LH Vikram

img img img
Kuvien © Lithy (VRL-07127)
Virallinen nimi: LH Vikram
Kutsumanimi: Rami
Sukupuoli: ori
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 164 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/aa/Rr
Fenotyyppi: mustanpäistärikkö
Syntymäaika: 01.06.2021
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Kisaaja: valitaan ratsukoulutuksen 
jälkeen
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH21-031-0167,
PKK5007

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Intermediaire I
Painotuslaji: Kouluratsastus
Tavoitteet: KV, KRJL, KTK, YLA

Luonnekuvaus

LH Vikram, lempinimeltään Rami, nimettiin sattumalta niin osuvasti ettei toista sopivammalta tuntuvaa lempinimeä ole toistaiseksi tullut vastaan. Ori on varsaiästään asti ollut kovin vakavamielinen suorittaja, joka ei taivu sosiaalisen paineen alla. Tämä on jättänyt sen harvojen lempihevoseksi ja vielä harvempien kisakumppaniksi.

Rami on satulassa samalla helpoimpia ja vaikeimpia ratsuja. Tämä saattaa kuulostaa hämmentävältä, mutta kyseessä on orin pakkomielteisyyteen viety näkemys "oikeista avuista". Epämääräisyys ei kelpaa eikä mitään luovempi systeemi kuin se hyvä vanha tyyli, jolla sen pohjakouluttaja sen teki. Ratsastajan tehdessä asiat päistärikön mukaan "väärin" se heittäytyy jäykäksi ja hankalaksi. Pukkeja on löytynyt sileältä kuten esteiltäkin ja tämä on pääsyynä miksi Ramia ei tuoda estekisoihin vaikka se periaatteessa osaakin hypätä ihan kiitettävästi. Orin päässä liikkuu niin paljon pohdintaa että tekiköhän ratsastaja asiat varmasti oikein, että keskittyminen itse hyppytekniikkaan häviää tai jää vaillinaiseksi. Omalla tutulla ratsastajallaan Rami loistaa! Kouluratsastuskoulutus ja kisaura olisi tuskin lähtenyt näin hyvään alkuun, jos päistärikkö olisi joutunut vaihtamaan kotia kasvattajaltaan. Jonkin verran sitä omaa pohdintaa koulukentiltäkin löytyy, minkä takia Rami ei ole yltänyt ihan GP-tasolle. Itse liikkeitähän on jonkin verran kokeiltu onnistuneesti.

Karsinassa Rami on miehekkään tuntuinen monelle ärsyttävyyteen asti. Sillä on omat preferenssinsä siihen mitä tahtia hoitotoimet pitäisi suorittaa ja jos tämä ei tapahdu tai hoitaja kehtaa jättää sen sisälle seisoskelemaan yksin tulee kumeasti kaikuva potku karsinan takaseinään tai toinenkin jos ensimmäistä ei kuulla. Tämä saa monesti groomin hiippailemaan nolohkosti oria rauhoittelemaan kisapaikkojen väliaikaismajoitustiloissa. Lahjottavissa Rami sentään on. Joku onnistui antamaan sille sipsipussistaan muutaman herkun ja sen jälkeen puoliverinen kyllä ilmaisi jos hänelle on tapahtunut vääryyttä ja suolaisia herkkuja ei ole jaettu. Eläinlääkäri ja kengittäjä on käynyt sen verran hyvään rutiinitahtiin aina isolla tallilla käydessään, että Ramilla ei ole tähän sen suurempia mutinoita. Neulat vaan tuppaavat ärsyttämään sitä kevyesti ja ihon vavisuttaminen on vakiotoimenpiteitä että tällainen jättihyttynen saataisiin irti.

Jostain ihmeellisestä syystä Rami ei pärjää ihan parhaiten muiden hevosten kanssa. Orilla on omat sosiaaliset rutiininsa, mutta vaihtelevissa sosiaalisissa tilanteissa sellainen ei enää toimikaan. Tämä hämmentää päistärikköä suuresti ja sen käytös jää kovin kömpelöksi suurimmaksi osaksi ajasta. Ramia ei ole myöskään siunattu maailman pisimmällä pinnalla, joten suuri osa oreista ei ole sille sopivaa aitausseuraa. Päistärikköä omassa seurassaan oleminen ei ihan hirveästi näytä haittaavan ja joskus se tekee pieniä sosiaalisia kehitysaskeliaan, mutta toistaiseksi mitään vahvaa parasta kaveria ei ole löytynyt.

Sukutaulu

i. Vidor
KRJ-I
ii. Star Mover (evm) iii. Moderator (evm)
iie. Almadina (evm)
ie. Amoya (evm) iei. Radieux (evm)
iee. Lomitas (evm)
e. First Champion
Unendlichkeit DEU
KTK-II
ei. Rette Mich (evm) eii. Remulus (evm)
eie. Saninarnia (evm)
ee. Good Intensions (evm) eei. Game Over (evm)
eee. Dark Invention (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Star Mover (kwpn, rn, 168cm) on Hollannista kotoisin oleva ruunikko ori joka on kotoisin laatukasvattalta, jonka hevosia on myyty ympäri maailmaa aina Afrikkaan ja Kiinaan asti. Star Mover on tyypillinen kasvatti, hyväluonteinen hevonen jolla on korrekti rakenne, uniikit sukulinjat sekä tietysti lahjakas kouluratsu. Star Mover hyväksyttiin nuorena useampaan eri kantakirjaan ja astutusluvastaan huolimatta otti tammoja vastaan vasta saatuaan näyttöjä ratsun uraltaan. Star Mover kilpaili Grand Prix tasolla asti joka kesti hyvin rankan kisahevosen elämää. Star Mover oli hyvin sopeutuvainen, jonka tiedetään jopa nukkuneen levollisesti keskellä kisojen hulinaa. Jalostusorina Star Mover oli lyömätön, ori periytti hyvää rakennettaan ja liikkeitään jonka jälkeläiset ovat menestyneet erinomaisesti kouluratsuina jotka ovat olleet haluttuja kaikkialla.

iii. Moderator (kwpn, rn, 169cm) oli ruunikko hollantilaissyntyinen ori pientilalliselta joka myytiin 3-vuotiaana iässä Saksaan online huutokaupassa. Moderatorissa kiehtoi ori vieras suku, mutta vaikka suvussa oli pari nimekästä nimeä isän puolelta, niin vanhemmilla ei ollut näyttöjä joten hevoskauppa oli sika säkissä, mutta hinta oli edullinen. Moderator osoittautui älykkääksi, jota oli helppo kouluttaa muttta ikäisekseen ori oli kehittymätön, joka alkoi vasta 5-vuoden iässä osoittaa kasvua. Myöhäisestä startista huolimatta Moderator teki upean debyytin joka jatkoi menestymistään kansainväliselle tasolle. Moderator ei ollut oreista upein jos rakennetta verrataan, mutta orilla oli monia hyviä ominaisuuksia jotka tekivät siitä hyvän kouluratsun. Periyttäjänä Moderator oli tasavahva, riippuen tammasta ori periytti varsoilleen rakennetta, luonnetta tai liikettä, mutta kaikilla varsoilla on ollut yksi ja sama ominaisuus, ne ovat olleet pettämättömiä kouluratsuja.

iie. Almadina (kwpn, m, 165cm) oli korrekti musta tamma jonka emälinja on tunnettu laadukkaista kouluhevosista joilla on ollut omanlaisensa leima, nimittäin musta väri, siro mutta vankka rakenne yhdistettynä lempeään luonteeseen. Almadina sai loistavat arvioinnit nuorena joka palkittiin tilaisuuden parhaana tammana monta kertaa vaikka tammalla olisi ollut varsa mukana. Almadina oli hyvä emätamma, huolehtiva ja kärsivällinen jonka varsat ovat olleet helposti koulutettavissa ja joista moni on osoittaunut hyväksi kouluratsuksi.

ie. Amoya (kwpn, rn päis, 162cm) on pienikokoinen päistärikkö tamma josta tiedän vain sen mitä kuulin tilalla hevoskauppoja tehdessäni. Amoyaa kuvailtiin hieman hajamieliseksi haaveilijaksi, joka menesty hyvin nuorempana paikallisissa näyttelyissä saaden hyvät arvosanat liikkeistä ja rakenteesta. Sitemmin Amoya oli vain siitoskäytössä, kunnes menehtyi toisen varsan kohdalla synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Päistärikkö varsa synty terveenä, mutta orpona. Vidor on Amoyan esikoinen jossa on paljon samaa luonnetta, jolta Vidor peri myös pienen koon.

iei. Radieux (kwpn, rt, 166cm) oli Tanskasta kotoisin oleva rautias isomerkkinen ori jolla oli luonnostaan hyvin lennokkaat liikkeet sekä karismaattinen ja äänekäs luonne joka harvoin jäi huomaamatta. Radieux oli linjoiltaan paikallinen ja kyseinen linja oli Tanskassa tunnettu hyvistä kouluratsuistaan joita oltiin nähty jopa maailman huipulla asti. Radieux itse kilpaili Euroopassa Intermediate II tasolla asti kohtuuhyvällä menestyksellä. Radieux oli lahjakas, mutta hankalasti käsiteltävissä joka kuumui helposti. Ori hyväksyttiin mm. oldenburgin, suomalaisen, hollantilaisen, tanskalaisen, westfalenin kantakirjaan joka on ollut suosittu jalostuksessa harvinaisen sukunsa vuoksi.

iee. Lomitas (kwpn, rn päis, 163cm) oli myös pienikokoinen päistärikkö tamma ja Antoon Braamin omia kasvatustammoja joka oli kuvista päätellen hyvin nätti ja siro rakenteeltaan, jossa näkyi selvästi täysiverisen vaikutus. Lomitas oli huhujen mukaan temperamenttinen, mutta kiltti jolla oli irtonaiset ja tahdikkaan liikkeet, joka oli hyvä emätamma varsoilleen kuin myös hyvä periyttäjätamma. Antoon Braam ei pahemmin hevosillaan kilpaillut, mutta Lomitaksen ainut muualle myyty varsa, ruuna Acapulco on menestynyt varsin lupaavasti vaativissa koululuokissa.

kirjoittanut HM

Emänisä Rette Mich oli laadukas koulupainotteinen hannover ori. Ori itse kilpaili hyvin tuloksin intermediate-tasoille saakka, mutta loukkaantui onnettomuudessa juuri startattuaan ensimmäisen grand prix luokkansa, siirtyen jalostukseen vain kymmenen vuoden iässä. Lupaavasti uransa aloittanut, hyvä rakenteinen ja loistava sukuinen ruunikko osoittautui kuitenkin ensimmäisten ikäluokkiensa myötä loistavaksi periyttäjäksi, joten orin oman kilpailu-uran katkeamisesta huolimatta ori oli arvokas siitosori.

Emänisänisä Remulus oli poikansa tavoin hieno kouluhevonen, mutta toisin kuin poikansa, teki pitkän ja menestyksellisen uran kouluratsuna grand prix -tasolla saakka. Tummanruunikko hevonen aloitti kilpauransa jo nuorena ja eteni korkeimpiin luokkiin nopeasti, ollen pienoinen kuuluisuus kotimaassaan Saksassa. Kilpauran päätyttyä Remulusta yritettiin käyttää jalostukseen, mutta sen tammojen tiinehtymisaste oli kaikkien harmiksi todella heikko, joten ori päättyi toimimaan vanhemmilla päivillään opetusratsuna useammalle lupaavalle nuorelle ratsastajalle.

Emänisänemä Saninarnia oli punarautias vaatimattomamman kilpauran tehnyt hannover. Tamma kilpaili pääasiallisesti kouluratsastuksessa vaikeimmillaan Suomen vaativaa A:ta vastaavissa luokissa, mutta kävi muutaman kerran esiintymässä myös matalissa esteluokissa. Potentiaalia Saninarnialla olisi ollut kummalle tahansa puolelle enemmänkin, mutta sen päätarkoitus oli toimia siitostammana ja kasvattajansa pojan ratsuna. Tamma saikin yksitoista varsaa, joista useat menestyivät hienosti koulukentillä.

Emänemä Good Intensions oli rautias hannover, joka pääasiallisesti kilpaili koulupuolella. Tamma teki melko pitkän uran, eläköityen radoilta vasta 18 vuoden iässä. Ratsastajana Good Intensionsilla toimi sen omistaja, joka oli harrasteratsastaja, joten huipputasolla tamma ei koskaan kilpaillut, vaikka suorittikin kilpakentillä tasaisen hyvin omalla tasollaan. Varsoja Good Intentions ehti kilpauransa jälkeen saada kaksi, Unnin ja yhden orivarsan.

Emänemänisä Game Over oli komea vaaleanpunarautias, jonka potentiaali nuorena suuntautui estepuolelle. Ori päätyi kuitenkin kuusi vuotiaana omistajalle, joka suosi kouluratsastusta, joten hannover päätyi kilpailemaan pääasiassa sillä puolen. Over ei ollut huono hevonen kouluratsuksikaan, ja kilpaili tavallisesti vähintään keskiverroin tuloksin prix st. georges -luokissa saakka. Siitosorina Overia käytettiin lähinnä omistajan omissa ympyröissä ja varsoja syntyi lopulta yhdeksän.

Emänemänemä Dark Invention oli tuloksiltaan vaatimaton musta hannover. Kaunis rakenteinen tamma ei juurikaan kilpaillut, vaan toimi omistajansa harrasteratsuna ja myöhemmin jopa opetusratsuna suurella ratsastuskoululla. Ennen ratsastuskouluun siirtymistä Inventionin omistaja ehti varsottaa tamman kerran pitäen varsan omana harrasteratsunaan. Good Intensions jäi Inventionin ainoaksi jälkeläiseksi.

kirjoittanut VRL-10444

Kilpailukalenteri

Näyttelyjaos (NJ)

26.07.2021 - Lukariksen Hevoskeskus - Piirretyt suomenpuoliverimaitovarsat - 2/3 - KUMA 
- tuom. Lissu T.
PKK

(varsarakenne)
04.02.2023 - Metsätalli - Rakenne: Varsat - HY - tuom. aksu
25.08.2023 - Stable Misang - rakenne: varsat - HY - tuom. Marjahilla
22.08.2023 - Blacklake - Rakenne: Orivarsat - EO-sert - tuom. Miuku
28.09.2023 - Kelme - Hevosvarsat (orit) - EO-sert - tuom. Miuku
10.11.2023 - Metsätalli - Rakenne: Varsat - EO-sert 
- "Kokonainen luokallinen söpöjä, megapitkäjalkaisia ja persoonallisia hevosenalkuja!" 
- tuom. ScrewDriver

Päiväkirja

09.10.2021, Totuttelutreeni, Lithy (varsavastaavan näkökulma)

Hieraisin silmiäni kävellessäni portilta viilenevälle tamma- ja varsalaitumelle. Vasta nyt osui silmään kuinka paljon tyhjemmältä siellä näytti kun muutama erotusikäinen oli jo muuttanut uuteen kotiinsa ja tamma palailemassa töihin. Emätamma Unni löytyi laitumen takalaidalta, jonne tällä kertaa pääsin ilman uteliaita seurailijoita. Tammaa ei sivusilmää suuremmin kiinnostanut puuhailuni, joten sen kiinniotto oli tällä kertaa helppoa. Talutin tamman pihattoon Rami-varsan seuraten vakavanoloisena vieressä. Päästyämme hoitopihattoon sisään pääsisin vihdoinkin aloittamaan treenit jos tätä alkututustumista sellaiseksi kehtaa kutsua.

Rami puuhasi aluksi keskittyneesti omiaan taktisesti elämää toisella puolella aloittaessani harjauksen. Varsa oli kuitenkin kuulolla vaikka olikin olevinaan keskittyneenä muualle. Siirryin tamman toiselle puolelle ja varsaan tuli kuin tulikin eloa. Orivarsa kiirehti liikkeelle ja heilui omiaan minullepäin. Ei kuitenkaan mitenkään lähelle uskaltanut niin annoin riiviön hypehdellä menemään. Hetken mietittyään Rami kuitenkin hiippaili takaisin minua kohti ja onnistuin "vahingossa" hipaisemaan sitä samalla kun harjasin emää. Varsa heilutti päätään, mutta ei perääntynyt. Ehkä tämä vielä tästä lähtee. Rohkeneekohan varsa vanhetessaan tästä kuinka paljon.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen