​VIP MVA, Fn, Superior Grade Leckerbissen pkkKTK-II,
pvKTK-II, KRJ-III, YLA3

img img
Kuvien © Miia (rakenne), Lithy (ratsastus)
Virallinen nimi: Leckerbissen
Kutsumanimi: Leksa, Lex
Sukupuoli: ori
Rotu: Westfaleninhevonen
Säkäkorkeus: 166 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/Aa
Fenotyyppi: mustanruunikko
Merkit: läsi, polvi/kinnersukat kj
Syntymäaika: 19.01.2015
Ikä: 10-vuotias
Syntymämaa: Saksa
Rekisteröintimaa: Saksa
Kasvattaja: Johan Keller (evm)
Maahantuoja: Amanda (VRL-10878)
Kisaaja: Vanessa Neustadt (evm, DEU)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Rekisterinumero(t): VH15-048-0060,
#PKK4216, PKK4216

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Grand Prix
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: Superior Grade, pkkKTK-II, 
Fn, VIP MVA, pvKTK-II, KRJ-III, YLA3

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä seitsemännessä arvostelutilaisuudessa 09.08.2020 päivänä 79,444 prosentin arviolla pistejakauksin 7.5 / 10 / 8 / 6 / 9.5 / 6 / 6.5 / 10 / 8 arvonimen ​Superior Grade.

Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.04.2022 päivänä 115. kantakirjaustilaisuudessa KTK-II-palkinnolla pistein 17.5 + 16 + 16 = 68.6%.

Palkittu Virtuaalisessa Puoliverikantakirjassa 31.04.2021 päivänä KTK-II -palkinnolla pistein 18 + 18 + 17 + 18 = 71 p.

Palkittu Piirretyt Kuvat Kunniaan' arvonimellä Finest (Fn).

Palkittu Piirretyt Kuvat Kunniaan' arvonimellä Virtuaalinen piirrosmuotovalio (VIP MVA).

Palkittu Kouluratsastujaoksen laatuarvostelussa 30.06.2023 päivänä arvonimellä KRJ-III -palkinnolla pistein
7,5 + 40 + 13 + 20 + 7,5 = 88 p.

Palkittu Virtuaalinen Yleislaatuarvostelun elokuun tilaisuudessa 31.08.2023 päivänä palkinnolla YLA3
pistein 16 + 14 + 20 + 19 + 5 = 74 p.

Luonnekuvaus

Leckerbissen on hyvin klassinen upeasti kehässä liikkuva kouluratsu. Puoliverinen ihastutti kisaurallaan lukemattomia katsojia ja tuomareita, eikä ollut hullumpi käsiteltävä maastakaan.

Rastastettaessa Leksa on lahjakas ja se tietää sen. Epävarman ratsastajan kanssa se yrittää ennakoida seuraavaa tehtävää itsenäisesti jos se ei saa itselleen sopivia ja tarkkoja apuja. Orilla on upea laaja ymmärrys sille opetetuista tehtävistä, mutta haasteena on asioiden hienosäätö. Leksa vaikuttaa siltä että se kokisi osaavansa helposti esimerkiksi piaffen tahdin, mutta haasteet alkaa kun kür-ohjelmaan valittu kappale ei olekaan ihan samassa tahdissa. Leksan kanssa toiminen vaatii selkeää ja avointa apujenkäyttöä. Tämän osaava ratsastaja saa palkkiokseen upeat prosentit kisoista hakevan ratsun, jonka kanssa kehtaa pyörähtää kunniakierros jos toinenkin!

Käsiteltäessä Leksan voi helpohkosti laittaa juuri kenen tahansa käteen. Ori ottaa lähinnä kierroksia tammoista, mutta etäisyys niihin on hevoskeskuksessa pitkään järjestetty sujuvaksi. Leksa on pääasiassa reilu ja tilaa antava herrasmies. Orilla on muutama lempi-ihminen, mutta nekin saavat vain erityiskohteluna isompaa kiinnostusta ja hellyydenosoituspyyntöjä. Se toimii stereotyyppisen urosoletuksen mukaan suorasti ja ennalta arvattavasti. Jokainen tamma on upea, joka kerta sama kärsivällinen kohtleu saa orin keksittymään takaisin käsittelijään. Joka kiimatamman jälkeen ori on vähän hajamielinen. Tämä tekee Leksan hoidosta mukavan ennalta arvattavaa ja säännönmukaista.

Laumassa Leksa on hieman jämäkämpi pitämään asemaansa ja tammojen läheisyydessä se saattaa olla oritovereilleen turhankin koppava. Oriporukassa se ei kuitenkaan yleensä aiheuta muuten ongelmia. Se on enemmänkin sellainen hiljaisen auktoritettin omistava hevonen, joka ilmaisee mielipiteensä hillitysti. Kunhan niitä tammoja ei ole lähellä. Erityisesti kiimaisen tamman jälkeen voi jo valmiiksi valmistautua järjestelemään orin tarhauskaverit uusiksi, koska oripojan päähän ei tunnu mahtuvan muu kuin tammat yksinollessaan. Siitoskäytössä ollessaan astumisia yritetään rytmittää putkeen ettei tämä häiritsisi kisakäyttöä turhan paljon ja toki luomunakin ori toimii hyvin.

Historia

Leksa syntyi muutaman kilpahevosen omistavalle Johan Kellerille Saksaan kasvattajan vuokraamalle paikalle keskikokoiseen talliin. Orista olisit toivottu jalostustammaa, mutta kohtalo ei ollutkaan myönteinen tähän toiveeseen joten orivarsa päätettiin myydä vanhempana. Leksa sai ammattitasoisen koulutuksen ja siitä pidettiin tarkasti huolta hulppeasssa tallissa. Se ehti kilpailukentillekin ennen kuin ori saatiin myytyä Alondraan.

Alondrassa ori kilpaili menestyksekkäästi kisaten jopa Intermediate II -tason kouluratsastuskisoissa asti! Leksa sai ensimmäisen jälkeläisensä kerran saman tallin Lindengasse Fetonan kanssa. Ori kuitenkin myytiin Lukariksen Hevoskeskukseen kun sen kisaaja sairastui vakavasti.

Lukariksessa Leksaa kisattiin Grand Prix-tasolle asti, minkä jälkeen ori siirrettiin jalostuskäyttöön.

Sukutaulu

i. Leckerzeit (evm) ii. Lecker Lenny (evm) iii. Luitpold (evm)
iie. Lilo (evm)
ie. Grete von Vogelbeere
(evm)
iei. Gottlieb (evm)
iee. Rike von Vogelbeere
(evm)
e. Harpyie (evm) ei. Hartwin (evm) eii. Hartwig (evm)
eie. Sieglinde (evm)
ee. Boshaft (evm) eei. Bettler (evm)
eee. Kinge (evm)

Sukuselvitys

i. Leckerzeit oli kokeellisempi uuden kasvattajan westfalianhevosyhdistelmä. Kauniinsävyinen tummanrautias ori toimi upeasti koko kisauransa tiimissä ratsastajansa Karlene Graf:in kanssa. 166 cm korkea ori sopi Karlenelle kuin valettu. Erityisesti harjoituksissa Leckerzeit toimi upeasti ja siitä on todella hienoja videoita kotitallinsa kentältä. Ratsukko saavutti Grand Prix -tason urillaan, mutta kunnollisemman voiton se sai alemmalta Intermediate II -tasolta. Karlene ja Leckerzeit miellettiinkin enemmän tämän tason kisaajiksi. Ori oli suosittu siitosori ja periytti hyvin.

ii. Lecker Lenny oli yhtä rempseä tummanruunikko westfalianhevosori kuin sen nimestä voisi odottaa. Se vaikutti aina rennolta, mutta kisasi koulukisoissa tehoikkaimmin tasaisella viikkorytmillä ollessaan. 168 cm korkea ori oli ratsastajiensa mukaan kevyt ja mutkaton ratsastaa. Lecker Lenny tuli tallissaan erityisen kuuluisaksi sopuisasta luonteenstaan ja helppoudestaan tarhakavereita valitessa. Ori oli jonkin verran suosittu valinta jalostusoriksi, mutta suppea kisaura jätti sen helposti muiden vaihtoehtojen varjoon.

iii. Luitpold oli hiljainen, joskin työteliäs, westfalianhevosori. Ruunikon korvat tuntuivat löytävän aina ihmisen ja kuuntelevan tilanteessa kuin tilanteessa. 167 cm korkea Luitbpold oli upea ori jokaiseen orikokeneeseen käteen. Se vaikutti täysin pelottomalta, mitä jotkut pitivät epäilyttävänä. Ori oli niitä hevosia, jotka jäivät helposti pois mielestä helpon käsiteltävyyden puolesta, mutta se kyllä toimi hyvin satulan alla, tasaisesti kisoissa ja osasta sen jälkeläisistä tuli erittäin hyviä kisasuorittajia.

iie. Lilo oli 166 cm korkea merkitön musta westfalianhevostamma. Se kisasi pitkän uran Grand Prix -tasolle asti, mikä jätti tamman jälkeläismäärän harmittavan vaatimattomaksi. Liloa kutsuttiin vähän hajamieliseksi, minkä takia siltä pyydettyjä tehtäviä vaihdeltiin tiheään. Se osoittautui tamman vahvuudeksi ja nosti sen korkealle tasolle kouluratsatsuksessa ja startattiin tamman kanssa muutamia kertoja muun muassa estekehissäkin! Sanotaan, että Lilon erikoisvalmennussuunnitelma oli niin onnistunut, että sen kotitallissa samaa suunnitelmaa sovelletiin tallin muillekin kouluhevosille.

ie. Grete von Vogelbeere oli herkkyydestää tunnettu westfalianhevostamma. Punarautias suoritti hienovaraisetkin pyynnöt vaivattomanoloisesti, mutta se oli erittäin pehmeä minkäänlaiselle rankaisulle. 163 cm korkea tattoihinsa nähden vaatimattomammanrakenteinen tamma kisasi keskipitkän kouluratsastusuran Prix St Georges -tasolle asti. Grete oli kuitenkin paineistumisestaan huolimatta päättäväinen osallistumaan ja yrittämään aina parhaansa ratsastettuna. Tammaa käytettiin jalostukseen maltillisesti.

iei. Gottlieb oli kaunis rautias westfalianhevosori, jolla oli upea temperamentti ja erityislahjakkuutta kouluratsastuksessa. Ori oli no nuoresta iästään asti lupaava. 164 cm korkea Gottlieb oli rakenteeltaan tiivis ja vahvarakenteinen kääntäen katseita kaikkialla. Orin liikkeiden tekniikka sai erityiskiitosta ja tasapaino sillä pysyi erittäin vanhaan ikään asti. Gottlieb:illä ratsastaneet kutsuivat oria yritteliääksi ylittää ratsastajan odotukset ja vastata jokaiseen pyyntöön halutulla tavalla. Sen liikkeitä kutsuttiin matkaatavoittavuudestaan huolimatta mukaviksi. Ori kisasi pitkän uran kansainvälisellä tasolla ja oli suosittu siitosori.

iee. Rike von Vogelbeere oli nykyaikaisiin vaatimuksiin hyvin sopiva westfalianhevostamma. Tummanpunarautiaalla tammalla oli kaunis pää ja jalo yleisvaikutelma. 162 cm korkeana se sopi useimpien ratsuksi kevyesti ja oli luonteeltaalkin upean sopuisa. Rike:n työmotivaatio oli raudanluja, mutta se starttasi kouluratsastuskisoissa vain vaatimattoman määrän lahjoihinsa nähden. Sen peruslaskellajit olivat tasaista hyvää laatua. Erityisesti tasapainoinen laukka ja pitkä askel jäivät kisatuomarien mieleen. Tamma toimi sen sijaan jalostustammana pitkään.

e. Harpyien jalostuskäyttö nojasi pitkälti sen sukulaisten suoritustasoon. Westfalianhevostamma oli erittäin pidetty jalostustesteissään maltillisesti menestynyt sievä tamma. Sillä oli vaikuttava mustanruunikko väritys ja 166 cm säkäkorkeutta. Harpyie oli ärhäkästä nimestään huolimatta oikea kullanmussukka ja halinalle. Tamma sieti loputtomanpituiset pesu- ja letityssessiot ja pelkästään sen luonne oli Harpyien omistajasta säilyttämisenarvoinen. Hänen onnekseen tamma periytti vahvasti hyviä liikkeitä, vaikkei kisakentillä itse ikinä virallisesti käynytkään.

ei. Hartwin oli väsymättömästi puurtava westfalianhevosori. Se olisi kuljettanut ratsastajansa mantereen ympäri halutussa muodossa pienimmästä pyynnöstä. Ruunikko oivalsi vaivatta vaativammatkin koulukiemurat. Ainoana pahana sanana oli 171 cm korkean orin liikkeiden epäsäännöllinen vaatimattomuus. Hartwin oli pääsemättömän kuuliainen ja upean kärsivällinen ihmisten kanssa, mutta se ei halunnut viedä röyhkeästi kaikkea huomiota itselleen. Tämä varjosti orin muuten loistavaa kisauraa.

eii. Hartwig oli erittäin kovatasoisesta kouluratsusuvusta. Sen isä oli huikeisiin tuloksiin yltänyt koulu-esteratsuyhdistelmä, jota käytettiin lukemattomilla tammoilla. Hartwigin emänisä oli myös hyvin nimekäs. Westfalianhevosori kilpaili jonkin aikaa Grand Prix tasolla Yhdysvalloissa ja Kanadassa nousten suureen suosioon kummassakin maassa. Rautias kilpaili virtuaalihevosolympialaisissa kahtena vuotena. 170 cm korkeana se oli pramea näky usein kunniakierroksella voittojensa päätteeksi.

eie. Sieglinde oli jalostustesteissään palkittu westfalianhevostamma. Sillä sanottiin olevan upeat liikkeet, tyypit, käyttöominaisuudet ja temperamentti. Ruunikolla oli kieltämättä kaunis ilme ja sievä pää. 171 cm korkea tamma oli kestävästi rakennettu ja näyttävä. Kevyellä kisaurallaan erityisesti sen ilmavaa ravia ja elastisia liikeitä kehuttiin. Sieglinden kyvyistä puhuttiin paljon hyvää, mutta joko sitä ei ehditty kouluttamaan kansainvälisiä luokkia varten tai sitten omistajien puheilla ei ollutkaan pohjaa ja tamman kyvyt eivät riittäneetkään. Oli miten oli niin tamma oli ilahduttava näky kevyemmissä koululuokissa vielä kisatessaan. Se periytti hyvin liikkeitään pitäen itsensä vielä kauempana kisakäytöstä.

ee. Boshaftin ratsastettavuus oli yhtä vankalla pohjalla kuin sen rakennekin. Westfalianhevostamma oli hyvällä viileällä päällä varustettu vakaa suorittaja. Mustanruunikkoa näki sen pitkällä kisauralla useissa kansainvälisissä kisoissa ja kunniakierroksella erittäin hyvällä sijoitusprosentilla. 165 cm korkeana Boshaft oli näppärä tamma ratsastajalle kuin ratsastajalle ja se tuntui imevän kokemusta itseensä kuin sieni. Jotkut tamman kanssa työskennelleet vannoivat sillä olevan korkeampi tietoisuus kuin muilla lajitovereillaan. Tamman faneja tai ei, se teki vaikutuksen moneen ihmiseen. Jalostuskäytössä Boshaft oli vain harvoin sen pitkän kisauran takia ja sen varsojen laatu oli vaihtelevaa.

eei. Bettler oli yhdistelmä kantakirjansa harvinaisempia sukulinjoja. Yhdistelmä etelä- ja keski-Eurooppaa sai aikaan kenen tahansa silmää hellivän westfalianhevosorin, jota kehtasi näyttää kehässä kuin kehässä. Bettler kokosi liikkeitään vaivatta 167 cm korkeaksi hevoseksi ja sitä ratsastavat kehuivat sen hiljaisen itsevarmaa työskentelytapaa. Ruunikko vaihtoi omistajaa ja asuinmaataan muutaman kerran, eikä ehtinyt kisaamaan saman ratsastajan kanssa niin pitkiä yhtäjaksoisia pätkiä kun sille olisi ollut paras. Taitava ori jäi siis näkymättä isoimmissa kansainvälisissä kehissä, lahjakkuudestaan huolimatta.

eee. Kinge oli aikoinaan nelivuotiaana Saksasta Alankomaihin maahantuotu musta westfalianhevostamma. Tamma tunnettiin korkeista askelistaan ja kehutusta ryhdikkäästä rakenteestaan. 166 cm korkeana sitä mainostettiin upeana joka askellajin supersuorittajana. Toki sen taitoja esitettiin yleensä vain maastakäsin. Kinge toimi maltillisessa jalostuskäytössä vuolaasti joka suuntaan kehuttuna, mutta se ei periyttänyt erityisen vahvasti keskiverrosta poikkeavia suorittajaominaisuuksia eteenpäin. Pääasiassa orivalinnat määrittivät varsojen laadun.

Jälkeläiset

28.06.2015 - westf-t. Lenore von Lark (kadonnut) - e. Lindengasse Fetona KTK-II
31.05.2020 - fwb-t. LH Cyberdyne - e. First Champion Xenogenesis KTK-III
09.08.2021 - fwb-t. Eisbein Troll - e. Elytra
14.04.2022 - fwb-o. Lukaris Genesio - e. First Champion Xenogenesis KTK-III
14.04.2022 - fwb-t. Lukaris Delicacy - e. First Champion Xenogenesis KTK-III
10.05.2023 - sf-o. Nymphéon - e. Fn, VIP MVA, PP-MVA Valencia KTK-II, YLA2, KRJ-II
10.06.2023 - westf-t. Evenstar Leliana - e. Sera

Kilpailukalenteri

Kouluratsastusjaos (KRJ)

Kilpaillut tavoitetasolleen Grand Prix (vt. 10) porrastetuissa.

6888.36 pistettä, taso 11/10

Ominaisuudet
Kuuliaisuus ja luonne: 3111.91 p.
Tahti ja irtonaisuus: 3776.45 p.
VSN

30.04.2020 - Lallybroch - Westfalen, orit - 6/6 - 3+4+4+3,5+3,5+4+3+3,5+3,5+3 = 35p
NJ

16.04.2021 - Adina - Piirretyt - 3/4 - irtoSERT (tuom. Jannica)
PKK

2 kpl KTK-sert, 2 kpl EO-sert

24.06.2021 - Järnbyn hevoskeskus - Rakenne: Puoliverioriit - EO-sert - tuom. Anne
25.11.2021 - Virtuaalitalli Atlas - Hevosoriit - KTK-sert - tuom. Lissu
19.12.2021 - Virtuaalitalli Seppele (Seppele Cup) - Rakenne: Oriit lämminverirodut - KTK-sert 
- tuom. Anne - "Tasapainoinen, ej hieman sapelissa. Pitkä kaula, raskas pää. Erinomaisen 
kaunis väri."
25.08.2021 - Storywoods Dressage Center - Puoliveriset orit, Rakennekuva - EO-sert - tuom. Tuulia

Päiväkirja

01.04.2022, Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjatilaisuus, Lithy

Leksa osallistui huhtikuussa PKK:n 115. kantakirjatilaisuuteen saaden PKK:n KTK-II-palkinnon. Rakenteen arvio alla.

"17.5 + 16 + 16 = 68.6%
- Kiitettävät leimat. Etupainoinen, pää ja kaula raskaahkot ja suuret. Hyvä, lihaksikas tasapainonen runko.Pystyt vuohiset tj. Kaunis väri ja tasaisen varma tietokonetoteutus."

31.08.2023, Virtuaalisen Yleislaatuarvostelun tilaisuus, Lithy

Leksa kävi hakemassa YLA3 -palkinnon pistein 16 + 14 + 20 + 19 + 5 = 74 p. ja sai sanallisen arvostelun:

"Super luonne ja sopii hevoselle. Päiväkirja jäi vähäiseksi, mutta sai siitäkin pisteitä."

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen