Virallinen nimi: Mans Cara Mia Kutsumanimi: Kara Sukupuoli: tamma Rotu: Australianponi Säkäkorkeus: 128 cm Väri Genotyyppi: Ee/aa Fenotyyppi: musta Merkit: piirto |
Syntymäaika: 06.07.2017 Ikä: 15-vuotias Syntymämaa: Australia Rekisteröintimaa: Australia Kasvattaja: Oliver Mann (evm) Maahantuoja: Lithy (VRL-07127) Omistaja: Lithy (VRL-07127) Rekisterinumero(t): VH20-164-0001, PKK5312 Koulutustaso Kenttäratsastus: CIC1 Kouluratsastus: Helppo A Esteratsastus: 105 cm Painotuslaji: Kenttäratsastus Meriitit: First Champion, KERJ-II, YLA3 Tavoitteet: KTK, 5 jälk. |
Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä neljännessä arvostelutilaisuudessa 23.05.2020 päivänä 67,222 prosentin arviolla pistejakauksin 6.5 / 6.5 / 5.5 / 5 / 10 / 6 / 3.5 / 10 / 7.5 arvonimen First Champion.
Palkittu Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa 31.05.2022 päivänä KERJ-II -palkinnolla pistein 6 + 40 + 16 + 20 + 10 = 92 p.
Palkittu Virtuaalisessa Yleislaatuarvostelussa 31.08.2022 päivänä YLA3 -palkinnolla pistein
20,5 + 16,5 + 20 + 14 + 6,5 = 77,5 p.
Mans Kara Mia, lempinimeltään Kara, on huolella kasvatettu ja helposti käsiteltävä tamma. Sen lempeä luonne hurmaa monet vauvasta vaariin. Sillä onkin muutamia tuttuja, jotka käyvät tallilla vain sitä tapaamassa. Hoitajahauissa Kara ei ole ikinä jäänyt ilman useita hakemuksia. Tamma on oikea unelma käsitellä missä vain! Oli se sitten kotitallilla, luonnossa tai kisapaikalla.
Hoidettaessa Kara on niin miellyttävä, että hoitaja saattaa unohtaa harjanneensa tamman! Se on hyvin hiljainen ja ennakoiva, eikä anna itsestään dramaattista kuvaa tallissa. Joskus varusteita puettaessa se saattaa laskea päätään. Tämä on näkökulmasta riippuen joko helpotus tai suitsien pukemista hankaloittavaa tamman pienen koon vuoksi. Suurempi hoitaja toki tottuu pidemmän päälle nostamaan Karan päätä ennakoiden. Tammalla ei ole preferenssejä sille kuka sen ympärillä häärää. Kaikenlaiset aikuiset ja lapset saavat saman lempeän kohtelun. Toki hiljaisuudella on omat puolensa. Tamma tutkii mielellään ponille ulottuvissa olevia välipaloja, joista erityisesti banaanit häviävät parempiin suihin!
Ratsastettaessa Kara on mukavan pehmeä ja yllättävän korkealiikkeinen niin pieneksi poniksi! Tamman kanssa keskitytään hyvään tahtiin radalla ettei jalkojen nostelu kävisi liikaa kellon päälle maasto- tai rataesteillä kisoissa. Toisaalta näyttävät liikkeet ei ole tamman suurimpia haasteita. Karalla on taipumus laskea päätään helposti ja venytellä niskaansa, minkä takia sen kanssa on hyvä olla tarkkana ohjasotteista. Muuten erityisesti tamman hyppyihin on vaikea päästä mukaan. Ryhmätilanteessa, esimerksi maastoretkillä, Kara usein asetetaan joukon etupäähän. Lähinnä sen takia että tamma pysyy siellä vähän paremmin hereillä ja keskittyneenä.
Laumassa on harvoin tarkkaavaisempaa tammaa kuin Kara. Se on tyypillisesti ensimmäisiä, jotka huomaa pienenkin liikeen laitumella. Tamma toimii parhaiten tutussa laumassa ja tuppaa tarkkailemaan kauempaa ja jännittämään uusia tai vaihtelevia hevosia laumassaan. Tarhattuna se jättää pääasiassa viereiset tarhassaolijat huomiotta. Uuden vuoden aikana tammaa pidetään sisätiloissa, koska sillä on taipumus mennä kasvien suojaan muuten.
Mans Kara Mia syntyi Australiaan pienimuotoiseen yhden miehen ponisiittolaan. "Karan" kasvattaja Oliver Mann on kasvattanut ja myynyt emälinjastaan jo useita hevossukupolvia. Tamma kasvatettiin hyvällä kokemuksella nuorille ratsastajille kisaponiksi ja lupaava Karasta tulikin. Jopa niin lupaava, että siitä tuli nuoresta iästään huolimatta useita myyntitarjouksia ulkomailta asti! Kara päätettiin myydä, jolloin se päätyi Ratsastuskeskus Lukarikseen toteuttamaan sille kaavoiteltuja haaveita.
i. New Classic (evm) | ii. Demonson (evm) | iii. Fletcher (evm) |
iie. Trailblaze (evm) | ie. Clary (evm) | iei. Mate (evm) |
iee. Rikarda (evm) | ||
e. Mans Discovery (evm) | ei. Bolero (evm) | eii. Thunder (evm) |
eie. Teak (evm) | ee. Mans Gwendolyne (evm) | eei. Mans Mister Mars (evm) |
eee. Brown Babe (evm) |
Sukuselvitys
i. New Classic oli rautiaankimo australianponi, jonka säkä roikkui nippa nappa rotumääritelmän sisäpuolella, 142 cm. Orista oli tarkoitus tulla gymkhana ratsu lapsille, mutta kasvattaja tuli toisiin aatoksii sen isän menehdyttyä yllättäen. Siittola tarvitsi uuden orin joka tapauksessa, ja tällä tavalla se hoituisi helposti. Classy koulutettiin kuitenkin perinpohjaisesti ja sillä alettiin kisata vähän sitä sun tätä, gymkhanasta kenttäratsastukseen, siitosuran yhteydessä. Kimo osoitti monipuolisuutensa, ja oli tämän vuoksi myös suosittu siitoksessa jo nuorena. Se sai siis kohtalaisen monta varsaa ennen kuin vanhuuden vaivat lopulta veivät sen korkeassa 32 vuoden iässä vihreämmille laitumille.
ii. Demonson oli ruunikonkimo, karvan alta 130 cm korkea, australianponi. Se kilpaili kenttäratsastuksen CIC1 luokissa kokeneen junnun alla, ja välillä hieman pienemmissä luokissa lasten ratsuna. Luonteeltaan Demo oli käsiteltäessä hieman ärhäkkä, mutta ratsuna oikein rento ”Kaikki käy” -tyyppi. Loukkaantuminen lopetti kimon kisauran sen ollessa vain 10, ja ori siirtyi siitoseläimeksi. Demo ei kuitenkaan ehtinyt astua kuin seitsemän tammaa, kun aortan repeämä vei sen yllättäen ennenaikaiseen hautaan. Tammoista kaksi jäi tyhjäksi, loppujen lopuksi kimo sai vain viisi varsaa, joista yksi oli ori, Demon vaikutus jalostuksessa jäi siis erittäin vähäiseksi.
ie. Clary oli 120 cm korkea australianponitamma, väriltään erittäin erittäin tumma rautias. Se oli enimmäkseen omistajansa maastoilukaveri ja pihakoriste, sekä naapurin lasten satunnainen ratsastelukaveri. Kun omistaja joutui terveydellisistä syistä luopumaan Clarystä päädyttiin se myymään ensin näille naapureille. Herttainen rautias oli kuitenkin kuin epäonnen magneetti, sillä myös uudet omistajat joutuivat luopumaan siitä terveydellisistä syistä, onneksi paljon lievemmistä kuin edellinen. Rakenteeltaan kaunis Clary päätyi pieneen ponisiittolaan, tarkoituksenaan tehdä lapsille sopivia ratsuja. Välillä se kävi esiintymässä markkinoilla ja tapahtumissa, tamma selvästi nautti lasten huomiosta ja sopi tehtävään kuin naputettu. Varsat, joista viimeisen se sai 20 vuotiaana, kasvoivat kaikki huomattavasti emäänsä korkeammiksi, ja sitä yhdistettiin varmuuden vuoksi melko pieniin oreihin. Tamma lopetettiin 29 vuotiaana yleiskunnon heikettyä merkittävästi sairauden myötä.
e. Emänsä tavoin Mans Discovery, Disco, syntyi eli ja kuoli saman omistajan katon alla. Vaikka kasvattaja tiesi, etteivät kaikki Leeroyn varsat olleet enkeleitä, hän päätti toteuttaa yhdistelmän. Luottotammalinja ei taaskaan pettänyt, voimakkaasti kulottuva musta tammavarsa oli vain vähän kiukkuinen, sopivan tammamainen ja ponimainen samaan aikaan. Säpäkkä ja rohkea 119 cm korkea eläin soveltui kenttäratsastukseen ja gymkhanan nopeuslajeihin kuin nenä päähän, ja toimikin molemmissa erinomaisesti niin kokemattomien lapsien kuin kokeneiden junnujenkin ratsuna. Kävipä se seuraamassa isänsä kavionjälkiä myös näyttelykehän tähtenä aina silloin tällöin. Siitosuralleen se siirtyi pahan kaatumisen jälkeen, kasvattaja ei halunnut linjan katkeavan, kun sille oli näinkin hieno jatkaja olemassa. Pitkä ja tuottoisa siitosura päättyi tamman menehtyessä varsomiseen tamman ollessa 23 vuotias.
ei. Bolero, espanjalainen tanssi ja musiikin tyylilaji. Kuinka osuva nimi se olikaan tälle kiiltävälle punarautiaalle orille, joka lumosi katsojia näyttelykehässä ja kouluradoilla rauhallisen tahdikkaalla askelluksella. Herrasmiehenä tunnettu Leeroy kisasi aina satunnaisiin VaA luokkiin saakka aikuisen ratsastajan kanssa, vaikka säkää löytyikin vain 135 cm. Kun punainen ori siirtyi siitokseen, ei sen omistajalle tullut yllätyksenä, että kysyntää oli runsaasti. Ori jätti runsaasti kauniita ja kauniisti liikkuvia varsoja, mutta myös huteja. Vaikka Leeroy itse olikin herrasmies, sen varsoista tuli välillä punaisia pikku paholaisia. Ori siirtyi ajasta ikuisuuteen, kun vammasta syntynyt niveltulehdus alkoi vaivata sitä, ja mielekäs kivuton elämä kävi mahdottomaksi.
ee. Mans Gwendolyne, tutuille Gwen, eli koko elämänsä yhdellä ja samalla omistajalla, joka oli samalla sen kasvattaja. Vaaleanrautias syntyi australialaisella tilalla, jonka toimintaperiaatteena oli kasvattaa ratsuja lapsille. Gwen oli pieni poikkeus siittolan yleiseen käytäntöön, sillä sen isä oli tilan kasvatti ja emä ulkopuolinen liisaus. Yhdistelmä oli kuitenkin tarkkalla ammattiosaamisella harkittu, ja lopputulos toivotun kaltainen. Gwen koulutettiin huolellisesti, ja sillä kisattiin gymkhanassa, jossa tamma suoriutui etenkin ketteryyttä vaativissa tehtävissä erinomaisesti. Kun sen vakioratsastaja loukkaantui, keksi omistaja kouluttaa tamman myös ajoon, ja vaaleanrautias pääsi esiintymään hieman isompienkin ihmisten kanssa valjakkoajossa. Suurta menestystä ei kummastakaan lajista tullut, mutta kasvattaja oli tyytyväinen tuotokseensa, tamma päätyi jatkamaan sukuaan yhteensä yhdeksän varsan verran. Gwen menehtyi käärmeen puremasta seuranneisiin komplikaatioihin alle 20 vuotiaana.
kirjoittanut Anarchy
Jälkeläiset
01.01.2020 - austp-o. LH Dearest Oliver - i. Mr. Steve
25.06.2022 - austp-t. Carissmia LH - i. Mr. Steve
KERJ (40 sij.) 09.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - CIC1 - 2/40 27.04.2020 - Vaalama - Helppo - 6/50 28.04.2020 - Vaalama - Helppo - 2/50 13.5.2020 - Viljalehto - CIC1 - 6/38 20.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - CIC1 - 6/50 21.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - CIC1 - 5/50 24.05.2020 - Farbranch Irish Draughts - CIC1 - 7/50 14.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 5/50 15.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/50 16.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 4/50 18.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 7/50 25.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/50 30.05.2020 - Syyn Kartano - CIC1 - 5/40 11.06.2020 - Farbranch Irish Draughts - CIC1 - 5/40 01.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/50 05.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 2/50 06.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 1/50 08.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 5/50 12.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 1/50 13.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 7/50 30.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - CIC1 - 3/50 01.06.2020 - Syyn Kartano - CIC1 - 1/40 09.06.2020 - Syyn Kartano - CIC1 - 2/40 29.05.2020 - Cloudfield - CIC1 - 7/50 21.05.2020 - Vaalama - CIC1 - 3/43 07.06.2020 - Vaalama - CIC1 - 2/43 15.06.2020 - Syyn Kartano - CIC1 - 3/39 05.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Helppo - 5/50 19.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Helppo - 6/50 30.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Helppo - 6/50 07.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - helppo - 4/50 12.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - helppo - 1/50 22.07.2020 - Viljalehto - CIC1 - 3/30 29.07.2020 - KK Bailador - CIC1 - 4/17 31.07.2020 - KK Bailador - CIC1 - 2/17 20.07.2020 - Ruskavaara - CIC1 - 2/26 24.07.2020 - Ruskavaara - CIC1 - 1/26 21.08.2020 - Kilpailukeskus Lupin - CIC1 - 4/50 23.08.2020 - Kilpailukeskus Lupin - CIC1 - 2/50 12.08.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Helppo - 6/48 |
NJ (vanhempi rakenne) 29.06.2020 - Haltiasalo - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Piirretyt ponit - 3/3 - tuom. Terhi 16.07.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Ponitammat - 3/3 - tuom. Terhi (uudempi rakenne) 07.09.2023 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - erikoisnäyttely - harvinaiset ponitammat - 8/10 - irtoSERT - tuom. Terhi |
VSN 17.10.2022 - Adina - Piirretyt harvinaiset ponit - 2/2 - tuom. Spookiness 30.10.2022 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Piirretyt tammat - 8/12 - tuom. Anne 27.08.2023 - Lilystar Ponies - Piirretyt ponit - 7/7 - tuom. Dee |
PKK 01.09.2023 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Ponit - EO-sert - "Hyvät leimat. Ohut ja lyhyehkö kaula, rodunomainen runko. Pienenlaiset kaviot, erit. tj heikkorakenteiset." - tuom. ScrewDriver 10.09.2023 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Ponit - EO-Sert - tuom. Marjahilla 05.07.2024 - Stable Misang - rakenne: Ponit - EO-Sert - tuom. Marjahilla |
20.12.2023, Ponikantakirjan kantakirjaustilaisuus, Lithy
Osallistui kantakirjaustilaisuuteen jääden palkinnotta pistein 11 + 13 + 13 + 12 = 49 p.
02.09.2020, Valmennuspäivä, Jenna
Lounastauon jälkeen oli vuorossa vielä Karaksi kutsuttu musta poni tamma, jonka kanssa saisin puuhata mitä halusin. Nuoren tamman kanssa oli kuulemma edellisenä päivänä hypätty, joten suljin sen samantien pois listalta. Pikku tamma antoi näppärästi kiinni ja kulki kauniisti vierellä talliin, jossa harjailin sen kaikessa rauhassa oikein pitkän kaavan mukaan. Tamma rentoutui silminnähden harjailusta. Lähes tunnin verran kulutin tamman harjaamiseen ja samalla pohdin, että mitähän tänään tehtäisiin. Ponilla en ollut ratsastanut moneen vuoteen, joten kokemus kai olisi sekin. Päädyin kuitenkin juoksutukseen, joten varustin tamman kapsonilla ja suojilla.
Talutin tammaa kenttää kohden, mutta siellä näytti olevan jo lähes tungosta, joten siirryimme sittenkin maneesiin, jossa oli vain yksi kouluratsukko. Alkuverryttelyksi taluttelin Karaa ympäri maneesia ja pyysin siltä pysähdyksiä sekä muutamia siirtymisiä raviin. Kara liikkui tahdikkaasti mutta siirtyi myös sujuvasti käyntiin tai pysähdykseen niin pyydettäessä. Kun olin saanut tamman mukavasti lämmiteltyä kysyin ratsastajalta, oliko hänellä toivetta, että missä kohtaa olisimme. Vastauksen perusteella siirryin Karan kanssa C-päätyyn ympyrälle, toki niin, että ratsukko pääsisi kiertämään meidät uraa pitkin. Jätin Karan seisomaan avoimelle puolelle siirtyessäni itse ympyrän keskelle. Kun tamma sai luvan lähteä käyntiin, aktivoin sitä pariin kertaan käyttämään paremmin takajalkojaan mutta muutoin tamma kulki hyvin ilman suurempia ongelmia. Ympyrällä otettiin myös siirtymisiä käynti-ravi, käynti-laukka, laukka-ravi ynnä muita ja suuntaa vaihdettiin usein. Karan alkaessa kevyesti puuskuttamaan parin kymmenen minuutin jälkeen päätin lopettaa, jottei tammalle jää huono fiilis harjoituksesta. Loppuverryttelyksi taluttelin tammaa jälleen ympäri maneesia.
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen