Virallinen nimi: Washington Kutsumanimi: Washi Sukupuoli: ori Rotu: Amerikkalainen puoliverinen Säkäkorkeus: 168 cm Väri Genotyyppi: Lp/Patn1 Fenotyyppi: ruunikon(tiikerin)kirjava Merkit: leopard appaloosa -merkinnät |
Syntymäaika: 12.07.2020 Ikä: 8-vuotias Syntymämaa: Yhdysvallat Kasvattaja: Sarah Bradley (evm) Maahantuoja: Lithy (VRL-07127) Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH20-155-0014, PKK5313 Koulutustaso Kouluratsastus: Prix St. Georges Painotuslaji: Kouluratsastus Meriitit: KTK-III Tavoitteet: KRJL, YLA, 10 jälkeläistä |
Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.02.2024 päivänä 122. kantakirjaustilaisuudessa KTK-III -palkinnolla pistein 15,5 + 14 + 12,5 = 58,33 %.
Tämä hevonen on nimeltään Washi. Washi on komea oripuoliverinen, joka kilpailee Prix St. Georges -tasolla kouluratsastuksessa. Washin luonteessa on monia mielenkiintoisia piirteitä, jotka tekevät hänestä ainutlaatuisen hevosen.
Maastakäsiteltäessä Washi olisi mielellään kaikessa menossa mukana jos on yhtään enempää hälinää. Isona hevosena se helposti unohtaa hoitajansakin jos karsinan ulkopuolella tapahtuu jotain. Ja vilkkaassa tallissahan tapahtuu. Erityisesti taluttaessa se tutkisi jokaisen matkalla olevan tallitoverin ja maan rikkaruohot tallkkäytävön harjapakeista puhumattakaan! Pahantahtoinen ori ei ole vaan hajamielinen. Washi ottaa kernaasti rapsutukset ja ihmishuomion vastaan. Se kutiaa jonkin verran säästään ja mahastaan. Kisapaikoilla sen talutus on kuitenkin merkittävästi helpompaa, mikä hämmentää useita. On arvailtu että orilla on liian paljon kaikenlaista mihin keskittyä että se tavallaan unohtaa itsensä narunpäähän.
Washin vahvuus näkyy erityisesti kouluratsastuskentillä ja erityisesti sen taitava ja voimakas takajalkojen käyttö ovat jääneet monien kisakatsojien mieleen. Washi on periaatteessa teknisesti hyvin taitava oppija. Se osaa liikkeitä isommista luokista, mutta puoliverisen hienovarainen ohjastuntuman vastustelu on ollut vielä sen haasteena. Pahimmillaan kovakätisen ratsastajan kanssa se on heitellyt päätään ja painanut ohjaa vasten. Orin selästä löytääkin lähinnä vain keskuksen kokeneimmat, kärsivällisimmät ja pehmeäkätisimmät ratsastajat.
Tallielämässä Washi rakastaa huomiota ja rapsuttelua, ja hän on ystävällinen ihmisiä kohtaan. Harjattaessa hän saattaa kuitenkin osoittaa pientä ailahtelevaisuutta, erityisesti herkillä kohdillaan.
Washin sosiaaliset taidot muiden hevosten kanssa ovat haastavat, ja hän saattaa jäädä lauman reunamille. Hän on hyväntahtoinen mutta kömpelö kommunikoidessaan muiden hevosten kanssa. Sen sijaan Washi on erityisen leikkisä ja ystävällinen koirien kanssa.
Washington syntyi Yhdysvalloissa intohimoisten knabstrupharrastajien projektin osana. Harrastajayhteisö halusi laajentaa knabstruppiensa näkyvyyttä isoille kentille, mutta kokivat tarvitsevansa olympialaistason leopard appaloosa -kirjavuusmerkinnöillä olevan hevosen sitä varten. He kokivat helpoimmaksi yrittää saada knabstrupverta puoliverikantakirjaan yhdisettynä kansainvälisiin huippukoululinjoihin. Ori kasvatettiin osana tätä projektia ja myytiin Lukariksen Hevoskeskukseen sillä ehdolla että yhteisön tavoitteita pyrittäisiin edistämään.
i. Carlsson (evm) | ii. Velisto (evm) | iii. Marraco (evm) |
iie. Richana (evm) | ie. Varde (evm) | iei. Dianiro (evm) |
iee. Ninita (evm) | ||
e. Taylormade (evm) | ei. Herizzoni (evm) | eii. Antorro (evm) |
eie. Cayada (evm) | ee. Fabolous FG (evm) | eei. Bourgeso (evm) |
eee. Battle of the Roses (evm) |
Sukuselvitys
i. Carlsson oli harvinaisuus kotimaassaan Yhdysvalloissa ja niin lähellä puoliverikantakirjaan hyväksymistään 99 % hyväksytyttyjen rotujen perimästä. 163 cm korkea melkein knastrupinhevoseksi muuten kuin väriltään tunnistamaton puoliverityyppinen hevonen ylsi yllättäen helposti Prix Saint George -tasolle. Carlsonilla kisattiin aktiivisesti, niin että kilpailukumppanit alkoivat vitsailemaan orin olevan jokaisessa maansa kansainvälisessä kisassa mukana. Ori ei ollut suuressa urheiluhevosjalostuskäytössä kirjavuusprojektin ulkopuolella.
ii. Velisto oli Yhdysvalloissa suht hyvän kisauran Intermediate-tasoilla kisannut ori. 160 cm korkeaa hollanninpuoliveristä tarjottiin kyllä avoimesti jalostukseen, mutta sen syrjäisempi sijainti ja heikompi pärjääminen saksalaissukuisempia puoliverisiä vastaan kisoissa jätti sen jalostuskäytön harmittavan maltilliseksi.
ie. Varde oli urheiluhevosknabsrup-projektin osalta oikea löytö. Veliston omistaja joutui ajamaan pitkän matkan liisaustammaa varten, vaikka kulkeminen perinteisesti toimikin toiseen suuntaan. Kapasiteetikkaana pidetty 157 cm korkea knabstrupinhevostamma oli suosittu siitostamma niin ettei se ehtinyt tehdä merkittävää kisauraa kantakirjaustestinsä lisäksi.
e. Taylormade oli 160 cm korkea hyväsukuinen, mutta itse kovin vaatimaton ilmestys. Sitä ei potentiaalistaan huolimatta koulutettu hirveän pitkälle. Muutamasta nuorten hevosten luokan startista tuli hyviä prosentteja, mutta ei tarpeeksi jättääkseen tammaa kisakäyttöön. Jälkeläislistaa tälle amerikanpuoliveriselle sitten kertyikin enemmän. Jalostustammana siittolassa sen perimäksi jäi vähän vaihteleva laatu, mikä ei tehnyt sen varsoista hirmuisen kilpailtuja etenkään jos isänä ei ollut haluttu jalostusori. Osa varsoista kuitenkin ylsivät korkealle.
ei. Herizzoni oli 169 cm korkea Yhdysvaltoihin maahantuotu westfaleninhevosori. Ori oli näyttävä ja dramaattinen kehässä ja sen jalostusmainoksien välttely yhdysvaltalaisen kouluratsastusyhteisön sosiaalisessa mediassa oli käytännössä mahdotonta. Tallilla orin käsittely oli hankalampaa sen suuren persoonan takia, mutta monet nostivat pinkit lasit kasvoilleen nähdessään orin liikkeet.
ee. Fabolous FG oli 162 cm korkea amerikanpuoliverinen. Tamma kisasi vain kotimaassaan Yhdysvalloissa kouluratsastuksessa. Tamma yksi urallaan Vaativa A:ta vastaavalle luokalle, mikä oli sinällään hyvä suoritus. Tamma vaan saavutti uransa huipun niin hitaasti että se jäi vähän syrjään suuremmalta huomiolta. Taylormade:n lisäksi Fabolous FG jätti maailmaan kolme muuta jälkeäistä, kaksi tammaa ja yhden myöhemmin ruunatun orivarsan. Niistä Taylormade jäi vahvimmanlaatuiseksi jalostuksellisesti.
Jälkeläiset
25.03.2021 - sbhd-t. Hoquiam - e. Honeycomb
12.06.2021 - bwp-t. Virginian Sweet RR - e. Digital Sweetheart YLA1, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II
22.05.2022 - bwp-o. Elytron Lynx - e. Elytra KTK-III
13.09.2022 - amwb-t. Troll Tacoma - e. Miss Dizzy
25.05.2023 - spor-o. LH Veneto - e. Superior Grade Verona II KTK-III
Kouluratsastusjaos (KRJ) Saavuttanut porrastetuissa kisoissa tavoitetasonsa 7 (PSG) pistein 3852.36 p. Ominaisuudet hyppykapasiteetti: 5.40 p. rohkeus: 12.53 p. kuuliaisuus ja luonne: 1985.90 p. tahti ja irtonaisuus: 1866.46 p. |
NJ (2022 rakenne) 31.08.2022 - Adina - Piirretyt puoliveriset - 9/10 - tuom. Lissu T. 31.08.2023 - Adina - Piirretyt puoliveriset - 3/4 - irtoSERT - tuom. Elisa |
Piirretyt Kuvat Kunniaan (PKK) (2022 rakenne) 01.09.2023 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Puoliveriset - HY - tuom. aksu |
22.11.2020, Maahantuonti ja tapaaminen, Lithy
Lennot vaihtoineen Yhdysvaltoihin olivat vieneet jo valmiiksi paljon energiaa. Atlantin yli lentäminen oli jo oma haasteensa. En oikein ikinä osannut nukkua kunnolla lentokoneessa. Taksimatkalla hotelliinkin tarkistin paperiasioita, kunnes pääsisin vihdoin lepäämään. Tuskin totun koskaan hevosten maahantuonnin työmäärään. Tällä kertaa kyseessä oli kolmisen hevosta, joista erityisesti olin kiinnostunut knabstrup-jalostusprojektin orista. Seuraavana päivänä oli sovittu vielä yksi koeratsastus ennen lähtöä. Pitkälti kaikki paperityöt oli tehty, mutta miksei sitä vahvistaisi ostopäätöstä. Eläinlääkäritarkastukset menivät hyvin ja antoivat tärkeää tietoa hevosten nykytilasta. Hevoskeskuksen kokeneemmat ratsastajat kävivät aiemmin vuodesta koeratsastamassa hevosia, että saisimme muutaman rodun kasvattajia kartoitettua jalostussuunnitteluamme varten.
Itse tallilla sain kierroksen ja lounaan jälkeen katsoimme papereita läpi että kaikki oli varmasti kunnossa. Oli itse koe.. no minun ensimmäisen koeratsastukseni aika. Pilkullinen Washington odotti ratsastajansa kanssa harmaana päivänä ulkokentällä. Juttelimme hetken ja ratsastaja nousi selkään esitelläkseen orin liikkumista. Kirjavassa orissa olikin kyllä katsomista. Ja lopulta kun sen selkään pääsi niin hyvin se liikkuikin! Orin ravi oli näyttävä ja laukka mukavan tahdikas. Käynnissä sen ajatus vähän harhaili. Washingtonista tulisi vielä keskuksen ylpeys.
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen