First Champion Nimble Fingers

img img img img
Kuvien © Lithy (VRL-07127)
Virallinen nimi: Nimble Fingers
Kutsumanimi: Nimppu
Sukupuoli: tamma
Rotu: Hollanninpuoliverinen (KWPN)
Säkäkorkeus: 169 cm

Väri
Fenotyyppi: rautias
Syntymäaika: 04.02.2017
Ikä: 19-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Rekisteröintimaa: Suomi
Kasvattaja: Lithy (VRL-07127)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH17-012-0112, 
#PKK2307

Koulutustaso 
Rataesteet: 160 cm
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: ​​First Champion
Tavoitteet: KTK, ERJL, YLA,
5 jälk.

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä viidennessa arvostelutilaisuudessa 05.06.2020 päivänä 70 prosentin arviolla pistejakauksin 5 / 8 / 4 / 4 / 5 / 9 / 10 / 9.5 / 8.5 arvonimen First Champion.

Luonnekuvaus

Nimble Fingers, lempinimeltään Nimppu, on ratsastajansa peili niin hyvässä ja pahassa. Itsevarman rastastajan kanssa se hyppää hurjia estekorkeuksia ja epävarman ratsastajan kanssa kavalettikaan ei välttämättä ylity.

Kentällä Nimppu on omassa elementissään. Sillä on lopputtomalta tuntuva määrä rohkeutta hypätä korkeimpiakin esteitä. Nimpun kanssa kisaava ratsastaja on yrittänyt päästä tamman kanssa korkeusluokkiin niin kauan kuin kukaan tallilaisista muistaa. Varmaan heti kun mies pääsi tamman selässä ensimmäisen esteensä yli. Nimpulta ei puutu moottoria, mutta se yrittää toteuttaa ja oppia huonoistakin avuista ja tavoista. Sen koulutus on sen takia tarkkaan valvottua. Tamman keskittymiskyky on erittäin hyvä apuihin liittyen, mutta kisapaikalla yllättävät tilanteet jäävät helposti siltä huomaamatta.

Hoidettaessa Nimppu on miellyttävä ja hyväkäytöksinen tamma. Sillä ei ole erityisiä pahoja tapoja, mutta tallissa ollessaan se hermostuu isoista muutoksista. Esimerksi uudesta karsinasta, uusista karsinanaapureista ja uusista rutiineista. Tammalla on tapana seurata ihmisiä irtiollessaan, joten sen ulkoa hakeminen onnistuu luonnostaan helposti.. Ainakin jos laitumella ei ole useita ihmisiä samaan aikaan. Tamma saattaa innostua aitauksen ulkopuolella juoksevista ihmisistä ja eläimistä ja juosta niiden vierellä.

Laumassa ollessaan tammalla on tapana omia varsoja ja nuoria hevosia suojatikseen. Se saattaa aiheuttaa hämminkiä varsattomana tamma ja varsa -laitumella, joten sitä pidetään laitumella mieluiten ilman varsoja muiden tammojen kanssa.

Historia

Syntyi osittain samoille omistajille Sheen Stud:iin. Muutti omistajineen Lukariksen Hevoskeskukseen myöhemmin.

Sukutaulu

i. Superior Grade
Satisfaction
ii. Ace of Spades (evm) iii. Baldemar (evm)
iie. Kemena (evm)
ie. Sancha (evm) iei. Admiral (evm)
iee. Hot Spare (evm)
e. First Champion
Donatella ERJ-II
ei. Adonis (evm) eii. Damario (evm)
eie. Shoshana (evm)
ee. Saturnina (evm) eei. Bernando (evm)
eee. Aintzane (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Kuinkas kuvailla hollantilaista Ace of Spades -nimistä oria... Se on herkkä, musta ja pääasiassa kiltti. Rohkeutta puoliveriseltä ei myöskään puutu ja sen huomaa vauhdista, korvien asennosta ja muutenkin varmasta olemuksesta. Rohkeuttaan hevonen ei voi esittää, ainakaan pitkään, joten Ace of Spades jätettiin lyhyen kisauran jälkeen jalostuskäyttöön. Ori ylsi urallaan 160 cm luokkiin rataesteillä ja se periytti luonnetta ja lahjojaan hyvin varsoilleen.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914 (muokannut Lithy)

iii. Belgialainen puoliverinen Baldemar saapui Alankomaihin kolmevuotiaana naapurimaasta Belgiasta. Alankomaissa rautias sijoittui lähellä Bredan kaupunkia sijaitsevaa kilpatallia, jossa se koulutettiin alusta alkaen, sillä saapuessaan se osasi juuri ja juuri riimussa käyttäytyä. Baldemar oli onneksi luonteeltaan hyvin fiksu ja rohkea alusta alkaen, joten 166cm orin kanssa ongelmaksi kouluttamattomuus ei muodostunut. Baldemar kisasi 140cm korkeilla esteillä hienosti useammankin kisakauden, opettaen kisojen saloon myös muutaman kisanoviisin tänä aikana.

iie. Kemena on periyttänyt mustan värinsä kaikille viidelle varsalleen. Tämä mahtava emätamma kisasi neljä kautta esteillä, mutta vain ulkokentillä – vierailla sisäareenoilla se tuntui menevän aina ihan lukkoon ja kieltoja tuli useita. 162cm korkea tamma suoritti kuitenkin ongelmitta yli metrin radat puhtaasti. Siitoskäyttöön siirtyessään se vaihtoi uraa myös enemmän maastoratsuksi, jossa tämä selväpäinen tamma toimi hyvin.

kirjoittanut Veera R.

ie. Erityisen kaunis ruunikko Sancha tamma. Se on hollanninpuoliverinen ja kiltti, kuin mikä. Jos ei olisi kyse kilpahevosesta tai kilpahevossukuisesta tämä pakkaus saattaisi asustaa jopa ratsastuskoulussa. Rakenne tammalla on melko täydellinen esteille, vaikkakin siinä selvästi erottuu vaunuhevospiirteitä, jotka periytyvät emältä, joka on vaunu/estehevonen.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914

iei. Admiral aloitti kilpailu-uransa vasta 9-vuotiaana. Orin omistaja laittoi oriaan valmiiksi hyvin rauhassa ja muun muassa aloitti sen kanssa ratsuasioiden treenaamisen tosissaan vasta 6-vuotiaana. Toiset hieman epäilivät 168cm orin ratsutusta niin myöhään, mutta ruunikkoa oli käsitelty tänä aikana niin paljon muutoin, ettei ratsastajan selkään nousu aiheuttanut siinä juuri reaktiota. Ori kisasi omistajansa kanssa kouluratsastuksessa ja lainaratsastajan kanssa estepuolella, päästen monesti ihan sijoitusten tuntumaan, mutta vain muutamasti sijoituksille kilpakumppanien ollessa heidän luokissaan osaavampia.

iee. Rautias tamma nimeltään Hot Spare – voisiko parempaa enteillä jo näillä tiedoilla? 164 cm korkea tamma tuppasi olemaan joskus oikein tulta ja tappuraa karsinassaan, mutta käytävällä hoidettaessa lauhkea kuin lammas. Oman arvonsa tunteva leidi vaati kuitenkin tarkat tallirutiinit ja jos niistä poikettiin, niin protestointi jumittamisena, kuopimisena tai metelöintinä oli varmaa. Ratsuna se ei ollut mitenkään herkkä – ennemminkin jukuri, joka saattoikin yhtäkkiä nähdä mörköjä siellä sun täällä. Vaunujen edessä tamma oli paljon miellyttävämpi, mutta joskus hieman uhkarohkeakin luottaessaan ohjastajaansa.

kirjoittanut Veera R.

ei. Adonis on upeansävyinen 170 cm korkea voikko ori. Väritystään se periytti myös usein varsoille, mutta myös vaaleansävyinen muu väri periytyi välillä varsoille. Estehevosena puoliverinen kilpaili muutaman vuoden 140 cm korkeissa, mutta sitä haluttiin varjella loukkaantumisilta joten ori pääsikin jo vain kahden vuoden kisauran jälkeen siitoskäyttöön. Kotona perheen nuorin, 17-vuotias tyttö sai sen harrasteratsuksi kotioloihin ja pieniin kilpailuihin.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914 (muokannut Lithy)

eii. Hollanninpuoliveriori Damario oli poikansa tavoin voikko, mutta sitä muutaman sentin korkeampi, eli 172 cm. Ori kisasi kotimaassaan Alankomaissa menestykkäästi 160cm esteradoilla kasvattaja-omistajansa Aad Mulderin kanssa, joka antoi orin kilpauran päätyttyä siitoskäyttöön tuttavansa tallille. Kilpauran loppumisen syynä oli orilla todettu lievä nivelrikko, joka ei siitoskäyttöä kuitenkaan estänyt. Mulder ei kasvattinsa omistajuudesta kuitenkaan koskaan suostunut luopumaan, vaan kävi suosikkioriaan tervehtimässä, tasaisin väliajoin.

eie. Shoshana oli rakenteeltaan siro ja ulkomuodoltaan kaunis. Korkeutta sillä oli arviolta 165 cm, joten ihan pieni sekään ei ollut, vaikka sille oriksi valittiinkin Damario sen koon vuoksi. Isoilla valkoisilla sukilla ja isolla päämerkillä varustettu rautias tamma oli painotukseltaan estehevonen, mutta sen vakioratsastajat kehuivat sen olevan helposti motivoitavissa myös sileällä näyttämään parhaat puolensa. Shoshana sai kaksi varsaa, joista Adonis oli ensimmäinen, toinen jäi sen viimeiseksi tamman ja varsan menehdyttyä komplikaatioihin varsomisessa.

kirjoittanut Veera R.

ee. Rautias, hieman sabino-kuvioinen tamma Saturnina on esteillä reipas ja koulussa hiukan laiskahko tapaus. Soveltuu silti hyvin molempiin. Harmiksemme tämä tamma ei sabinokuviotaan periyttänyt ainakaan omille varsoillensa. Toivotaan, että varsat sitten voisivat joteinkin pienesti sitä periyttää.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914

eei. Bernando ei ollut kovin tunnettu ja sitä käytettiinkin vain hyvin vähän pienellä alueella, niin sanotusti tuttujen kesken. Rautias ori ei ollut kilparadoilla juuri pyörinyt, mutta oli kyllä harrastelijaomistajansa kanssa jonkin verran valmentautunut koulussa ja esteillä. Luonteeltaan se oli hyvin lauhkea käsiteltävä ja astutukset se hoiti herrasmiehen tavoin luomuna laitumella erittäin hyvillä tiinehtymisprosenteilla. Bernandolla oli korkeutta 164cm, mutta kaikki sen jälkeläiset ovat kasvaneet isäänsä korkeammaksi, vaikka emätamma olisikin ollut oria pienempi.

eee. Väritykseltään musta Aintzane oli kakkospalkinnolla kantakirjattu tamma, jolla ratsastivat vain tallin parhaat ratsastajat. Tamma oli hyvin herkkä ratsu ja vaati kohtelua silkkihansikkain, muutoin hän saattoi jättää ratsastajan jälkeensä ja suorittaa loput treenit omatoimisesti epätoivoisten yrittäessä sitä rauhoitella kiinni saadakseen. 159cm korkealla tammalla oli kuitenkin niin paljon kapasiteettia ja vetoa esteille, ettei sen kanssa luovutettu aivan heti. Aintzane käväisi näyttämässä taitojansa kilpakentillä sen verran, että todisti kykynsä ja siirtyi sitten leppoisampaan siitostamman elämään. Viimeisimpien varsojen kohdalla sillä alkoi tulemaan tiinehtymisongelmia, eikä astutus edes laatutavaraa tuottavalla Bernandolla onnistunut enää toistamiseen.

kirjoittanut Veera R.

Jälkeläiset
06.06.2019 - KWPN-t. Obsidiaan LH - i. Melanges Kerthos

Kilpailukalenteri

PKK
Sertit: 1 EM

(laukkakuva)
09.07.2017 - Niiranvaaran oriasema - Muu kuva: Riekkumista - Loci - KM, EM Tausta
"Hieno, omaperäinen ja pehmeä väritystyyli. Tausta onnistunut, kaunis ja sarjakuvamainen. 
Lisäämällä hieman yksityiskohtia olisi mielestäni KP:n arvoinen."
ERJ (46 sij.)
 
16.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 140 cm - 1/50
20.05.2020 - Tuontikeskus Vertigo - 140 cm - 1/50
02.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
05.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
07.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
09.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
12.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 1/30
12.06.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
14.05.2020 - Delmenhorst - 150 cm - 2/27
22.05.2020 - Silver Hoof - 150 cm - 5/25

21.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 6/40
21.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 1/40
22.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 6/40
22.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 2/40
25.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 5/40
26.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 3/40
28.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 3/40
29.05.2020 - Lallybroch - 150 cm - 5/40
05.06.2020 - KK Bailador - 140 cm - 7/57
16.06.2020 - KK Bailador - 140 cm - 2/57

17.06.2020 - KK Bailador - 140 cm - 3/57
27.06.2020 - KK Bailador - 140 cm - 2/57
30.06.2020 - KK Bailador - 140 cm - 6/57
03.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 3/43
04.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 3/42
11.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 6/42
16.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 6/43
20.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 4/42
22.08.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - 150 cm - 3/43
02.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 1/41

08.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - 110 cm - 6/41
07.08.2020 - Lallybroch - 150 cm - 3/16
17.09 2020 - Nessinjärven kilpailukeskus - 110 cm - 1/40
01.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 2/30
06.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
07.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
08.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 1/30
09.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
11.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 5/30
13.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30

17.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 2/30
18.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 3/30
23.10.2020 - Dare Stable - 150 cm - 1/30
02.10.2020 - Kilpakeskus Chermia - 120 cm - 1/28
07.10.2020 - Kilpakeskus Chermia - 120 cm - 4/28

09.10.2020 - Kilpakeskus Chermia - 120 cm - 2/28

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen