Virallinen nimi: Kartanon Aarre Kutsumanimi: Aarre Sukupuoli: tamma Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus: 160 cm Väri Fenotyyppi: (ruunikon)kimo |
Syntymäaika: 22.04.2020 Ikä: 7-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Kartanokosken talli Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH20-018-0370, PKK5098 Koulutustaso Kenttäratsastus: Helppo Painotuslaji: Kenttäratsastus Tavoitteet: KTK, KERJL, YLA, 5 jälk. |
Aarteeseen on yhdistynyt molemmista vanhemmista sopivasti luonteenpiirteitä joten se on aika kompakti harrastekaveri jos vain tietenkin se on semmoinen mistä ratsastaja tykkää.
Sileällä Aarteesta löytyy kunnollisen verkan jälkeen oma moottori, joka lähtee liikuttamaan tammaa eteenpäin ja mitä paremmin sen saa ratsastettua oman moottorinsa varaan sitä paremmin se liikkuu ja sitä helpompi sitä on ratsastaa. Aarre vaatii kuitenkin selkeitä apuja jotta se toimii parhaalla mahdollisella tavalla.
Rataesteillä Aarteella on tarpeeksi vauhtia mutta siitä löytyy myös sellainen omanlaisensa kamikaze puoli, jolloin vauhti alkaa korjaamaan virheitä. Silloin ratsastajan pitää olla normaalia paremmin tilanteen tasalla. Pienillä esteillä Aarre varsinkin saattaa vain mennä päätön kana moodilla joten ratsastajan täytyy oikeasti hallita tamman vauhtia että sen saa muistamaan ottaa jalkansa mukaan hyppyihin.
Maastossa Aarteen vauhdikkuudesta on hyötyä sillä se voi edetä reippaastikkin maastoradoilla. Tamma ei kuitenkaan kyttäile ympärilleen turhia, vaikka uudet tai vähän erilaiset esteet saattavatkin aiheuttaa kyttäilyä ja mahdollisesti pientä kiemurtelua. Kuitenkin kun ratsastaja vain painaa pohkeet tamman kylkiin ja kannustaa sitä jatkamaan eteenpäin sujuu sen kanssa radat kiitettävästi jos vain ratsastajan kantti kestää.
Aarteen lastaamisessa ei ole mitään ongelmaa ja tamma matkustaa niin yksin kuin myös kaverin kanssa. Yksin matkatessa on hyvä ottaa mukaan heinäpussi tai jotain muuta ruokaa millä tamman mielenkiintoa saa vangittua kuljetuksen pituudesta riippuen.
Muut hoitotoimenpiteet sujuvat Aarteen kanssa ihan hyvin, tietenkin pidemmissä operaatioissa tamman mielenkiinto saattaa alkaa hieman laskea ja silloin sitä on hyvä häiritä, joko rapsutuksilla tai pienillä tupoilla heinää jolloin se jaksaa yleensä taas hetken paremmin jos ei löydy sen verran ylimääräisiä käsipareja että tammaa voisi häiritä useammalla tavalla.
kirjoittanut Minni
i. Rakkauslapsi SLA-II | ii. Rakkauspakkaus (evm) | iii. Roksupoksu (evm) |
iie. Ritiratiralla (evm) | ie. Harmaahapsi (evm) | iei. Tiskijukka (evm) |
iee. Harmaasukka (evm) | ||
e. Ystäväni | ei. Villasukka (evm) | eii. Piponi (evm) |
eie. Nipponi (evm) | ee. Paras Ystävä (evm) | eei. Ystävällismielinen (evm) |
eee. Perhooni (evm) |
1 polvi, 1 kokonainen
Sukuselvitys
i. Rakkauslapsi tummanpunarautias ori teki uransa kilpahevosena helpoissa kenttäkilpailuluokissa ennen kuin 160cm korkea ori siirtyi jalostukseen.
ii. Rakkauspakkaus tummanpunarautias ori oli välillä niin kömpelö että monikaan ei uskonut sen olevan hyvä kilpahevonen. Kuitenkin monesti kun orin epäilijät näkivät 160cm korkean hevosen kisaradalla ja pärjäävän hyvillä tuloksilla joutuivat he syömään sanojaan.
iii. Roksupoksu pieni 155-senttinen ori ei ollut monen lempieläin ja usein orin kotitallille saapuessa saattoikin kuulla puhuttavan punaisesta paholaisesta, viitaten orin punarautiaaseen väriin. Kisaradoilla ori kuitenkin toimi kuin unelma ja sen kanssa muutama ratsastaja pääsi nauttimaan voittajaseremonioiden tunnelmasta.
iie. Ritiratiralla oli tamma jonka monet näkivät vain kisaradoilla mutta muuten kukaan ei oikein tuntunut tietävän tästä 158cm korkeasta tummanpunarautiaasta tammasta mitään. Kuitenkin tamman hyvien tulosten ja suvun puolesta pari kasvattajaa onnistuivat liisaamaan tammaa jalostukseen.
ie. Harmaahapsi tummanpunarautias tamma ei kisannut koko kisauransa aikana yhtäkään ehjää kautta, sillä se onnistui jotenkin koko ajan loukkaamaan itsensä. Kuitenkin sukunsa puolesta tamma oli kasvattajien suosiossa ja 159-senttinen tamma varsoikin muutaman kauniin ja hyvän kilpahevosen luonteen omaavan varsan.
iei. Tiskijukka punarautias ori ei ikinä oikeastaan kasvanut aikuiseksi ja monet tunsivatkin 159-senttisen orin siitä että se yleensä aiheutti jonkinlaista hässäkkää missä se olikaan. Monet orin kisoistakin päättyivät keskeytykseen tai hylkäykseen sen pelleilyn vuoksi.
iee. Harmaasukka rautias tamma kisasi nuorempana hyvällä menestyksellä ja siitä povattiinkin mestaruustason ratsua, ennen kuin se yllättäen katosi muutamaksi vuodeksi täysin radoilta, ennen kuin 160-senttinen tamma palasi täysin tuntemattoman ratsastajan kanssa.
e. Ystäväni ruunikonkimo tamma on kisannut kenttää helpolla tasolla ja kisauransa jälkeen tamma siirtyy siitokseen.
ei. Villasukka kimo ori ei näyttänyt aina siltä uskottavimmalta kenttäratsulta kompuroidessaan välillä mataliin esteisiin nuorten ratsastajien kanssa. Kuitenkin orin vakioratsastaja sai tästä isosta 158-senttisestä orista sen potentiaalin irti. Ori sai kolme varsaa ennen kuin kuoli selvittämättömästä syystä.
eii. Piponi ori kulki kasvattajien ja kilparatsastajien väliä, sillä se ei ollut oikein wow efektiä aiheuttava kummallakaan puolella. Kuitenkin lopulta se löysi loppuelämänsä kodin jossa se pääsi kisaamaan aluetasolla kenttää ihan hyvillä tuloksilla ja astumaan muutaman tamman.
eie. Nipponi tamma ei kilpaillut ikinä, sillä sen ratsutus onnistuttiin pilaamaan niin monta kertaa että lopulta tammaa ei ollut enään mitään järkeä edes yrittää ratsuttaa ja niin tuo 157-senttinen musta tamma siirtyi siitokseen. Emänä tamma olikin paljon parempi ja se sai viisi varsaa, ennen kuin menehtyi varsomisesta aiheutuneeseen tulehdukseen.
ee. Paras Ystävä punaruunikko tamma ei näyttänyt tarhaillessan tai maastakäsin kummoiseltakaan, mutta kun se pääsi radalle sen tulisielu tuli esiin. Vaikka tamma olikin tulta ja tappuraa ratsastaa, muuten se oli kuin ajatus. Emänä 159-senttinen tamma osasi yhdistää sopivalla tavalla rakkautta ja kuria ollen todella hyvä emä varsoilleen. Tamma menehtyi 28-vuotiaana.
eei. Ystävällismielinen mustankimo ori tuntui aina tasaisesti olevan luokkiensa kärjessä, mutta välillä 158-senttistä oria ei näkynyt pitkään kisakentillä. Kukaan ei oikein tiennyt mitä taustalla oli, mutta monet pitivät oria silmällä ja se olisikin saanut paljon enemmän tammoja kuin sillä haluttiin astuttaa. Ori menehtyi kuusitoistavuotiaana kisamatkalla.
eee. Perhooni 155-senttinen tamma kilpaili aluetasolla kenttää tasaisella menestyksellä, ennen kuin eräs kenttähevoskasvattaja bongasi sen kisoistaan. Tamman suku oli se, joka kiinnitti miehen huomion ja tehtyään ostotarjouksen tammasta se vaihtoi omistajaa. Uudesta tallista tamma nostettiin kansalliselle tasolle ja se toimikin useiden varsojen emänä hyvällä menestyksellä.
kirjoittanut Minni
KERJ Saavuttanut tavoitetasonsa porrastetuissa kilpailuissa. 3034.25 pistettä, taso 3/2 Nopeus 209.48 Kestävyys 221.78 Hyppykapasiteetti 306.61 Rohkeus 290.10 |
NJ 30.09.2022 - Adina - Piirretyt suomenhevoset - 4/4 - tuom. Jannica 30.09.2023 - Adina - Piirretyt suomenhevostammat - 2/4 - irtoSERT - tuom. Elisa |
Piirretyt Kuvat Kunniaan (PKK) 3 kpl HY 27.03.2023 - Nuppulanharjun Tila - Rakenneluokka: Suomenhevostammat - HY - aksu 18.06.2023 - Seppele - Seppele Cup - Rakenne: Kylmäveritammat - HY - tuom. Anne 24.02.2024 - Seppele - Rakenneluokka: Suomenhevostammat - HY - "Kovatasoinen luokka" - tuom. Jodochus |
VSN 22.07.2023 - Storywoods - Rakennekuvalliset suomenhevostammat - 3/4 - RCH - tuom. Launi 30.09.2023 - Adina - Piirretyt suomenhevoset - 2/3 - RCH - tuom. Lissu T. |
21.11.2020, Minni
Aarteen kanssa ollaan opeteltu ison hevosen elämää ensin emän kanssa yhdessä ja nyt kun pikkutamman vieroitus läheni niin ensin vai löytämällä rentous niin että emä oli karsinassa varsan ollessa käytävällä ja sen jälkeen niin että Aarre on ollut tallissa yksin ja pikkutamma on sopeutunut tähän yllättävän hyvin vaikka alkuun meinasinkin tulla vähän äitiä ikävä ja sai miettiä että miten pikkutamman vieroitus sujuu.
Aarretta on totutettu myös suitsiin ja siloihin ja tamma olisikin ajatuksissa ajo-opettaa nyt talven aikana jotta sen kanssa voisi treenailla hieman kärryistä kerran tai kaksi viikossa ennen kuin parin vuoden päästä on sitten aika opettaa tamma ratsuksi. Toivottavasti ajo-opetus helpottaa tamman ratsutusta kun se tietää edes vähän mikä on ratti ja mikä on jarru.
30.06.2022, Kantakirjaustilaisuus, Lithy
Osallistui suomenhevoskantakirjan kantakirjaustilaisuuteen jääden palkinnotta.
21.12.2020, Minni
Aarteen ajokoulutus on mennyt suhteellisen moitteettomasti ja pikku tamma onkin ollut välillä nopeampi oppimaan ja välillä sen on pitänyt päästä testailemaan enemmän tai vähemmän sitä että onko ihmiset oikeasti tosissaan sen kanssa mitä nuo ovat tekemässä.
Tamman kanssa ollaan voitu edetä siihen pisteeseen että sen kanssa voi toimia yksin ja varsan kanssa pärjää niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, vaikkakin välillä eteen tulee pieniä jumituskohtauksia ja mukamas jännitelyjä, mutta kuitenkin pienen odottelun ja eteenpäin pyytämisen jälkeen Aarre lähtee kyllä kävelemään eteenpäin. Kärryjen edessä pikkutamma toimii myös, mutta ajoon tarvitaan vielä lisäkädet liikkeellelähtöön sekä talliin palaamiseen koska Aarre ei vielä malta seisoa paikallaan tarpeeksi pitkään että sen kanssa pärjää yksin.
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen