Quality Earthquake KTK-III, ERJ-I, YLA2

img img
Kuvien © Benny de Ruiter Stables, lupa on
Virallinen nimi: Earthquake
Kutsumanimi: Eddie
Sukupuoli: ori
Rotu: Hannoverinhevonen
Säkäkorkeus: 164 cm

Väri
Genotyyppi: Gg
Fenotyyppi: (kärpäs)kimo
Syntymäaika: 01.01.2006
Ikä: 11-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Rekisteröintimaa: Suomi
Kasvattaja: Viljam Ranta (evm)
Maahantuoja: Nikki VRL-14085
Omistaja: Lithy, VRL-07127
Rekisterinumero(t): VH16-011-0159

Koulutustaso 
Esteratsastus: 140 cm
Kouluratsastus: Vaativa A
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: ​​​Quality, KTK-III, ERJ-I, YLA2
Tavoitteet: jalostuskäyttö

Palkittu Ratsuhevosten Laatuarvostelun kolmannessakymmenessä viidennessa arvostelutilaisuudessa 05.06.2020 päivänä 58,889 prosentin arviolla pistejakauksin 4 / 4 / 10 / 5.5 / 8 / 6 / 5 / 4.5 / 6 arvonimen ​Quality.

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan joulukuun kantakirjaustilaisuudessa 31.12.2020 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 16 + 16 + 16 + 16 = 64 p.

Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa 30.06.2023 päivänä arvonimellä ERJ-I -palkinnolla pistein
7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 = 102,5 p.

Palkittu Virtuaalisen Yleislaatuarvostelun tilaisuudessa 31.10.2023 päivänä palkinnolla YLA2
pistein 22,5 + 24,5 + 20 + 15 + 5 = 87 p.

Luonnekuvaus

Eddie on luotettava hyppääjä, joka ei pelkää erikoisesteitä. Taluttaessa löntystelee yleensä perässä ja kesällä saattaa yrittää kiskaista ruohotupsulle. Perso herkuille. Hoitaessa yleensä torkkuu. Arka mahanalta joten sieltä vain pehmeällä harjalla tai saattaa potkia. Etukaviot putsaantuu ihman turhia hötkyilyitä, mutta takakaviot yleensä kiskaisee käsistä, joten vain napakkaotteiset saavat hyvin takaset ojennukseen Muuten antaa hoitaa joka puolelta. Satuloidessa seisoo paikoillaan, mutta vyötä kiristäessä pullistelee. Välillä tarvitaan ihan kaksi ihmistä, että saadaan vyö kiinni! Suitsia laittaessa saa ensin vähän houkutella ennenkö ottaa kuolaimet. Siinä vaiheessa vasta herää ja haluaa jo lähteä töihin. Lastaus on Eddielle tuttu juttu, mutta arastelee yleensä lastaussiltaa. Heinin ja kauroin tulee yleensä aika rivakasti. Maha saattaa mennä jännityksestä sekaisin, joten kisamatkoilla häntä on hyvä letittää kokonaan ettei häntä likaastuisi niin paljoa.

Kouluratsastuksessa laiskahko ja tarvitsee kannukset, jotta liikkuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kun saa kuulolle, osaa mennä todella ilmavasti ja kauniisti. Esteratsastuksessa todella reipas, mutta luotettava. Lähestyy aina kovassa laukassa, mutta osaa sijoittaa askeleensa aina oikeaan paikkaan eikä ratsastajan tarvitse tehdä muuta kuin pysyä mukana. Jos hyppyä ennakoi tai jää jälkeen, sakottaa Eddie pukittamalla esteen jälkeen. Jos kova vauhti ei pelota esteillä, on tässä superhyppääjä vähän kokemattomallekkin. Maastossa reipas ja tykkää mennä metsäpoluilla sekä etsiä uusia reittejä. Ei pelkää melkeinpä mitään muuta kuin rekkoja ja mopoja. Maastoesteillä menee samalla periaatteella kuin rataesteilläkin, mutta kieltäytymisriski on viisi prosenttia suurempi. Yleensä Eddie menee esteillä kiltisti ratsastajan pyynnöstä, eikä turhia kieltäytymisiä tulee, muuta kuin ilopukkeja saatta tulla useampaankin otteeseen. Vauhdinkestävälle ratsastajalle täydellinen unelmaratsu!

kirjoittanut Laara

Historia

Earthquake syntyi pienimuotoisen yksityiskasvattajan Viljam Rannan perheelle Suomeen. Orin emä oli kasvattajan tutun välittämä ja erittäin pidetty perheessään. Sama henkilä auttoi varsan isän valinnassa. Eddien emä oli lempeähkö varsansa suojelussa ja sitä pääsi helposti käsittelemään nuoresta asti. Samalla tallilla oli samana vuonna kaksi shetlanninponivarsaa samoilla laitumilla nuoren hevosen seurana. Eddien pohjakoulutus tehtiin pääosin huolella. Mitä nyt piti sitä temperamenttia aina välillä vähän päästä näyttämään ilman että se olisi ongelma. Myöhemmin perheen tuttu auttoi orin kuljetuksessa Saksaan Hanoverian Verband :in (evm) Keuring-arvostelussa. Nuoren orin kunniaksi päästiin kilistämään kuohuvaa ja jalostusoikeus ja rekisteröinti olivat valmiita. Ori palasi Suomeen myyntiä varten.

Eddien ensimmäinen koti kasvattajalta tullessaan oli keskisuomalainen Utuniityn talli. Ori toimi opetushevosena taitavammille ratsastajille, mutta orimaisuus alkoi olla vähän turhan hankala tuntikäyttöön. Eddie myytiin siittolaan, jossa orin kisaura aloitettiin virallisesti. Siittola kuitenkin lopetti vuosien päästä toimintansa ja Eddie vaihtoi taas kotia. Tällä kertaa kokeneena kisahevosena.

Lukariksen hevoskeskuksessa asuessaan Eddie kilpaili menestyksekkään esteratsun uransa loppuun ja näytti taitonsa kouluratsastuksenkin saralla! Kaikki lähti siitä kun hevoskeskuksen kouluratsastus- ja esteratsastustiimit vaihtoivat virkistykseksi hevosia muutaman viikon ajaksi ettei kisahevoset pääsisi kyllästymään toistoihinsa. Eddie oli yksi hevosista, joiden piilevät lahjat päästiin näkemään toisessakin ratsastuslajissa.

Sukutaulu

i. Jungle (evm) ii. Rolling Stone (evm) iii. Rumble ‘n’ Tumble (evm)
iie. Jacqueline (evm)
ie. Angels Are Calling (evm) iei. Last Call (evm)
iee. Miss Christ (evm)
e. Ocean’s Swan (evm) ei. King of the Mountain (evm) eii. King of the Valley (evm)
eie. Roadrunner (evm)
ee. Pretty Corpse (evm) eei. Santiago (evm)
eee. Pretty Vacant (evm)

Sukuselvitys

i. Jungle oli 166cm korkea mustankimo hannoverinhevonen. Jung oli päätyä ruunatuksi nuorena, sillä sen kasvattajat olisivat halunneet yhdistelmästä mieluummin toisen tamman, eikä orin pitoon oltu varauduttu tarpeeksi. Sen suvusta kiinnostunut ostaja kuitenkin ehti väliin ja rillipäinen musta varsa vaihtoi omistajaa heti vieroituksen yhteydessä. Ori pääsi esiintymään edukseen uuden omistajansa siipien suojissa ja kipusi aina 160 cm luokkiin saakka, ja tuli hyväksytyksi jalostukseen pariinkin eri kantakirjaan. Luonteeltaan Jung oli täydellinen sekoitus isänsä kipakkuutta ja emänsä kärsivällistä rauhaa, ei aivan kaikkien käsiteltävissä, mutta ammattilaisen tallissa sai vähän osoittaa mieltäänkin. Sen varsat perivät enimmäkseen jo monta sukupolvea kulkeneen rauhallisuuden, ja orin jälkeläisiä näkyykin ratsastuskouluista junnujen kisakoneihin saakka. Kaikkiaan Jung sai hieman yli sata varsaa, ja pakasteista vielä joitakin kymmeniä vielä kuolemansa jälkeenkin. Se lopetettiin iän tuomien vaivojen vuoksi miltei 30 vuotiaana.

ii. Rolling Stone oli 165cm korkea musta hannoverinhevonen. Orilla oli valtava ponnistusvoima, ja sillä kilpailtiin 160 cm luokkien lisäksi myös puissance luokassa. Olematta silmiinpistävän hyvä tai huono ”Stone” menestyi molemmissa tasaisesti. Punainen rusetti hännässä varoitti lähellä kulkevia Stonen kipakasta luoneesta, jonka kohteiksi joutuivat niin ihmiset kuin eläimetkin. Oikealla käsittelyllä ori oli kuitenkin hallittavissa, ja pienen tulisuuden katsottiin antavan sille ennemminkin lisää virtaa kilpailutilanteessa. Siitokseen siirryttyään oria suosittiin kuitenkin rauhallisiin tammoihin yhdistettynä. Jälkeläisiä se sai kaikkiaan 90, joista osa on menestynyt esteratsastuksen lisäksi myös kenttäratsastuksessa matalammissa luokissa. Ori lopetettiin nopeasti pahentuneen jalkavaivojen vuoksi hieman yli kaksikymmentävuotiaana.

ie. Angels Are Calling oli 163cm korkea kimo hannoverinhevonen. Nimi oli tämän tamman tapauksessa enne. Luonteeltaan kimo oli kaikin tavoin ihastuttava, se soveltui ratsuksi kaikille vauvasta vaariin, ja kasvattajat myönsivät pariinkin kertaan tehneensä virheen myydessään Angelin varsana Suomeen. Vaikkei tamma suorituksellaan säväyttänyt, hyppäsi se kuitenkin kevyesti muutamia 140 cm luokkia ennen siitokseen päätymistään. Se sai Suomessa pari varsaa, molemmat niistä perivät sen ”kaikki käy” luonteen”. Kolmannen varsansa se sai Saksassa kasvattajien lopulta tarjottua siitä kaikkia osapuolia miellyttävä summa. Kaikkiaan tamma sai 10 varsaa, joista suurin osa saavutti vähintään 130 cm luokat. Yhtäkään sen varsaa ei myöskään voinut moittia vihaiseksi, ja myöskin sen jälkipolvien jälkeläisten tiedetään olevan melko leppoisia persoonia. Angel menehtyi ähkyyn ja tuli haudatuksi samalle laitumelle, jolle se 27 vuotta aikaisemmin oli syntynyt.

e. Ocean’s Swan on 156cm korkea kimo hannoverinhevonen. Swanin on yhdistelmästä, jota kasvattaja harkitsi pitkään ja hartaasti. Orivarsakin olisi käynyt, mutta varsasta haluttiin ennen kaikkea korvaaja Roselle, jalostuksessa ja ratsuna. Kun pieni tammavarsa sitten pötkötti karsinan lattialla, ei riemulla ollut rajaa. Varsan arvo nousi kasvattajien silmissä entisestään, kun Rose ei enää tiinehtynyt uudelleen. Pieneksi tamma jäikin, mutta se täytti emänsä saappaat täydellisesti. Tämä hieman pippurisempi yksilö venytti itsensä 130 cm luokkiin asti ja tutustutti junnuja myös maastoesteiden saloihin pelottomasti. Ensimmäisen varsansa tamma sai jo ennen uransa aloittamista, ja kisaeläkkeelle se jäi nuorena, sillä kasvattaja halusi varmistaa suvun jatkumisen. Kaikkiaan tamma sai 9 varsaa, 6 niistä ratsuponeja. Tamma viettelee emänsä kanssa eläkepäiviä shetlanninponivarsojen tätinä toimien ja satunnaisesti pieniä lapsia selässään kuljettaen.

ei. King of the Mountain oli 165cm korkea rautias hannoverinhevonen. Mahtipontinen nimi ei oikein sopinut ulkomuodoltaan varsin nukkavierulle ja mitään sanomattomalle orille, mutta kun rautiaan näki liikkeessä, suita loksahteli auki. Luonnostaan hyvän hyppytekniikan lisäksi ”Montilla” oli runsaasti ketteryyttä, jolla se kiri uusinnoissa tuon tuosta kärkisijoille hyvin epätavallisia reittejä hyödyntäen. Pelkästään kilpailutulosten perusteella sitä ei jalostukseen hyväksytty, ei ori niin kammottava ulkonäöltään ollut, sen pisteet olivat lähinnä keskivertoja, luonne erinomainen. Aluksi Montin suosio ei ollut kummoista, mutta kun kävi ilmi, että varsat perivät lähes poikkeuksetta sen uskomattoman hyppykyvyn, alkoi se saada enemmän tammoja. Kaikkiaan ori ehti kuitenkin saada vain 70 varsaa, sillä se menehtyi laitumellaan toisen oriin hyökkäyksestä saamiinsa vammoihin.

ee. Pretty Corpse on 155cm korkea kimo hannoverinhevonen. ”Rose” oli, ja on edelleen, kaunis sisältä ja ulkoa, parannettavaa olisi kasvattajien mielestä vain säkäkorkeudessa. Sopivissa käsissä sekään ei ollut ongelma, kilttiäkin kiltimpi Rose päätyi osaavan junnun ratsuksi, ja vei hänet aina 120 cm luokkiin saakka. Tässä kohtaa tamman oma skouppi kuitenkin tuli vastaan ja vaikean päätöksen jälkeen tamma vaihtoi kotia. Se vei vielä yhden junnun potentiaalinsa huipulle, tasaisen varmalla menestyksellä, ennen siirtymistään siitokseen. Tamma jätti kuusi varsaa, viisi tammaa ja yhden orin, eikä sen jälkeen enää tiinehtynyt. Varsoille se periytti kultaista luonnetta ja pientä kokoa, sen jälkipolvet ovatkin olleet suositumpia ratsuponijalostuksessa ja junnujen ratsuina, eivätkä juuri esiinny esteratsastuksen korkeimmalla huipulla. Tamma itse viettelee leppoisia eläkepäiviä toisen omistajansa shetlanninponilauman jatkeena.

kirjoittanut Anarchy

Jälkeläiset
09.12.2016 Yhdysvallat - kwpn-o. Poison Crow STC - e. Venomous Poison
26.03.2022 Sveitsi - hann-t. Escapism BON - e. Avalonia KTK-III
01.05.2022 Suomi - fwb-o. Lukaris Earthbound - e. First Champion Do You Sing KTK-II
12.07.2022 Iso-Britannia - bwp-o. Gravitas O'Hea - e. Nobelle Crux
23.08.2023 - hann-t. Linearity KV - e. Butterfly Effect
10.01.2024 Saksa - hann-t. Savoir Earthshaker - e. Havdrup Elita

Kilpailukalenteri

ERJ (43 sij.)

29.10 2016 - 140 cm - kutsu - 1/20
29.10 2016 - 140 cm - kutsu - 4/20
01.11 2016 - 140 cm - kutsu - 3/10
07.11 2016 - 140 cm - kutsu - 3/20
14.11 2016 - 140 cm - kutsu - 3/07
07.01 2017 - 140 cm - kutsu - 5/51
11.01 2017 - 140 cm - kutsu - 5/30
16.01 2017 - 140 cm - kutsu - 3/32
17.01 2017 - 140 cm - kutsu - 1/22
19.01 2017 - 140 cm - kutsu - 2/22
			
19.01 2017 - 140 cm - kutsu - 3/32
20.01 2017 - 140 cm - kutsu - 2/32
21.01 2017 - 140 cm - kutsu - 1/25
22.01 2017 - 140 cm - kutsu - 1/25
24.01 2017 - 140 cm - kutsu - 1/25
03.02 2017 - 140 cm - kutsu - 3/42
06.02 0217 - 140 cm - kutsu - 1/27
11.02 2017 - 140 cm - kutsu - 5/56
13.02 2017 - 140 cm - kutsu - 1/29
14.02 2017 - 140 cm - kutsu - 5/39

			
17.02 2017 - 140 cm - kutsu - 5/29
18.02 2017 - 140 cm - kutsu - 2/29
18.02 2017 - 140 cm - kutsu - 4/56
19.02 2017 - 140 cm - kutsu - 2/43
21.02 2017 - 140 cm - kutsu - 1/31
26.02 2017 - 140 cm - kutsu - 1/50
26.02 2017 - 140 cm - kutsu - 3/31
27.02 2017 - 140 cm - kutsu - 3/36
27.02 2017 - 140 cm - kutsu - 4/50
02.03 2017 - 140 cm - kutsu - 1/25
			
04.03 2017 - 140 cm - kutsu - 2/25
05.03 2017 - 140 cm - kutsu - 4/25
06.03 2017 - 140 cm - kutsu - 3/50
07.03 2017 - 140 cm - kutsu - 6/50
03.09.2017 - Zurück - 140 cm - 1/30
09.09.2017 - Zurück - 120 cm - 4/30
10.09.2017 - Zurück - 120 cm - 2/30
17.09.2017 - Zurück - 140 cm - 1/30
04.09.2017 - Aittohaara - 140 cm - 1/29
05.08.2017 - Prime Sporthorses - 140 cm - 3/24

28.04.2020 - Cloudfield - 120 cm - 6/50
28.04.2020 - Cloudfield - 120 cm - 2/50
29.04.2020 - Cloudfield - 120 cm - 7/50
KRJ (64 sij.)

19.08.2017 - Mandelbacke - Vaativa A - 1/13 71,933 %
03.05.2020 - Cloudfield - Vaativa A - 1/35
10.05.2020 - Cloudfield - Vaativa A - 2/35
13.05.2020 - Aamun tila - Vaativa A - 2/35
16.05.2020 - Aamun tila - Vaativa A - 2/35
19.05.2020 - Koivumetsä -  Vaativa A:3 2020 - Rata A (20x60m) - 2/31 76,667 %
02.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Vaativa B - 3/40
03.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Vaativa B - 5/40
04.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Vaativa B - 3/40
05.06.2020 - Kuuran Suomenratsut - Vaativa B - 6/40

03.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 6/49
07.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 2/49
10.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa B - 2/70
19.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa B - 3/70
19.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 1/49
20.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa B - 6/70
29.06.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 3/49
02.06.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Vaativa A - 4/30
06.06.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Vaativa A - 1/30
08.06.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Vaativa A - 1/30

08.06.2020 - Virtuaalitalli Chersey - Vaativa A - 5/30
18.06.2020 - Tuontitalli Gråsparv - Vaativa A - 4/23
20.06.2020 - Tuontitalli Gråsparv - Vaativa A - 2/23
21.06.2020 - Tuontitalli Gråsparv - Vaativa A - 2/23
22.06.2020 - Tuontitalli Gråsparv - Vaativa A - 1/23
05.06.2020 - Storywoods - Vaativa B - 1/16 - (84,565 %)
07.06.2020 - Storywoods - Vaativa B - 2/14 - (73,696 %)
19.06.2020 - Storywoods - Vaativa B - 1/15 - (80,217 %)
20.06.2020 - Storywoods - Vaativa B - 1/15 - (75,870 %)
21.06.2020 - Storywoods - Vaativa B - 1/15 - (80,217 %)

11.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 2/27
12.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 3/27
13.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 1/27
14.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 1/27
15.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 1/27
17.06.2020 - Ketola - Vaativa B - 5/27
12.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Vaativa A - 1/18 - (81,719 %)
19.06.2020 - Hiivurin Suomenhevoset - Vaativa A - 2/16 - (72,344 %)
11.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 3/36
12.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 3/36

16.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 5/36
18.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 2/36
22.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 5/36
24.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 1/36
27.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 3/36
27.06.2020 - Valokylän Talli - Vaativa B - 1/36
01.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 6/45
19.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 6/45
26.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 3/45
30.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 6/45

30.07.2020 - Kilpailukeskus Lupin - Vaativa A - 1/45
08.07.2020 - Yorca WBs - Vaativa A - 4/60
09.07.2020 - Yorca WBs - Vaativa A - 1/60
16.07.2020 - Yorca WBs - Vaativa A - 7/60
24.07.2020 - Yorca WBs - Vaativa A - 6/60
25.07.2020 - Yorca WBs - Vaativa A - 3/60
16.07.2020 - Kåtnäsin tila - Vaativa A - 3/24
12.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 1/49
12.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 1/49
16.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 3/49

18.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 7/49
19.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 4/49
23.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 1/49
25.07.2020 - Erkinheimot - Vaativa A - 7/49
NJ 

03.05.2020 - Rivia & Skellige - Hannoveryhdistyksen erikoisnäyttelyt - Hannoverinhevosorit - 10/12 
- irtoSERT - tuom. alaera
28.05.2020 - Adina - Hannoverit - 8/10 - SA - tuom. Jannica
07.08.2020 - Safiiritiikerin Kilpailukeskus - Hannoverinhevoset - 8/9 - tuom. Terhi
11.11.2021 - Gestüt Helmwald -  Hannoverorit - 12/12 - SA - tuom. alaera
31.07.2021 - Adina - Hannoverorit - 8/10 - SA - tuom. Lissu T.
VSN 

08.06.2020 - Lallybroch - Hannover, orit - 4/4 - RCH - 3+4+3+4+3,5+4+3,5+3,5+3,5+4 = 36p 
- tuom. Sirpa
18.01.2021 - Lallybroch - Hannover, orit - 7/12 - 3,5+4+3+3,5+3+4+3,5+3,5+4+4 = 36p - tuom. Sirpa
28.04.2022 - Flying Superzeros - Hannover- orit - 11/12 - tuom. Spookiness

Päiväkirja

14.06.2016, kirjoittaja tuntematon (Nikki?) (356 sanaa)

Saavuin Stratocasterin tallille aamulla innoissani uudesta hoitohevosestani Eddiestä, ja muutenkin innoissani siitä, että pääsen tutustumaan uuteen talliin. Aukaisin tallin oven ja kipsuttelin sisälle, näin siellä pirteän näköisen emännän, ja oletin tietysti että se on Nikki, joten menin hänen luokseen ja tervehdin häntä. Kerroin olevani Johanna, Eddien uusi hoitaja. Nikki otti minut iloisesti vastaan ja kertoi minulle mitä minun täytyy tänään tehdä, ja tietenkin minä ryhdyin heti toimeen.

Etsin Eddien karsinan ja sielä se odotti, upean näköinen hannoveriori, juuri sellainen jonka olisin aina halunnut hoitohevosekseni. Orille oli kuulema annettu jo aamuruat, joten minä saan alkaa harjaamaan hevosta kaikessa rauhassa ja viedä sen sitten ulos. Aukasin karsinan oven ja Eddie ihmetteli hieman miksi minä hänen karsinaansa tulin, ori kuitenkin alkoi heti haistella minua ja kertoi tällä tavalla minulle ottavansa minut ystävällisesti vastaan. Sydämeni oikeastaan suli heti, Eddie oli niin suloinen ja ystävällinen.

Kävin hakemassa Eddien harjapakin, jossa harjat olivat kuin uudet, epäilen, että orille on vasta ostettu uudet harjat. Aloitin harjaamaan hevosta päästä, halusin orin olevan kuin näyttelyihin lähdössä, joten tovihan siinä meni kun sain Eddien harjattua. Eddie oli nätisti koko operaation ajan, mahan alta harjaamisesta ori ei kauheast tykännyt, joten tein sen varoen. Kaviot se kuitenkin antoi puhdistaa uskomattoman hyvin. Taputin ja silittelin Eddietä kiitokseksi hyvästä käytöksestä.

Kun Eddie oli puhdas ja entistäkin komeamman näköinen, hain sen riimun ja riimunnarun ja laitoin ne sille päähän. Tästä ori näköjään tiesi heti, että pääsee ulos, koska orihan pomppasi heti ovelle, valmiina lähtöön. Aukaisin karsinan oven ja lähdin taluttamaan hevosta ulos, Eddiellä oli kova kiire, joten hieman hissuttelin vauhtia ettei se aivan lähtisi ravaamaan ulos. Sää oli todella hyvä, ja minä olin niin iloinen uudesta hoitohevosestani. Päästin orin tarhaan ja se lähti innoissaan köpsyttelemään pitkin tarhaa. Vielä ennen kauemmas matkaa jatkamaan se kävi kuitenkin katsomassa minua, että sain sitä vähän silitettyä.

Menin takaisin talliin ja hain tarvittavat kamppeet, ja eikuin toimeen, puhdistin Eddien karsinan pikavauhtia, sillä minulla oli hieman kiire katsomaan koiraani kotia, joka joutui tänään olemaan sen aikaa yksin kun olin tallilla. Karsina oli pian puhdas, vein tavarat paikoilleen ja kävin vielä huikkaamassa Nikkille ja Eddielle heipat ennen lähtöäni. Olin niin innoissani että tuskin menisi kauaa kun tulisin taas juoksujalkaa takaisin tallille.

Valmennukset

23.08.2020, Rataestevalmennus, Minni (279 sanaa)

Kimon puoliverisen laukka oli pitkää ja ilmavaa sekä sen hyppy näytti ihan mukavalta, seuratessani ratsukon verryttelyhyppyjä kentän laidalta ennen kuin pujahdin lankkujen välistä kentälle ja tervehdin ratsastajaa. Tuo esitteli itsensä ja Eddien minulle pikaisesti, samalla kun katselin kentällä olevia esteitä ja nostin niistä paria niin että kaikki olivat noin 80–100 cm. Samalla kun pohdin millaisia tehtäviä esteistä saisi, noudin kentän laidalta pari muurin palaa sekä kukkapurkit parin okserin alle, jolloin rataan saatiin myös hieman vaihtelua.

Lopulta kerroin ratsastajalle ensimmäisen tehtävän, joka sisälsi pitkällä sivulla olevan pysty-okseri linjan sekä diagonaalille jäävän okserin. Ensimmäisellä kerralla ratsukko sai lähestyä esteitä ihan normaalisti, ilman mitään isompia kommervenkkeja. Diagonaalilla olevan okserin alla oli muurilaatikot ja nähdessäni että Eddie ei reagoinut niihin suuremmin kerroin ratsastajalle että seuraavalla kerralla tuo voisi kokeilla ratsastaa hieman epäsuoremman tien joko linjan ensimmäiselle tai toiselle osalle, sekä diagonaalilla olevalle okserille. Tarkoituksena tässä vaiheessa ei ollut vielä tehdä mitään uusinnan miniteitä, vaan vähän verrytellä Eddietä jo valmiiksi lyhyiden teiden ratsastamiseen.

Hyppy linjan ensimmäiselle esteelle oli suora lähestyminen ja okserille ratsastaja päättikin ottaa sitten hieman erilaisen lähestymisen, jolloin linja diagonaalilla olevalle okserille oli heti kättelyssä hieman lyhyempi. Eddie tuli ensimmäiselle okserille aika isoa laukkaa ja orille tulikin hieman kiire hyppyyn, josta tuo sakotti ratsastajaansa pukittamalla oksereiden välissä, vaikkakin toiselle okserille hyppy sujuikin paremmin epäsuoralta linjalta. Ratsastaja oli itse hyvin perillä siitä missä oli vika ja tehtävä uusittiinkin pariin kertaan näillä korkeuksilla, ennen kuin rataan lisättiin vielä pari estettä ja ratsukko sai suorittaa pidennetyn radan, ennen korkeuksien nostoa.

Korkeammilla esteillä ratsastajalta vaadittiinkin jo enemmän ja Eddie paljastikin hyvin milloin ratsastaja ei ollut tilanteen tasalla. Lopulta ratsukko sai molempiin suuntiin hyviä ratapätkiä lyhyillä ja epäsuorilla teillä joten siihen oli hyvä päättää tämä valmennus.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen