LH Aristocratia

img img img img img
Kuvien © Benny de Ruiter, lupa
Virallinen nimi: LH Aristocratia
Kutsumanimi: Rissa
Sukupuoli: tamma
Rotu: Trakehner
Säkäkorkeus: 167 cm

Väri
Genotyyppi: EE/aa/Gg
Fenotyyppi: (Mustan)kimo
Syntymäaika: 02.06.2021
Ikä: 2-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Kisaaja: valitaan ratsukoulutuksen 
jälkeen
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH21-021-0078

Koulutustaso 
Kenttäratsastus: CIC3
Painotuslaji: Kenttäratsastus
Tavoitteet: KEV, KERJL, YLA, KTK

Luonnekuvaus

Jokainen pelkää jotakin. Rissa pelkää shetlanninponeja. Kaikki muut rodut ovat ihan okei, ei ongelmia, mutta shetlanninponit. Sellaisen nähdessään tamma alkaa välittömästi peruuttamaan, pyrkii kääntymään ympäri tai ihan vähintään haluaa useamman metrin hajuraon mokoman kauhukuvajaisen ohittamiseen.

Shetlanninponipelko tuntuu kahta huvittavammalta, kun tamma on muuten niin hurjan järkevä ja peloton. Se ei arastele hurjimmankaan porrastetun mäen tai teknisen esteradan edessä, kisapaikkojen yllättävän äänet aiheuttavat pään kääntymisen ja ryhdin paranemisen, ehkä sivuaskeleen, harvemmin isompaa. Pusikossa kovaäänisesti sähissyt, kiukkuinen siili oli vain jännittävä, kiehtova, ei mitenkään pelottava (vaikka muut maastokaverit ottivatkin siinä kohti reipasta takapakkia). Kurlaava kaivo, se paras mutta hirveimmällä äänellä kirottu klippauskone, tuulen vuoksi ikkunoita hakkaavat (ehdottomasti leikkaamista kaipaavat..) oksat, kengittäjän pakettiauton pakoputken kuolemaa enteilevä pamahdus.. Ei mitään. Rissa reagoi, tutkii, toteaa ”jahas” jatkaen elämäänsä.
Tämmöinen rauhallisen järkevä hevonen on aivan unelma arjessa, ja kun siihen yhdistetään sosiaalisuutta ja suloisuutta, hoitovuoroista ihan tapellaan. Rissa on kaikkien suosikki, se suloinen, hellyydenosoituksiin miltei ylitsevuotavalla rakkaudella vastaava hevonen, joka ei sano mitään mihinkään. Hännän saa muotoilla pretzeliksi, kyljen klipata maisemakuvaelmaksi ja kaviot lakata sillä tujuimman hajuisella glitterlakalla eskariluokan kiljuessa vieressä, ja Rissa vain hymyilee. Varmasti hymyilee, tämä hevonen ihan varmasti hymyilee.

Samanlainen hymyillen kaikkeen fiksusti suhtautuva jokaisen lemppari tämä on ratsunakin. Reipas, eteenpäinpyrkivä, menevä ja tekevä, todella kivaliikkeinen ja hienohyppyinen hevonen, jonka selässä kaikki tuntuu mahdolliselta. Tammassa on ehkä aavistus automaatin vikaa, se tekee jo vähän liian paljon ratsastajansa eteen ja puolesta, minkä vuoksi tutut kutsuvatkin Rissaa itsetunnonkohotusratsuksi. Tämmöisen osaavan, anteeksiantavaisen, reilun ja hyväntuulisen hevosen kanssa on kiva opetella uutta ja hioa vanhaa, tai ihan vain lähteä hakemaan ylistystä jo valmiiksi vahvoista asioista valmentajilta sekä kerätä ihailua ja kadehdintaa somessa.
Sillä hyvä hevonen tämä on, lahjakas kenttäratsu, joka osakokeessa niin ratsastajan, yleisön kuin tuomariston hurmaava positiivinen kullanmuru. Edelleen, toisinaan turhankin paljon ratsastajansa vuoksi töitä tekevä. Se ei kuitenkaan poista kapasiteettia, hyvää liikemekaniikkaa tai hyppytekniikkaa, esteälyä. Rissa löytää ponnistuspaikat, sen liikkeissä on säätövaraa, sen hermot eivät petä ikinä. Kouluradoilla tamma liihottelee ryhdikkäänä, kevyenä ja harmonisena. Ehkei ihan niin eleganttina kuin toivoisi, mutta se johtuu täysin hevosen olemuksesta. Jos tunnusmusiikiksi sopii paremmin jokin takavuosien lastenohjelmien tunnari kuin Joutsenlammen teema, niin minkäs teet. Rata- ja maastoesteillä Rissa kykenee paitsi nopeisiin liikkeisiin myös nopeisiin ratkaisuihin, ja mikäli rataestekapasiteetti olisi siellä 150-140cm luokissa tässä olisi monen valmentajan mielestä maailmanluokan rataesteratsu. Melkoinen kehu! Ja onhan tämä hypätessä aivan pitelemätön, sekä edelleen se luottoratsu, joka tuo kenet tahansa kunnialla maaliin.

Tietenkään tämmöistä helmeä ei pidetä tallin takana, vaan Rissan kanssa kilpaillaan aktiivisesti. Tamma tuntuu tykkäävän niin matkustamisesta kuin kilpailemisesta, se on kuin kotonaan sekä tien päällä, että vieraissa paikoissa. Upea asenne, loistava suoritusvarmuus – ja mikä hevonen!

kirjoittanut Lissu T.

Historia

LH Aristocratia syntyi liisaussopimuksen kautta Kontolan ulkomaanmyyntijärjestelyjen aikana. Tammavarsan vieroituksen jälkeen emä lähti Kanadaan uuteen kotiinsa.

Sukutaulu

i. Bergeron xx ii. Beleskey (evm) iii. Vatrano (evm)
iie. Unbalance (evm)
ie. Madel of Honor (evm) iei. Pioneer Callucci (evm)
iee. Mills’ Copella (evm)
e. Alysha ei. All Star Anthony (evm) eii. Ashton (evm)
eie. All Star Stella (evm)
ee. Lydietta (evm) eei. Diomondo (evm)
eee. Lemonetta (evm)
1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

i. Bergeron xx oli mustankimonkirjava (splashed white) englannintäysiveriori.

ii. Beleskey oli kimo laukkaurallaan menestynyt englannintäysiveriori.

iii. Vatrano oli ruunikko englannintäysiveriori.

iie. Unbalance oli kimo englannintäysiveritamma.

ie. Madel of Honor oli rautiaankirjava englannintäysiveritamma.

kirjoittanut Lithy, saa kopioida jälkeläisille

ei. All Star Anthony on tasaisia kisasuorituksia tekevä trakehner ori. 168-senttinen musta hevonen ei ole luokkiensa kärkikastia, mutta se on juuri täydellinen harrastehevonen ja hyvä luonteinen ori onkin muutaman lupaavan tähden sukutaulussa.

eii. Ashton himpun verran alle 170-senttinen ori oli matkalla isoihin kansainvälisiin kilpailuihin, kun paha loukkaantuminen pisti sen pitkälle tauolle. Ori ei kuitenkaan ikinä pystynyt palaamaan vanhalle tasolleen vaan ruunikko ori eläköityi kisaradoilta vain kymmenenvuotiaana.

eie. All Star Stella pieni, 159-senttinen trakehner tamma saapui yllättäen kaikkien tietoisuuteen voittamalla muutaman isomman kilpailun. Musta tamma kilpailikin vahvan kisauran ennen kuin se siirtyi siitokseen.

ee. Lydietta vaikka tammalla oli säkää vain 162-senttiä se korvasi puuttuvan korkeuden sisukkuudella ja monesti tamma pelastikin ratsastajansa radalla pieniltä virheiltä. Tästä johtuen monet halusivatkin tammasta varsan, mutta rautiasta tamma astutettiinkin vain muutamalla tarkkaan harkitulla orilla.

eei. Diomondo 165-senttinen ori sai jo varsana huonot kortit ja se kiersikin kodista kotiin ja ratsastajalta toiselle, mutta silti jollain ilveellä rautias suoritti koko ajan hyvällä tulostasolla.

eee. Lemonetta 166-senttinen tamma teki hitaan mutta tuloksekkaan nousun kaikkien tietoisuuteen voittamalla useita kilpailuita peräjälkeen. Hyvän luonteensa puolesta ruunikko tamma oli myös monen mieleen jalostuskäytössä.

kirjoittanut Minni, saa kopioida jälkeläisille kuhan copyright-merkinnät säilyy

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen