Temple Dancer

img img img
Kuvien © Lithy (VRL-07127)
Virallinen nimi: Temple Dancer
Kutsumanimi: Dana
Sukupuoli: tamma
Rotu: Englantilainen täysiverinen
Säkäkorkeus: 162 cm

Väri
Genotyyppi: Gg
Fenotyyppi: rautiaankimo
Merkit: piirto
Syntymäaika: 01.01.2013
Ikä: 5-vuotias
Syntymämaa: Ruotsi
Kasvattaja: Irma Alarinne (evm)
Omistaja: Ilari Vuorijoki (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH20-006-0199,
PKK5235

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Helppo C
Rataesteratsastus: 70 cm
Painotuslaji: Yleispainotus

Luonnekuvaus

Temple Dancer, kutsumanimeltään Dana, on vilkas ja hyväntahtoinen hevonen. Siitä löytyy reippaasti moottoria, mutta koulutuksen myötä se jaksaa malttaa ja keskittyä tarvittaessa. Mikään automaatti se ei kuitenkaan ole ja vaatii tekemistä satulan alla työskennellessään.

Satulan alla on vielä havaittavissa omanlaistaan kiireisyyttä laukka-ajoilta, mutta Danalla on mukavan avoin mieli oppia uutta. Se on alkanut myödätä paljon enemmän ohjissa kuin aiemmin, mutta töitä sen koulu-uran eteen on vielä tehtävä. Liikkeet ovat pitkät ja tahti vähän turhankin reilu. Sillä ei ole vielä hirveän hyvää rytmitajua vaan askeleet saattavat olla paikoitellen vähän epätasaisia. Laukka toki onnistuu hyvin kauniina, erityisesti lisättynä. Kokoaminen on vielä vähän hakusessa. Tamma hyppää hyvällä tekniikalla, mutta kuumuu helposti hypätessään tai esteitä tuijotellessaan. Välillä puomitkin tulkitaan miniesteinä, minkä takia Dana välillä tulkitsee maapuomin hypättäväksi. Harvemmin sellaisesta minipompusta putoaa, mutta selässä torkkuvampi ratsastaja saa siitä helposti sätkyt!

Maasta käsiteltäessä Dana on hyvin reippaasti mukana kaikessa. Jopa niin nopeasti että hennompi taluttaja saattaa joutua työskentelemään reilusti narun tai ohjien toisessa päässä. Tämän takia tammaa mieluiten käsittelee vain vanhemmat teinit ja niitä vanhemmat. Laukkaurallaan Danan kummankinpuoleiset jalat nostettiin sen vasemmalta puolelta vanhan tallin tapojen mukaan. Tamma saattaa siis vielä olla vähän hämmentynyt kun jalkoja nostetaan myös oikealta puolelta.

Muiden hevosten seurassa Dana on vilkkaahko ja leikkisä. Muiden naamassa se ei yleensä pörrää pakkomielteisesti. Yleensä. Toki silloin tällöin kahnausarpia ilmestyy. Tamma viihtyy paremmin nuorempien kuin vanhempien hevosten seurassa niiden energian ja säännöissä joustavuuden takia. Varsinaisena varsanvahtina se on kuitenkin aika surkea, sillä se ei malttaisi opettaa nuoremmilleen laumatapoja.

Historia

Temple Dancer syntyi muutaman hevosen omistaneelle syntysuomalaiselle Irma Alarinteelle hänen ensimmäisestä englannintäysiveritammastaan. Dana-kutsumanimen saanut nuori tamma ei kuitenkaan kovasta kahden kauden yrityksestä huolimatta ikinä saanut maiden-tason voittoaan pienen tiiminsä pettymykseksi. Irma ilmoitti myyntihevosestaan suomalaisiin ja ruotsalaisiin sosiaalisiin medioihinsa ja löysi ilokseen tammasta kiinnostuneen ostajan Suomesta.

Dana myytiin Sirppilän talliin. Automatka Suomeen oli pitkä, mutta kuljetusfirma tuli kilpailutettaessa halvimmaksi vaihtoehdoksi kun samassa autossa matkasi muitakin. Tamma oli kisaajana kokenut matkustaja ja matka sujui ilman suurempia ongelmia. Täysiverinen toimi uudessa kodissaan englantilaiseksi ratsuksi uudelleenkoulutettavana projektihevosena ratsastuskoulunopettajalle Tessa Sirpille, joka oli myös hevosen pääasiallinen hoitaja. Lopulta siitä päätettiin kuitenkin luopua kun tamman koulutus eteni hitaasti ja omistajalla ei ollut samaa määrää vapaata aikaa hevoselle annettavaksi. Tamma laitettiin taas myyntiin.

Täysiveritamma oli hädintuskin uuden omistajansa Ilari Vuorijoen budjetissa, mutta kun nuorella miehellä on kiire saada kisaratsu alleen niin sehän oli saatava. Dana muutti tällä kertaa saman valtion sisällä muutaman tunnin ajomatkan päähän etelään omakotitalon tontille nuorelle kilpailukaveriksi.

Kilpailu-ura ei kuitenkaan lähtenyt vaatimattomissa treenausoloissa äkkinousuun, joten Lukariksen Hevoskeskuksen tarjottua Danasta reilun summan kaupat sovittiin. Dana muuttaisi Lukarikseen jalostustammaksi.

Sukutaulu

i. Mind Music (evm) ii. Lost In The Moment (evm) iii. Lost In Time (evm)
iie. Mind The Music (evm)
ie. Hi Dancer (evm) iei. Hi Stranger (evm)
iee. Her Story (evm)
e. Heartsong (evm) ei. Indian Haven (evm) eii. Southern Joys (evm)
eie. Romantic (evm)
ee. New Latin (evm) eei. Ancient Greek (evm)
eee. New Satin (evm)

Sukuselvitys

i. Mind Music oli 171 cm korkea musta englantilainen täysiveriori. Sen laukkauraa voivoteltiin aikansa orin koon takia. Monet epäilivät orin kykyjä pysyä vauhdissa isojen liikkeittensä takia. Mind Music kuitenkin yllätti hyvän kilpailupäänsä ja taitavan jockeyn kanssa, mutta alueensa kärkikastiksi sitä ei oikein voinut kutsua.

ii. Lost In The Moment oli 172 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveriori. Se juoksi moitteettoman, joskin tavanomaisen laukkurin uran eikä usein päässyt ihan kärkisijoille. Palkintorahoja kuitenkin kertyi ihan hyvin ja oria käytettiin jalostukseen jonkin verran. Orin jälkeläisille periytyi suurta kokoa kohtuullisen luonteen kera mitä kehuttiin myös kahden ratsuksi päätyneen jälkeläisen kohdalla.

ie. Hi Dancer oli 169 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveritamma. Se toimi lähinnä jalostustammana muutaman nuoruusaikansa laukkalähdön jälkeen. Suvun tulokset riittivät siihen että tamman varsoilla oli kiitettävästi kysyntää ilman sen suurempaa laukkauraa. Hi Dancer periytti hyvää yhteistyökykyä jopa kymmenelle varsalle elinaikanaan.

e. Heartsong oli 159 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiveritamma. Se laukkasi uransa vähän huonommin, mutta oli suosittu sosiaalisessa mediassa kauniin värityksensä ja rakenteensa takia. Tamma esiintyi muutamassa katalogimainoksessa ja jotkut väittävät kivenkovaan nähneensä tamman ohimennen tv-mainoksessa. Heartsong oli luonteeltaan vilkas, mistä oli etuja valokuvausta varten. Ryhtiin sen sai helposti ja korvat pystyyn, mutta tamman kilpailu-ura jäi lyhyeen. Sen ulkonäkö ja somenäkyvyys takasi kuitenkin kohtuullisen jalostuskäytön.

ei. Indian Haven oli 165 cm korkea rautias englantilainen täysiveriori. Se laukkasi erittäin hyvän laukkauran saaden muutaman isomman kaliiperin voiton. Oria näkyi uransa aikana aina välillä mediassa ja sen urasta kirjoitettiin kirja. Ei se toki mikään maailman kärkinimi ollut tai voittanut muita kuin pieniä paikallisia rataennätyksiä, mutta paikallisesti se jäi monien mieliin pitkäksi aikaa. Orilla oli muutamia mielenkiintoisia tallitapoja, mutta laukkaradala sen käytöksestä ei ollut moitteita.

ee. New Latin oli 158 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiverintamma. Sen suku oli sen verran nimekäs ettei se nähnyt elinaikanaan laukkaratoja. Luonteeltaan tamma oli hyvin tavanomainen. Joskus sillä oli pieniä protesteja, mutta ei kukaan sitä minkäänlaiseksi ihmissyöjäksi voinut kutsua. New Latin jätti maailmaan huimat 12 jälkeläistä, joista monia käytettiin myös jalostushevosina.

Jälkeläiset
01.02.2022 - xx-o. Stepdancer LH - i. Legacy Stand
12.01.2023 - xx-o. Temple Run LH - i. Kian vs. 691 032 v€

Kilpailukalenteri

Laukkajaos

Danan laukkaura jäi statistiikkaan 11: 0-2-2-3 ja sen voittosummaksi kertyi 16 600 v€. 
02/2017 - Maiden 8 F Dirt - 4/10 - 1 200v€
03/2017 - Maiden 8.5 F Dirt - 7/7 
05/2017 - Maiden 11 F Turf - 2/6 - 4 000v€
06/2017 - Maiden 10 F Turf - 3/4 - 2 200v€
06/2017 - Maiden 10 F Dirt - 3/10 - 2 200v€
07/2017 - Maiden 11 F Dirt - 9/12 
07/2017 - Maiden 9.5 F Dirt - 5/10 - 600v€
08/2017 - Maiden 10 F Turf - 4/5 - 1 200v€
08/2017 - Maiden 9 F Turf - 4/6 - 1 200v€
09/2017 - Maiden 9 F Dirt - 6/11 
09/2017 - Maiden 10 F Dirt - 2/6 - 4 000v€
ERJ

04.08.2023 - Mäntykatve - 70 cm - 3/51
08.08.2023 - Mäntykatve - 70 cm - 5/51
11.08.2023 - Lilysong Ponies - 70 cm - 5/49
16.08.2023 - Lilysong Ponies - 70 cm - 5/49
19.08.2023 - Lilysong Ponies - 70 cm - 4/49

19.08.2023 - Lilysong Ponies - 70 cm - 3/49
NJ

05.09.2023 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - erikoisnäyttely - puoliveritammat - 9/9 - tuom. Terhi
PKK

10.09.2023 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Täysiveriset ja muut lämminveriset hevoset (ei pv eikä barokit*) - EO-Sert - tuom. jodochus

Päiväkirja

Danasta kerrottua, Sussu

Temple Dancer, tutummin Dana on entinen laukkahevonen, jonka Tessa osti ensin itselleen uudelleenkoulutettavaksi. Vieläkään Dana ei täysipäiväisesti tuntihevosen hommia tee, mutta se toimii hyvin reippailla kuskeilla, joten tekee silloin tällöin tunteja.

Hoitaessa Dana on vähän tammamainen ja saattaa hieman säpsyillä, mutta pääsääntöisesti tamma on ihan kiltti, kunhan hoitaja on rohkea, eikä välitä säpsyilystä. Kaikki varusteet Dana antaa laittaa ongelmitta ja se lähtee aina mielellään hommiin.

Ratsuna Dana on vielä kokematon, mutta se oppii nopeasti. Dana on vauhdikas menijä ja tuntuukin usein että tammalla olisi tuli hännän alla. Dana toimii hyvin simppeleillä koulutunneilla, mutta esteiden hyppääminen ja maastoilu on vielä toistaiseksi Tessan vastuulla, sillä niissä aktiviteeteissä Dana kuumuu aivan liikaa.

11.09.2020, Danan hoito-ohjeet, omistaja

Aikaisemmalla kotitallillaan Sirppilässä Dana työskenteli ratsastuskouluhevosena muutamalla tunnilla viikossa. Vaativana hevosena se oli kuitenkin vain ratsastusohjaaja omistajansa valvonnassa hänen oppilaillaan Se tarhattiin mieluiten riimu päässä kahdestaan temperamenttisen welsh cob -tamma Unnan kanssa ja sen karsinapaikka oli tallin keskeisellä paikalla.

Varusteista muistettavaksi sanottiin, että Danalle kannattaa laittaa pehmuste satulavyöhön ja karvaromaani satulan alle. Esteillä ja maastossa käytettiin suojia.

12.09.2020, Muutto, omistaja

Siinä se nyt oli. Ilari oli innoissaan henkilöauton takana olevassa trailerissa olevasta hevosesta. Nyt pääsisi tosihommiin ja muutamaa kisakutsuakin oli jo katseltu vähän sillä silmällä, että kunhan tamma kotiutuisi. Danan osto tapahtui aika nopeasti. Koronan takia pitkiä kahvituksia ei edes voinut pitää. Itse Sirppilän tilat olivat Ilarista erittäin inspiroivat ja nuori kyseli loputtomasti kysymyksiä itse rakennuksista ja niiden ylläpidosta... Aika heikoin tuloksin.

Itse koeratsastus sujui suht mutkattomasti tamma säikähti muutaman kerran maneesissa kolahduksen takia, mutta se ei miestä sen suuremmin pelottanut. Olihan hän kunnon kisaratsua vailla eikä mikään tädinkuljetin pärjäisi isoilla kentillä! Toisaalta englannintäysiverinen kiinnosti muutenkin estemielessä. Siksi tamma kelpasi enemmän kuin hyvin siitäkin huolimatta, että sen uudelleenkoulutus oli vähän vaiheessa ja kaupat tehtiin.

Lopulta auto saapui pihaan ja hevosta päästiin purkamaan trailerista ulos. Dana korskui ja hirnahti ulos päästessään eikä kenellekään jäänyt epäselväksi, että tamma olisi hyvä laittaa tarhaan heti. Riimu riisuttiin ja Dana pääsi purkamaan energiaansa. Tämä ilta tuskin menisi yhtä rauhallisissa merkeissä kun aiemmat.

12.09.2020, Byrokratiataivas, omistaja

Myöhemmin tietokoneella Ilari kävi Danan papereita ja rekisteritietoja läpi. Nimi.. Temple Dancer... Syntymäpäivä.. 01.01.2013.. Mies tuhahti. Täydellinen syntymäpäivä. Ainakin jos ei ole joululomia. Lopulta paperityöt olivat valmiit ja nuori katsoi tietokoneenruutua ajatuksissaan. Kunnes ajatus iski.

Ilari oli selvittänyt toissailtana paikalliset koulukisat läpi, joten mikä olisi parempi tason kokeilu ja treenauskohde kuin koulukisat?! Hän kirosi mielessään tulevaa työmäärää, mutta tällaisia haasteita varten hän toisaalta oli tehnyt tähän asti niin paljon töitä. Mies haki keittiöstä juotavaa ja vilkaisi ikkunasta ympärilleen katselevaa tammaa. Tästä se lähtisi.

Palattuaan koneelleen hän laittoi ilmoittautumiset muutamaan koulukisaan. Tämä voisi mennä hyvin tai.. noh, tammalla ei tainnut olla paljoa kokemusta kouluratsatsuskisoista? Tästä sitä ainakin tulisi. Mies sulki koneensa ja lähti tarkistamaan kisavarusteidensa kuntoa.

16.09.2020, Ensimmäiset koulukisat, omistaja

Kisapäivän aamu. Ilari ei todellakaan ollut tottunut vielä aikaisiin aamuihin kerätessään vaatteitaan kaapista. Mies asteli alas rintamatalon edustan rappuja ja kiersi kulman ympäri. Dana ei ollut odottamassa häntä. Eipä tietenkään tamma puuhaili kauempana kurkotellen lähipusikosta lehtiä aidan yli. Ilari kulki portista suoraan siirtotallin kyljessä olevaan pieneen huoneeseen ja keräili tamman aamurehuja. Mies rapisutteli rehuastianaan käyttämäänsä matalareunaista kuppia herättääkseen tamman mielenkiinnon. Ilaria ei kiinnostaisi kuluttaa aamuaan täysiverisen perässä juoksemiseen. Dana kääntyi siirtotallia kohden, mutta ei liikkunut lähemmäs. Ilari heilutteli rehuja kipossaan ja kaatoi ne lopulta karsinan sisäiseen kuppiin. Ai tämä olisi näitä päiviä.. Mies vei kuppia takaisin kuunnellen kuitenkin milloin tamma lähtisikin karsinaa kohden ja palasi sen jälkeen takaisin ulos sivuhuoneesta sulkien karsinan oven. Dana säpsähti ja nosti päänsä hetkeksi kupista kuullessaan äänen, mutta jatkoi syömistään.

Ilari pakkasi muutaman asian perheen autoon ja palasi takaisin karsinalle katsomaan jos tamma olisi jo syönyt. Nopean vilkaisun jälkeen hän haki harjansa ja meni karsinaan. Harjaus sujui pitkälti hyvin. Muutamia kertoja Dana reagoi milloin mihinkin, mutta pysyi kuitenkin kiitettävän hyvin paikoillaan vaikka olikin irti karsinassaan. Mitään haastavampia letityksiä mies ei kuitenkaan hevoselle tehnyt ja matka kisapaikalle voisi alkaa.

11.12.2020, Myrttisuon tuntifiilistelyt, omistaja

Olin etsinyt valmennusryhmää kohtuullisen ajomatkan päästä löytääkseni ratkaisun pahimpiin ongelmakohtiimme Danan kanssa. Tamman kanssa ei vaan sijoituspaikoille ylletty mitenkään, mikä oli rehellisesti sanottuna alkanut syömään itseluottamustani. Toisaalta en tiedä sitten että keskittyisinkö yhtä tarkasti perusjuttuihin jos olisin skoupikkaamman hevosen kanssa liikeellä. Vakioratsastustunnit olivat kyllä oman hevosen omistamisesta kaukana.

Ratsastuskouluksi valikoitui Myrttisuon yksityistalli, joka onnekseni otti vastaan myös ulkopuolisia ratsukoita ainakin toistaiseksi. Tallilla olisi karsinapaikkojakin vapaana nettisivujen mukaan. Hmm..

Danan lastaus meni vähän leikiksi kun jännitin uutta tallia ja että miten kemiat valmentajan kanssa sopisivat yhteen, mutta lopulta reiluhko automatka saatiin aluilleen. Ensivaikutelma paikasta oli parempi kuin odotin! Talli oli hyvin siisti ja moderni. Tunnin aika tuntui että tuli tehtyä töitä, mutta lopulta sen toki pääsee näkemään vasta kisakentällä.

Valmennukset

16.09.2020, Koulukisat, omistaja

Tamman ensimmäinen "työpäivä" oli virallisesti alkanut kun Ilari ajoi isänsä kanssa kisapaikalle. Merkinnät traileriparkkeerausta varten olivat aloittelevalle kisaajalle ilahduttavan selkeät ja paikkakin löytyi hyvällä välimatkalla toisiin autoihin. Mies tunsi kuitenkin jännityksen piston siitä miten tamma reagoisi ehkä jopa ensimmäisiin ratsastuskisoihinsa ja vielä enemmän sen ympäristöön ja hälyyn. Ilari kuitenkin hengitti syvään. Hänen jännityksensä ei saisi tarttua hevoseen. Ovi avattiin.

Dana oli tapansa mukaan hyvin hereillä ja katseli ympäriinsä. Muutaman askeleen jälkeen se hirnahti kuuluvasti kuuluttaakseen olevansa paikalla. Varustus oli kuitenkin helppoa kun hevosen mielenkiinto oli ympäristössä, joten satula ja suitset pitkälti unohtuivat. Ilari tiesi että tänä päivänä olisi kaikkein tärkeintä pysyä ja pitää tamma rauhallisena. Se tulisi olemaan haaste. Mies talutti tammaa kisa-alueen laitamilla ja antoi sen syödä halutessaan.

Lopulta tuli kuitenkin aika lähteä lämmittelyyn. Ilari priorisoi ravityöskentelyä aluksi saadakseen ylimääräistä turhautuneisuutta pois. Danalla oli nopea askel, mutta se kuitenkin oli yllättävän hyvin kuulolla ympäristöön nähden! Jos ei muuta niin työskentelyä häiriön alla oltiin päästy treenaamaan onnistuneesti. Itse kisasuoritus meni pitkälti samalla tavalla, mutta Ilari ei saanut tammaa tarpeeksi irtonaiseksi. Matala prosenttimäärä ei siis yllättänyt miestä kuten ei sijoituksitta jääminenkään. Onneksi tamman kanssa kuitenkin saatiin kisakoulutus hyvään alkuun.

09.10.2020, Kouluvalmennus, omistaja

Pandemia vaikutti vieläkin kisakentillä. Kyllä kisaamaan pääsisi, mutta ulkomaanmatkat olivat täysin poissa kuvioista. Ei sillä.. Eihän Ilari ollut mitenkään valmis Danan kanssa lähtemään edes lähialueelta pois. Rahanhukkaa näin kokemattomalle ratsukolle se olisi..

Ilari käveli perheensä talon kulman ohi ja kertasi päässään koulurataa, minkä aikoi kuvata etäkoulukisaan. Mies oli harjoitellut tamman kanssa tunneilla lähiratsastuskoululla, mutta saisi nähdä kuinka tehokkaasti ratsukko saisi opit käyttöönsä. Dana ja varusteet pakattiin traileriin ja lyhyt ajo lähiratsastuskoululle alkoi.

Itse rata lähti hyvin liikkeelle. Danan pää heilui hieman enemmän keskilinjalla ravatessa kuin Ilari olisi halunnut, mutta se oli videolla nyt. Alun siirtymä meni pääosin hyvin tamman malttamattomuudesta huolimatta. Dana piti kuitenkin rytmiään hyvin ja seuraava siirtymä sujui hyvin. Kokonaisuudessaan kimo liikkui vaatimattomanoloisesti ja tasaisesti, mihin oli hyvä olla tyytyväinen!

Kuvaus sujui nopeasti. Yllättynyt Ilari kelasi videotaan edestakaisin ja laittoi lopulta kameransa pois. Kentän vuokraa oli vielä jäljellä eli ratsukolla oli hyvä mahdollisuus treenata heikkoja kohtiaan vielä. Ilari rupesi hommiin ja aloitti kevyellä laukka työskentelyllä herätelläkseen jo kouluradalla lämmiteltyä Danaa. Lyhyen laukkatreenin jälkeen hän palasi ravityöskentelyyn saadakseen siiden vähän hallittua puhtia. Lisää energiaa siitä saatiinkin, mutta hillitty liike kärsi samalla. Mies otti loppukäynneille ja pohti miten lähtee kouluttajansa kanssa avaamaan tätä ongelmaa.

Kentän vuokrauksen lopuksi mies talutti täysiveristään ratsastuskoulun lähialueella saadakseen tammalle vaihtelua ja itsevarmuutta eri ympäristöissä.

17.11.2020, Kouluvalmennus, omistaja

Ilari alkoi tuntemaan pettymystä tammansa kanssa kisaamisesta. Toki tamma ei ollut mikään hienosukuinen koulupuoliverinen, mutta.. Helppo C -luokkien ei pitäisi olla miehen mielestä näin ylitsepääsemättömiä. Olikohan ratsukko edes oikeassa lajissa? Esteratsastuksessa valmentautuminen on ollut toistaiseksi hankalaa omien tilojen puutteen takia.. Mies selasi nöyrtyneenä nettiä löytääkseen valmennuksia. Myrttisuo..? Sinne ajaisi jonkin matkaa, mutta ehkä sieltä saataisiin selville juuri se mikä ratsukolta uupuu.

Mies kokosi ratsuaan myöhemmin tarhassa. Ehkä heidän kannattaisi keskittyä perusasioihin. Helppo C -vaikeustason radoillahan ei ollut kuin harjoitusravia, harjoituslaukkaa ja pysähdys.. Ja toki ne pidennykset. Danan ravia oltiin työstetty pidemmän aikaa jo. Toki se oli pitkälti karummannäköistä kuin puoliverisen, mutta siinä alkoi olemaan jo ideaa rytmistä. Raviaskeleen pidennys ei vaan sujunut vielä. Se meinasi lähteä usein käsistä. Rataohjelmassa mainittiin askelen pidentämisestä keventämällä. Ilari siis keskittyi siihen. Tamma meinasi välillä kyllästyä ja avuille vastaaminen hidastua, mitä mies yritti virkistää vaihtamalla suuntaa. Lopulta ratsukko kuitenkin päätyi vaihtamaan harjoittelupaikkansa ulos tarhasta kun naapurikarsinapaikan vuokraaja tarvitsi tarhaa ponilleen.

Ratsukko jatkoi maastossa pellonreunassa, mikä piristi silminnähden tammaa. Ehkä jopa vähän liikaa, mutta energiaa askelpituuden lisäyksistä puuttuikin! Mies harjoitteli tempomuutoksia vielä jonkin aikaa maastossa, kunnes laski jäähdyttelyn ajaksi käynnille. Mies koki oppineensa jotain. Saa nähdä miten se vaikuttaa lopulta kilpailukentillä.

05.12.2020, Kouluvalmennus, Myrttisuo / VRL-11290

Päivän valmennus koostui tänään aivan perustason tehtävistä. Maneesiin oli päätynyt vain yksi helpon tason ratsukko, joka lämmitteli alkutunnin huolellisesti itsenäisesti siirtymisillä sekä volteilla. Pyysin ratsastajaa keskittymään myös pysähtymisiin pelkän istunnan avulla, jotta hevonen olisi alkutunnista asti hyvin kuulolla myös painoavuille. Kun Dana vaikutti tarpeeksi vetreältä ja Ilari oli löytänyt hyvän keskittymisen työskentelyyn, pääsimme aloittamaan päivän tehtävät.

Danalla tuntui olevan tänään hieman ongelmia keskittymisen kanssa. Jatkoimme pysähdysharjoituksia, nyt myös ohjilla avustaen, ja ne yhdessä pidätteiden kanssa saivat tamman mielenkiinnon pysymään tehtävien suorittamisessa. Siirryimme pysähtymisten jälkeen tekemään erilaisia ravitehtäviä, kuten voltteja ja pääty-ympyröitä. Tarkoitus oli seurata hiekkaan piirrettyä ympyrää niin tarkkaan kuin mahdollista, ja pitää erityisesti huolta siitä, ettei hevonen lähtisi oikomaan. Dana kulki reippaasti eteenpäin, ja ratsastaja joutui tekemään töitä sen eteen, että hevonen pysyisi ympyrällä. Toistojen jälkeen ympyrät kuitenkin onnistuivat hyvin, erityisesti vasempaan kierrokseen. Lopputunnista teimme vielä kolmikaarista kiemurauraa, ja kiitos Ilarin hyvän ympyrätyöskentelyn, onnistui mutkittelu hyvin ja hevonen suoristui nopeasti tarvittaessa.

Loppuverryttelyt hoidimme ravissa ympäri maneesia. Danan tunti oli pienestä alun keskittymisen puutteesta huolimatta ollut hyvin tasaista suorittamista. Ilari oli tsempannut loppua kohden erityisesti sisäpohkeen kanssa, ja Danakin oli päässyt rentoutumaan peräänantoon saakka. Hienoa työskentelyä molemmilta! Verryttelyjen jälkeen pyysin ratsastajaa siirtymään pitkin ohjin käyntiin ja taputtamaan hevosta kaulalle hyvin menneestä tunnista. Tästä oli hyvä jatkaa ensi kuussa!

05.12.2020, Kouluvalmennus, Myrttisuo / VRL-11290

Ilari ja Dana olivat saapuneet hyvissä ajoin maneesiin. Pyysin ratsukkoa suorittamaan itsenäiset alkuverryttelyt pitäen huolta kuitenkin siitä, että ne sisälsivät monipuolisesti ympyröitä, siirtymisiä ja pysähdyksiä. Viime tunnilla olimme painineet keskittymisongelmien kanssa, joten tänään lähdimme heti alusta asti työskentelemään niin, ettei hevosella olisi yhtään tylsää hetkeä - mikä tietysti vaatisi myös Ilarilta erittäin intensiivistä keskittymistä koko tunnin läpi.

Lähdimme liikkeelle kolmikaarisesta kiemuraurasta, joka mentiin ensin kertaalleen läpi käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Dana tuntui olevan ihan hyvin kuulolla, eikä se lähtenyt turhaan oikomaan mutkissa. Pidimme kuitenkin ratsastajan kanssa tiukasti silmällä sitä, että hänen oma ryhtinsä pysyi hyvänä, lantio suorassa ja pohkeet tiiviinä. Jatkoimme kiemurauralla työskentelyä niin kauan, kunnes tehtävä näytti hyvältä ja hevonen liikkui suorassa.

Seuraavana lähdimme tekemään erilaisia laukkatehtäviä. Ensimmäisenä otimme muutaman laukannoston pitkän sivun alusta, ja lyhyillä sivuilla ratsukko puolestaan teki ravissa pääty-ympyrät. Nostot itsessään sujuivat hyvin, ja Ilari uskalsi käyttää juuri tarvittavan napakoita apuja, mutta hevosen askeleissa sen sijaan oli vielä parantamisen varaa. Tahti ei pysynyt tasaisena, eikä Dana oikein tuntunut itsekään saavan kiinni hyvästä liikkumisesta. Niinpä siirryimme hetkeksi aikaa keskiympyrälle laukkaamaan kumpaankin suuntaan, ja erityisesti Ilari sai nyt tehdä töitä sen eteen, että tahti pysyisi tasaisena ja hän itse ratsastajana myötäytyisi hevosen liikkeisiin.

Lopputunnista annoimme jo hieman väsyneen Danan ottaa kevyemmin ja teimme pohkeenväistöharjoituksia käynnissä keskihalkaisijalta uralle. Tässä vaiheessa tuntia Dana oli todella rentoutunut, ja se yritti itse hakea hyvää muotoa ratsastajan alla. Tamman takaosa teki erittäin hyvin töitä, ja hevonen väisti hyvin ratsastajan avuista. Onnistuneiden väistöjen jälkeen annoin Ilarille luvan siirtyä kävelemään uran sisäpuolelle pitkin ohjin. Ensi tunnilla keskityttäisi alusta asti tahdikkaaseen liikkumiseen sekä rytmin löytämiseen!

26.12.2020, Kinkunsulatusvalmennus, Iina

Valmennuksen tehtävä

Alkuun vapaata verryttelyä. Ratsastetaan kulmat huolellisesti ja kiinnitetään erityistä huomiota asetukseen. Reipasta käyntiä. Pitkillä sivuilla voi mahdollisesti pyrkiä asettamaan hevosta ulos tai sisälle. Voi tehdä pysähdyksiä tai voltteja, niin että käskyt alkavat mennä hevoselle läpi. Aloitetaan tehtävällä niin, että pitkällä sivulla oleva seitsemän puomin linja tullaan ravissa. Tämän jälkeen tehdään toisella pitkällä sivulla ympyrä jolla on kolme puomia. Kiinnitetään erityistä huomiota ratsun etenemiseen ravipuomeilla, välit ovat hieman pitkät.

Vaihdetaan suuntaa ja tullaan tehtävää toisesta suunnasta. Lisätään toiseen lyhyen sivun päätyyn voltti, jolla on matala kavaletti. Pyritään ylittämään puomit harjoitusravissa, mutta mikäli ratsun ravi ei sitä salli tai kyseessä on nuori hevonen, on parempi keventää puomeilla ja kavaletilla. Kun tehtävä on tultu muutamaan otteeseen onnistuneesti ravissa, nostetaan laukka ja tullaan koko tehtävää laukassa: seitsemän puomin linja pitkällä sivulla, lyhyellä sivulla voltti jossa kavaletti, ja ympyrä kolmella puomilla toisella pitkällä sivulla. Vaihdetaan vielä kertaalleen suunta ja tullaan koko tehtävää laukassa myös toiseen kierrokseen.

Kun tehtävä on suoritettu kaikkien osalta onnistuneesti muutamaan otteeseen, siirrytään jatkamaan laukkaa uraa pitkin. Tavoitteena on mennä niin sanottua ylämäki laukkaa, hevosen tulisi siis edetä kuin laukkaisi ylämäessä. Laukan on oltava lyhyttä, mutta etenkin takaa voimakasta. Kun laukka rullaa kaikilla hyvin, siirrytään raviin ja haetaan hevosia peräänantoon. Peräänantoa kannattaa hakea esimerkiksi ympyröillä asetellen tai kulmia erittäin tarkasti ratsastamalla. Ympyrällä tai vaikka kulmissakin voi yrittää liikuttaa hevosen takajalkoja ikään kuin pohkeenväistössä, tässä täytyy kuitenkin muistaa ulkopohkeen tuki!

Kun hevoset näyttävät vähintään yhtä hikisiltä kuin ratsastajansakin, voidaan siirtyä ravista käyntiin ja kävellä loppukäynnit pitkin ohjin. Hevosille kannattaa laittaa viimeistään loppukäyntien jälkeen fleeceloimi, etteivät ratsut pääse hikisinä paleltumaan. Hevosia voi halutessaan pesaista ja kuivattaa Röllimetsän tiloissa. Rehulasta voi ottaa melassia ja valmistaa ratsulleen melassivettä!

Ihailin rautiaankimoa tammaa, joka käveli rennoin askelin ratsastajansa Ilarin vielä säätäessä viimeistä jalustinhihnaansa paikalle. Dana tutkaili korvat pyörien maneesin nurkkia ja kentälle ilmestyneitä puomeja. Kun loputkin ratsukot olivat kerineet ohjat käsiinsä ja aloittivat alkuverryttelyt, oli Dana jo innokkaana työn touhussa Ilarin asettaessa sitä voltilla. Pysähdykset eivät olleet tämän tamman kanssa ihan niin täsmällisiä kuin olisi voinut toivoa, sillä ratsastajan jäädessä hiemankaan ohjaan kiinni pysähtymisen jälkeen otti tamma yhden tai kaksi peruutusaskelta. Dana oli kaikesta huolimatta hyvin kuulolla, ja siirryttäessä raviin sekä varsinaisen tehtävän pariin huomasi tamman syttyvän eloon. Seitsemän puomin linja ylittyi ratsukolta liidokkaassa ravissa, eikä Ilarille jäänyt tehtäväksi kuin istunnan ylläpitäminen sekä pienten puolipidätteiden teko ennen ensimmäisiä ja viimeisiä puomeja. Toisella pitkällä sivulla oli kolmen puomin ympyrätehtävä, joka meinasi mennä ratsukolla hieman pipariksi. Välit olivat niin pitkät, että tamma totisesti tuskaili askeltensa sovittamisen kanssa. Onneksi Ilari ymmärsi ohjata ratsunsa seuraavalla kierroksella hieman sisempään laitaan, jolloin askeleet alkoivat sopia väleihin melkein kuin luonnostaan. Tehtävään lisättiin vielä kavaletti ja voltti lyhyen sivun päätyyn, ja se sujui tältä kaksikolta mukavan letkeästi. Muutaman kerran Dana innostui kaasuttelemaan kavalettia kohti, mutta Ilari sai tamman hallintaan eikä Dana silloin päässyt tekemään kenguruloikkia. Laukassa tehtävä sujui kaksikolta hyvin siihen saakka, kun Dana tosissaan alkoi ottaa kierroksia kavaltetilla ja ympyrällä. Tamma heitti päätään ja Ilarilla oli täysi työ istua liikettä hiljemmäksi jäämättä tamman suuhun roikkumaan. Yhden kerran tehtäväsarja tuli kokonaisuudessaan oikein mallikkaasti, ja annoin ratsukolle luvan siirtyä ravaamaan siksi aikaa, kun muut vielä tulevat tehtävän kertaalleen. Ennen loppuraveja oli aika ottaa vielä uran myötäisesti ylämäkilaukkaa, ja tämä onnistui Danan kanssa melkein itsekseen. Tamman moottori hyrräsi kovaa tahtia, joten Ilarin tarvitsi vain valjastaa kiirehtiminen siten, että liike olisi voimakas ylös ja pienempi eteen. Kaksikko meni laukassa oikein mukavasti, ja jossain vaiheessa Dana alkoi jo rentoutua niskastaan ja unohtaa kuolaimessa roikkumisen. Loppuraveissa nähtiinkin oikein mukavan näköistä menoa tamman viimein rauhoittuessa työntekoon. Käynneissä Ilari kiitteli ja samalla myös kirosi, kuinka näinkin helposta tehtävästä saa äkkiä kokonaisvaltaisen kehotreenin. Sanoppa muuta, kinkunsulatusvalmennus siis toden totta hoitaa asiansa!

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen