 7/50
15.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 4/50
23.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 2/50
30.12.2020 - Escorant Trakehners - Helppo B - 2/50
27.11 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 5/40
23.11 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 2/40
27.11 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - Helppo B - 5/40

06.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 4/40
08.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 6/40
12.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 5/40
18.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 6/40
18.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 4/40
25.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 6/40
26.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40
27.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40
27.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 2/40
28.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 4/40

29.12.2020 - Maldwyn - Helppo B - 1/40
04.12.2020 - Teilikorpi - Helppo B - 5/40
01.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 2/40
03.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 3/40
04.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 3/40
12.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 2/40
15.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 2/40
16.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 2/40
25.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 6/40
27.12.2020 - Routapirtin Tila - Helppo B - 1/40
VSR

VSR-Cup Esteratsastus

Laula Lujempaa
30.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 100 cm - 6/56

Päiväkirja

31.12.2020, Kantakirjaustilaisuus, Lithy

Jäi ratsusuunnalle palkinnotta pistein 14 + 13 + 15 + 15 = 57p.

30.06.2022, Kantakirjaustilaisuus, Lithy

Osallistui suomenhevoskantakirjan kantakirjaustilaisuuteen ratsusuunnalle jääden palkinnotta.

Valmennukset

25.01.2022, Kouluvalmennus, Viixi

Viimeinen päivän neljän tamman koplasta oli Lalla ratsastajanaan Hanna. Lalla asteli maneesiin oikein verkkaisesti ja moikkasi ohi mennessään vaimealla hörähdyksellä maneesista poistuvaa edellistä ratsua. Ratsukon tutkittua maneesin kulmat alkuverryttely saatettiin aloittaa. Lalla liikkui mukavan eteenpäinpyrkivästi, mutta pidätteissäkään ei ollut havaittavissa minkäänlaista hitautta, päinvastoin tamma kulki kauniisti kuulolla alusta alkaen. Hanna ratsasti kimoa hienolla otteella ja hänen istuntansa oli hyvin rento, tunnelma oli kaikin puolin mukava koko alkuverryttelyn ajan.

Verryteltyään ratsukko pääsi hiomaan käynnissä pohkeenväistöjä, sillä olin alussa huomannut, että Lalla pyrki pikkuriikkisen nojailemaan sisäjalkaa vasten. Väistöä tehtiin ensin ihan niin sanottuun perinteiseen tyyliin keskihalkaisijalta pitkälle sivulle. Tämä alkoi ensimmäisen jokseenkin huteran suorituksen jälkeen sujua yhteisymmärryksessä. Seuraavaksi väistöä alettiin tekemään ympyrän kaarella niin, että takaosa väisti ulos etuosan pysyessä reitillä. Tämä tuotti jo vähän mietittävää niin hevoselle kuin ratsastajallekin - ensin oltiinkin ihan poikittain keskellä maneesia. Ohjeistin Hannaa tekemään selkeät puolipidätteet ja tukemaan Lallaa hieman sisäohjalla pyytäessään väistöä. Kun ratsukko sai jutun juuresta kiinni, alkoi tehtävä sujua kiitettävästi ja hevonen väistää myös ravissa sisäpohjetta mukisematta.

Laukkatehtävä pidettiin hyvin maltillisena aivotyötä vaatineen väistättelyn jälkeen. Pyysin ratsukon ympyrälle, jossa tehtiin laukannostoja kumpaankin suuntaan ravista ja käynnistä. Lalla laukkasi mielellään ja vauhtia ei ainakaan puuttunut, vielä kun tamman sai rentoutumaan niin tässä olisi jo oikein hieno laukka. Lopulta rentouskin saavutettiin ja yhden vapaamman laukkapätkän jälkeen ratsukko sai hiljennellä loppuravien pariin. Vielä olisikin edessä se kauan jännitetty Lallan lastaus, johon minut oli pyydetty mukaan apukäsiksi.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen